CARS

Χίλια χιλιόμετρα με ανοιχτό ηλεκτρικό 500αράκι!

Χίλια χιλιόμετρα με ανοιχτό ηλεκτρικό 500σαρακι!

«Την Τρίτη θα παραλάβεις το νέο Fiat 500 full electric icon cabrio» μου είπε ο Τάκης: «Είσαι σίγουρος ότι θα με βγάλει στις καθημερινές μου διαδρομές» ρώτησα, αλλά ήμουν ήδη μόνη στη γραμμή. Βλέπετε κάνω τουλάχιστον 100km τη μέρα, οπότε από εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε ένα μόνιμο άγχος. Επέμεινα και εισέπραξα ένα γρύλισμα και ένα συρτό «θα το φορτίζεις το βράδυ και δε θα μείνεις».

«Μα, δεν έχει καν λίγο βενζίνη σε περίπτωση που μου τελειώσει η μπαταρία να μπορέσω να φτάσω σπίτι;». «Όχι έχει μόνο την μπαταρία του. Μη φοβάσαι δεν θα μείνεις». Με πολύ χαρά αλλά και άγχος ήρθε η ώρα που παρέλαβα τελικά το Fiat 500 full electric icon cabrio: Περλέ σομόν με μπλε navy κουκούλα, είναι ένα αυτοκίνητο που σου τραβάει το βλέμμα από την πρώτη στιγμή. Τα φώτα του και η γενικότερη αισθητική του – χωρίς να φεύγουν από την κλασική αισθητική του fiat 500, έχουν «ντυθεί» στην ηλεκτρική εκδοχή τους.

 «Δεν έχει ταχύτητες, είναι μονοτάχυτο»

Δε μου έφτανε το άγχος για το αν θα μείνω, ξαφνικά μου προστέθηκε – η δική μου προσωπική ανασφάλεια- στο κατά πόσο θα ανταποκριθεί στα οδηγικά μου θέλω. Ως οδηγός μου αρέσει να έχω την αίσθηση της επιλογής στα χέρια μου – ακόμα και τα αυτόματα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει μέχρι σήμερα είχαν και το σειριακό κιβώτιο το οποίο μου έδινε τη δυνατότητα να έχω την κατάσταση στα χέρια μου όταν χρειαστεί. «Δεν έχει ούτε χειρόφρενο. Μπαίνει και βγαίνει μόνο του». «Ούτε χειρόφρενο; Ένα ένα μου τα λες βρε Πουρναράκη μου».

Το πανέμορφο αυτοκινητάκι με προκαλούσε να τα κάνω όλα αλλιώς. Μία νέα εποχή έχει ξημερώσει και αφού μπήκα στο χορό θα χορέψω. Χωρίς βενζίνη, χωρίς ταχύτητες, χωρίς χειρόφρενο, χωρίς κυβικά ήρθε η ώρα να δω την οδήγηση αλλιώς.

Λίγο πριν ξεκινήσω είχα την τελευταία μου – ισοπεδωτική – μεταξύ αστείου και σοβαρού ερώτηση: «Αν φορτίσω το κινητό μου, θα ξεφορτιστεί το αυτοκίνητο;» (42kwh χωρητικότητα η μπαταρία αυτοκινήτου, 36wh η μπαταρία του κινητού, ήτοι φορτίζει το κινητό περίπου 100 φορές ΤΠ). Γιατί τέτοια διλήμματα δεν τα μπορώ. Γελάσαμε, μπήκα στο αυτοκίνητο και έκλεισα την πόρτα.

Τώρα οι δυο μας!

Προκατειλημμένη όσο δεν πάει κυρίως για το θέμα της επιτάχυνσης, πάτησα το start και έβαλα το πιο αθόρυβο «μπρος» της μέχρι τώρα οδηγικής μου ζωής. Μετά ως δια μαγείας ξεκίνησα. Φόβοι, προκαταλήψεις και αγωνίες άρχισαν να εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Το στιβαρό του τιμόνι, με έκανε να νιώσω ασφαλής και την ώρα που πάτησα το γκάζι για να προσπεράσω ένιωσα πως εμείς οι δύο θα περάσουμε μία υπέροχη εβδομάδα. Αυτό το λιλιπούτειο αυτοκινητάκι ήταν τελικά… θηριάκι! Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις αναφέρουν πως φτάνει από στάση στα 50χλμ/ώρα μέσα σε μόλις 3,1 sec και στα 100 χλμ/ανά ώρα στα 9sec. Η αλήθεια είναι πως δε με χρονομέτρησα αλλά στην πραγματικότητα μόλις πατούσα γκάζι μία μικρή εκτόξευση πραγματοποιούνταν μπροστά στα μάτια μου (σταθερή ροπή 220nm TΠ).

Οι ηλιόλουστες μέρες, βοήθησαν πάρα πολύ και έτσι χωρίς καν να το καταλάβω, βρέθηκα να αλωνίζω την Αττική καταναλώνοντας το ένα μετά το άλλο τα «ηλεκτρικά» του χιλιόμετρα. Με μία λαχτάρα στην καρδιά και ένα «άτιμο lockdown» στο μυαλό ήξερα πως οι επιλογές μου ήταν συγκεκριμένες. Μόνο μέσα στην Αττική.

Να που όμως αυτό το μικρό αυτοκινητάκι κατάφερε και με έκανε να θυμηθώ δρόμους και διαδρομές που είχα ξεχάσει για καιρό. Η εξαιρετική οδηγική του συμπεριφορά, με προκαλούσε για όλο και περισσότερες στροφές για όλο και περισσότερες διαδρομές. Έτσι βρέθηκα από το κέντρο στην Κινέτα (προσοχή μη περάσω τα σύνορα!), από την Κινέτα στην Βαρυμπόμπη, από την Βαρυμπόμπη στον Υμηττό. Από τη μία μεριά της Αττικής οδού στην άλλη και πάλι πίσω. Δεν το χόρταινα. Σε κάθε μου διαδρομή- παρέκκλινα της ευθείας πορείας μου- για λίγη οδήγηση ακόμα. Η μπαταρία του (42 kWh, ιόντων λιθίου προσφέρει αυτονομία 270km εντός πόλης) παρόλα τα χιλιόμετρα και την ανάπτυξη ταχύτητας δεν έπεσε στην καθημερινότητά της κάτω από 45%.

Κάθε βράδυ το έβαζα στην πρίζα του σπιτιού – ξέρετε μπαλκόνι μπαλαντέζα σύνδεση με τον δικό του φορτιστή (να πούμε εδώ ότι έχει δύο φορτιστές έναν για οικιακή χρήση με συμβατική πρίζα και έναν για τα δημόσια πάρκινγκ) και το πρωί ήταν έτοιμο για νέες περιπέτειες. Παρόλα τα 1330kg το Fiat 500 full electric δημιουργεί μία εξαιρετική αίσθηση στιβαρότητας και σπορ χαρακτήρα και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η  μπαταρία του βρίσκεται στο κάτω μέρος του αμαξώματος. Σε συνδυασμό με την ανοιγόμενη κουκούλα το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο να καταπίνει χιλιόμετρα. Αρκεί βέβαια να μη μας τελειώσει η μπαταρία. Δεν ξέρω κατά πόσο θα ελαττωνόταν σε ένα ταξίδι και πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει σε σταθερή ταχύτητα στην εθνική οδό μέχρι να ξεφορτίσει (200km, T.Π.)και αν ξεφορτίσει πόση ώρα θα κάνει να φορτίσει για να συνεχίσεις το ταξίδι σου.

Προφανώς όπως συμβαίνει και με τη βενζίνη και με το πετρέλαιο, όσο περισσότερο το «πατάς» τόσο περισσότερο καις. Αυτό δεν αλλάζει ούτε στην ηλεκτρική μας περίπτωση. Οι οδηγίες λένε πως αν συνδεθεί σε wallbox φορτίζει μόνο μέσα σε 35 λεπτά το 80% της μπαταρίας. Όσο χρειάζεται μία καλή και απαραίτητη στάση δηλαδή όταν ταξιδεύουμε. Δεν είχα την δυνατότητα να το διαπιστώσω αλλά ζώντας μαζί του μία εβδομάδα, δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω. Το ζήτημα είναι πια, στο πότε θα υπάρχουν αυτοί οι φορτιστές στο οδικό μας εθνικό δίκτυο, ώστε να νιώθουμε ασφαλείς για να τολμήσουμε το μακρινό μας ταξίδι. Με θλιμμένη καρδιά, ήρθε η ώρα να το αποχαιρετίσω και η αλήθεια είναι πως θα μου λείψει περισσότερο από όσο πίστευα. Εκτός αν ξανασυναντηθούμε σύντομα! Fiat 500 full electric, a bientot.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Fiat 500e

Ηλεκτροκινητήρας: 87 kW
Ισχύς: 118 PS
Ροπή: 220 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσης

Χωρητικότητα μπαταρίας: 42 kWh ιόντων λιθίου
Επιτάχυνση 0-100km/h: 9 sec
Τελική ταχύτητα: 150 km/h
Εκπομπές CO2: 0 gr
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.632 x 1.683 x 1.527 mm
Μεταξόνιο: 2.322 mm
Βάρος: 1.330 kg
Χώρος αποσκευών: 185 lt
Τιμή: €26.669 με κρατική επιδότηση + απόσυρση.

Mπορείτε αν θέλετε να ακούσετε όσα είπαμε με τον Τάκη Πουρναράκη στο ραδιόφωνο του A989 για το Fiat 500e Εδώ

 

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένα 500αράκι να μας μάθει να οδηγούμε οικολογικά;

To νέο ηλεκτρικό Fiat 500 εμπλουτίζει το ρεπερτόριο του με Ελληνικές επιτυχίες

Fiat 500: Το πιο διάσημο χαμόγελο της αυτοκινητοβιομηχανίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση