ART & PHILANTHROPY

«Πιστοποίηση» των μουσείων ηλεκτρονικά – Διευκόλυνση και απλοποίηση της διαδικασίας

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Μουσείο που έχει λάβει πιστοποίηση

Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Πολιτισμού εντάχθηκε και η Πιστοποίηση και Αναγνώριση των Ελληνικών Μουσείων.

Έτσι η συμβατική διαδικασία που ίσχυε ως σήμερα αντικαθίσταται με ηλεκτρονική, διευκολύνοντας τους ενδιαφερόμενους  και λειτουργώντας υποστηρικτικά για τους επαγγελματίες των μουσείων. Κι αυτό γιατί η διοικητική διαδικασία αυτοματοποιείται και εκλογικεύεται, ενισχύοντας την αξιοπιστία του συστήματος Πιστοποίησης και Αναγνώρισης στη μουσειακή κοινότητα, επιταχύνοντας  την εφαρμογή προτύπων και καλών πρακτικών από τα μουσεία.

«Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα έρχεται να καλύψει ένα βασικό κενό σε ό,τι αφορά τα εργαλεία σχεδιασμού και εφαρμογής μουσειακής πολιτικής και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην Πιστοποίηση και Αναγνώριση των Ελληνικών Μουσείων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Επισημαίνοντας, ότι συμβαδίζει με τις διεθνείς διαδικασίες αξιολόγησης των μουσείων και διασφάλισης της ποιότητας τους, εφαρμόζοντας προδιαγραφές και κανόνες δεοντολογίας που έχουν θεσπιστεί από τις ενώσεις των επαγγελματιών του χώρου και από οργανισμούς όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Να σημειωθεί, ότι πρόκειται για ένα σύστημα διαδικασιών αξιολόγησης, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση και αναβάθμιση των μουσείων της χώρας, με επιστέγασμα την απονομή του σήματος «Αναγνωρισμένο Μουσείο» ή «Πιστοποιημένο Μουσείο» σε όσα μουσεία ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και αποδεδειγμένα εφαρμόζουν καλές πρακτικές, σε όλους τους τομείς της οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα το Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων εισάγει δύο βασικές διαδικασίες, οι οποίες διαφοροποιούνται μεταξύ τους, ανάλογα με το νομικό καθεστώς του μουσείου:

Έτσι η διαδικασία της Πιστοποίησης  που θεσμοθετήθηκε τον Δεκέμβριο 2020 είναι υποχρεωτική για μουσεία που αποτελούν υπηρεσιακές δομές του ΥΠΠΟΑ. Υπολογίζεται λοιπόν, ότι  αρχικά, θα πιστοποιηθούν περίπου 200 μουσεία, στη μεγάλη τους πλειονότητα τα αρχαιολογικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή της Πιστοποίησης των αρχαιολογικών μουσείων του ΥΠΠΟΑ έχει σχεδιαστεί να αρχίσει από την Περιφέρεια Ηπείρου, και να επεκταθεί στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας.

Το πιστοποιημένο Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας

Η αναγνώριση ωστόσο είναι προαιρετική για μουσεία, που ιδρύονται από άλλα υπουργεία και κρατικούς φορείς, από την Εκκλησία της Ελλάδος, την αυτοδιοίκηση, την Κοινωνία των Πολιτών (Σωματεία, ΑΜΚΕ κ.ά.) ή στο πλαίσιο πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Και το Σύστημα συμπληρώνεται από τη διαδικασία της προσαρμογής των μουσείων που έχουν ιδρυθεί με νόμο, τη διαδικασία Αναγνώρισης των μουσείων του ΥΠΠΟΑ που πρόκειται να μετατραπούν σε ΝΠΔΔ, και τέλος τη διαδικασία υποβολής της ετήσιας έκθεσης των Αναγνωρισμένων Μουσείων.

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, πιστοποιημένο

Όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού «Το πληροφοριακό σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης των Ελληνικών Μουσείων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πεδίο του Πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την αναβάθμιση των υπηρεσιών, φυσικών και διαδικτυακών, που τα μουσεία της χώρας παρέχουν και τη σύνδεσή τους, τόσο με τις τοπικές κοινωνίες όσο και με τη μεγάλη διαδικτυακή κοινότητα».

Το έργο για την πιστοποίηση των μουσείων, που προχωρεί με γοργούς ρυθμούς ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 1.289.969,60 ευρώ.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Μουσείο που έχει λάβει πιστοποίηση

Διαβάστε επίσης:

Η εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας μέσα από τα γραμματόσημα – Έκδοση, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Παναγιώτης Τσάκος: Το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος στην Ουρουγουάη αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Παιδείας

Η Μαριάννα Μόσχου εκ βαθέων: Το Ιδρυμα Ωνάση, η ΕΛΕΠΑΠ και η μεγάλη τραπεζική καριέρα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση