COOK THE PICTURE

Τα Χριστούγεννα «μυρίζουν» μελομακάρονα – Η παραδοσιακή νόστιμη συνταγή από την Αντωνία Κατή

ta-christougenna-mirizoun-melomakarona-apo-tin-antonia-kati
photo credit: Αντωνία Κατή

Ξέρεις ότι φτάνουν Χριστούγεννα όταν στο σπίτι μυρίζουν μελομακάρονα. Για εμένα είναι το πιο ωραίο παραδοσιακό γλυκό αυτών των ημερών. Η συνταγή είναι από το τετράδιο της μαμάς Όλγας!

Δείτε αναλυτικά όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε στο cookthepicture.com

Η διαδικασία

Ανακατεύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί. Σε μια βαθιά λεκάνη, ρίχουμε το λάδι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (αν θέλουμε τα χτυπάμε για λίγο στο μίξερ). Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλλα και το γαρίφαλο και αναμιγνύουμε πολύ καλά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, αναμιγνύουμε το πρώτο φλιτζάνι με το μπείκιν πάουντερ, το ρίχνουμε σιγά σιγά στη λεκάνη με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια (το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο η ζύμη, γι’ αυτό δεν πρέπει να το ρίχνουμε όλο μαζί). Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές, από κάτω προς τα πάνω και σταυρωτά, χωρίς να παραζυμώσουμε το μίγμα.

Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Δίνουμε στις μπαλίτσες μακρόστενο σχήμα και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα. Με ένα πηρούνι ή ειδικό εργαλείο ή ακόμα και με τον τρίφτη, μπορούμε να κάνουμε διακοσμητικά σχέδια στην επιφάνειά τους.

Βάζουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα ρίχνουμε λίγα λίγα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, τα αφήνουμε να ρουφήξουν αρκετό σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Τα γαρνίρουμε με την καρυδόψιχα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tip
Το μέλι δεν πρέπει να το βάλουμε από την αρχή στο σιρόπι, γιατί θα χάσει τη γεύση και το άρωμά του.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης:

Αφράτα τσουρεκάκια χωρίς ζύμωμα από την Αντωνία Κατή

Tρουφάκια σοκολάτας με καρύδια από την Αντωνία Κατή

Συνταγή για την πιο γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Αντωνία Κατή

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση