CLIMATE EMERGENCY

Γροιλανδία και Ανταρκτική – Μέχρι το 2100 η θαλάσσια στάθμη θα ανέβει έως και 38 εκατοστά

Photo by Long Ma on Unsplash

Παναγιώτα Κοντοδήμα

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι πάγοι που λιώνουν στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική πρόκειται να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας πάνω από 38 εκατοστά μέχρι το έτος 2100.

Η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε ραγδαία σε κλιματική κρίση, κάτι για το οποίο η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνεχίζει όχι μόνο να ενημερώνει, αλλά και να δρα για να ανακόψει τις δυσάρεστες συνέπειες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσο οι συνήθειες της ανθρωπότητας δεν αλλάζουν, ως προς την εκπομπή αερίων που οξύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (π.χ. διοξείδιο του άνθρακα), αναπόφευκτα η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζονται.

Ως αποτέλεσμα της διαρκούς αύξησης της θερμοκρασίας, οι πάγοι σε Γροιλανδία και Ανταρκτική λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Εξήντα ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τη στάθμη των θαλάσσιων υδάτων παγκοσμίως.

Η Sophie Nowicki, επικεφαλής του έργου, δήλωσε ότι «μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες όσον αφορά το πόσο θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας στο μέλλον, είναι το κατά πόσον θα συμβάλλουν οι πάγοι σε αυτό. Και το πόσο συμβάλλουν οι πάγοι εξαρτάται πραγματικά από το τι θα γίνει με το κλίμα».

Η μελέτη αποτελεί μέρος του Ice Sheet Model Intercomparison Project (ISMIP6), του οποίου ηγείται η NASA. Κεντρικός άξονας αυτής ήταν το πόσο θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας μεταξύ των ετών 2015 και 2100, ερευνώντας τις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης στο πλαίσιο διαφόρων σεναρίων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Με τα σημερινά δεδομένα των υψηλών εκπομπών, οι επιστήμονες είδαν ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, θα επηρεάσει τη στάθμη των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων περίπου κατά 9 εκατοστά, με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη να υπολογίζεται στα 3 εκατοστά.

Στην περίπτωση της Ανταρκτικής είναι πιο δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη, καθώς όσο οι πάγοι στη δυτική πλευρά διαβρώνονται, η ανατολική πλευρά θα μπορούσε να κερδίζει μάζα. Κάτι που σχετίζεται με τη θερμοκρασία που ανεβαίνει λόγω της αύξησης  των χιονοπτώσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, με τα υψηλότερα ποσοστά προβλεπόμενων εκπομπών έως το 2100, η απώλεια των πάγων στην Ανταρκτική θα μπορούσε να αυξήσει τη θαλάσσια στάθμη μέχρι και 30 εκατοστά, ενώ στη Δυτική Ανταρκτική μέχρι και 18 εκατοστά.

Σημειώνεται ότι αυτές οι προβλέψεις αφορούν τα έτη 2015 έως 2100 και επί της ουσίας, δεν λαμβάνουν υπόψιν τον ήδη υπάρχοντα ρυθμό με τον οποίο έχουν λιώσει οι πάγοι από την προ-βιομηχανική έως τη σύγχρονη εποχή.

«Οι περιοχές της Amundsen Sea στη Δυτική Ανταρκτική και Wilkes Land στην Ανατολική Ανταρκτική είναι οι δύο πιο ευαίσθητες περιοχές στην αύξηση των θερμοκρασιών των ωκεανών και των μεταβαλλόμενων ρευμάτων και θα συνεχίσουν να χάνουν μεγάλες ποσότητες πάγου», δήλωσε η Helene Seroussi, επιστήμονας στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια και επικεφαλής στο ISMIP6 project.

Τόνισε, επίσης, ότι «με αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας προς τη σωστή κατεύθυνση, γνωρίζουμε σε τι χρειάζεται να δουλέψουμε για τη συνεχή βελτίωση των προβλέψεων».

Τα αποτελέσματα αυτά ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), της οποίας η Ειδική Έκθεση για τους Ωκεανούς και την Κρυοσφαίρα 2019 έδειξε ότι το λιώσιμο των πάγων θα συνέβαλλε περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της θαλάσσιας στάθμης.

Σύμφωνα με την έκθεση του IPCC του 2019, το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα συμβάλει από 8 έως 27 εκατοστά στην αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας μεταξύ των ετών 2000 και 2100. Για την Ανταρκτική, ωστόσο, η έκθεση εκτιμά ότι το λιώσιμο των πάγων θα προσθέσει από 3 έως 28 εκατοστά.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας έρευνας, θα βοηθήσουν στην ενημέρωση της επόμενης έκθεσης IPCC, της έκτης κατά σειρά, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2022.

«Χρειάστηκαν πάνω από έξι χρόνια εργαστηρίων και τηλεδιασκέψεων με επιστήμονες από όλο τον κόσμο που εργάζονται πάνω στα θέματα των πάγων, της ατμόσφαιρας και στην μοντελοποίηση ωκεανών για να δημιουργήσουν μια κοινότητα που μπόρεσε, τελικά, να βελτιώσει τις προβλέψεις μας για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας», πρόσθεσε η Sophie Nowicki. «Ο λόγος που λειτούργησε είναι επειδή η πολική κοινότητα είναι μικρή και όλοι ενδιαφερόμαστε πολύ για το πρόβλημα της μελλοντικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Πρέπει να γνωρίζουμε αυτούς τους αριθμούς».

 

Διαβάστε επίσης:

Επιχειρηματικοί κολοσσοί μάχονται ενάντια στην κλιματική αλλαγή

NASA: Η κλιματική αλλαγή απειλεί με καταστροφικές πλημμύρες τις ορεινές περιοχές του Περού

Πολυτελείς κρουαζιέρες αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος στην Ανταρκτική

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση