CLIMATE EMERGENCY

2020: Η δεύτερη θερμότερη χρονιά της ιστορίας επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομία με 210 δισ. δολάρια

2020: Η δεύτερη θερμότερη χρονιά της ιστορίας επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομία με 210 δισ. δολάρια
πηγή: Unsplash

Το 2020 έφυγε κι άφησε πίσω του μία σειρά καταστροφών – οικονομικών και μη. Η δεύτερη θερμότερη χρονιά της ιστορίας έφερε καταιγίδες, πλημμύρες και φωτιές που κόστισαν τη ζωή 8.200, τουλάχιστον, ανθρώπων και 210 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αναφορά της αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re.

«Οι απώλειες που έφεραν οι φυσικές καταστροφές του 2020 ήταν αρκετά υψηλότερες από εκείνες της περασμένης χρονιάς», υπογράμμισε ο Τόρστεν Γέβορεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου. «Οι αριθμοί ρεκόρ για πολλούς κινδύνους προκαλούν ανησυχία, είτε πρόκειται για την τρομερή εποχή των τυφώνων, είτε για μεγάλες πυρκαγιές, είτε για τις καταιγίδες στις ΗΠΑ.»

Όπως αναφέρει το Bloomberg, έξι από τις ακριβότερες καταστροφές συνέβησαν στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους οι τροπικές καταιγίδες, οι τυφώνες και η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια. Το οικονομικό κόστος αγγίζει τουλάχιστον 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όλα αυτά συνέβησαν σε μία χρονιά κατά 0.01 βαθμό Κελσίου ψυχρότερη από το παγκόσμιο ρεκόρ που τέθηκε το 2016.

«Ακόμη κι αν οι φυσικές καταστροφές ενός μόνο έτους δεν συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή κι απαιτείται μεγαλύτερη χρονική περίοδος μελέτης για την αξιολόγηση της σημασίας τους, αυτοί οι ακραίοι αριθμοί ταιριάζουν στις αναμενόμενες συνέπειες δεκαετιών υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών», εξήγησε ο επικεφαλής για το περιβάλλον και γεωλόγος της Munich Re.

Η μεγαλύτερη καταστροφή για το 2020 ήρθε από την πλημμύρα της Κίνας, κατά την περίοδο των μουσώνων.

 

Διαβάστε επίσης:

Βουδισμός: Πώς ευαισθητοποιεί τα παιδιά της Ταϊβάν για το περιβάλλον;

Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που πάνω από 45 εκατομμύρια Ινδοί θα μεταναστεύσουν μέχρι το 2050

Images of Change: Συλλογή φωτογραφιών της NASA δείχνει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση