CLIMATE EMERGENCY

A Global Deal for Nature: Το πενταετές σχέδιο που υπόσχεται την προστασία των απειλούμενων ειδών

Photo by Vincent van Zalinge on Unsplash Photo by Vincent van Zalinge on Unsplash

Από την πρώτη μέρα που ο άνθρωπος ξεκίνησε  να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της Γης, επηρεάζει το κλίμα της. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, όμως, το κυνήγι, η βιομηχανική γεωργία και κτηνοτροφία, η ανάπτυξη της τεχνολο0γίας και ο υπερκαταναλωτισμός μας, έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση ειδών τόσο της ξηράς, όσο και της θάλασσας. Πτηνά, τετράποδα και ερπετά εκλείπουν δέκα με εκατό φορές γρηγορότερα.

Τώρα, καλούμαστε να παλέψουμε ενάντια σε μία πανδημία. Σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως ο Αμαζόνιος στη Βραζιλία, ο κορονοϊός απειλεί ιθαγενείς πληθυσμούς κι έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις κοινότητες, όσο και για τον τόπο κατοικίας τους.

Έρευνα του Gregory P. Asner που δημοσιεύθηκε στο The Conversation, μελετά τη μεταβολή των οικοσυστημάτων σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Περιλαμβάνει, μάλιστα, χάρτη που εξηγεί πώς θα σώσουμε τον πλανήτη και τα απειλούμενα είδη, αν επικεντρωθούμε μόλις στο μισό του πληθυσμού του μέχρι το 2030. Το σχέδιο που προτείνει λέγεται A Global Deal for Nature και, ίσως, ανατρέψει τα πάντα.

Η εφαρμογή του μπορεί να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, να αποτρέψει μελλοντικές πανδημίες και να πραγματοποιήσει το στόχο της Συμφωνίας του Παρισίου, δηλαδή την πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου. Για να γίνει αυτό, είκοσι χώρες θα βοηθήσουν με διαφορετικό τρόπο. Μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδονησία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Κίνα. Κι αυτό γιατί η έκτασή τους είναι τεράστια.

Ο ρόλος των Ιθαγενών κοινοτήτων

Οι Ιθαγενείς αποτελούν λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κι όμως, ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς στα δικά τους εδάφη συγκεντρώνεται το 80% περίπου της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Photo by Scott Umstattd on Unsplash

Καθώς πλησιάζουμε στην έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών, είναι απαραίτητο να ζητήσουμε τη βοήθειά τους και να τους προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αποψίλωση των δασών, όμως, και η εκβιομηχάνιση των περιοχών, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η πανδημία, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η αποφυγή μίας μελλοντικής πανδημίας

Η αποψίλωση των τροπικών δασών καταστρέφει το οικοσύστημά τους. Οι κάτοικοί τους, δηλαδή τα ζώα και τα έντομα, καλούνται να αναζητήσουν νέο σπίτι και να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους ή κατοικίδια, μεταφέροντάς τους εύκολα μεταδιδόμενες ασθένειες.

Photo by Nareeta Martin on Unsplash

Σε αυτό συμβάλλει το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, που είναι τεράστια πηγή ζωονόσων.

Δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό στα ζώα και το περιβάλλον τους, λοιπόν, φροντίζουμε και τη δική μας υγεία.

Η λύση

To A Global Deal for Nature χρησιμοποιεί τη φύση στην επίλυση του ζητήματος. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Χαμηλό έως μηδαμινό κόστος.

Τα μέτρα που προτείνει, είναι ο καθορισμός μη-αγροτικών περιοχών που θα προστατευθούν, κατά προτίμηση στην τροπική ζώνη. Έπειτα, ο περιορισμός του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα και, τέλος, η δημιουργία φυσικών διαδρόμων, ώστε τα άγρια ζώα να μεταφέρονται με ασφάλεια από το ένα οικοσύστημα στο άλλο.

Photo by Peter Jan Rijpkema on Unsplash

Μία αύξηση της τάξης του 2.3% της «παρθένας» φύσης στα σωστά σημεία, συγκεκριμένα, αρκεί για να σώσει τα σπανιότερα είδη του πλανήτη μας, μέχρι το 2025.

 

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδική πόλη αντικαθιστά δρόμους με δέντρα και προστατεύει το περιβάλλον

Πώς διαχειρίζονται την πανδημία οι ιθαγενείς της Βραζιλίας

Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που οι μαθητές από το Παρίσι χρησιμοποιούν δωρεάν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση