CLIMATE EMERGENCY

Η αιτία πίσω από την πρώτη μαζική εξαφάνιση των ειδών του πλανήτη

Photo by Hamzah Hanafi on Unsplash

Μέχρι στιγμής, ο πλανήτης μας έχει βιώσει πέντε μαζικές εξαφανίσεις των ειδών του. Μέχρι τον περασμένο μήνα, κανείς δε γνώριζε το λόγο που συνέβη η πρώτη, 444 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης. Αυτό δεν ισχύει πια.

Επιστήμονες από το Γεωλογικό Ινστιτούτο Καναδά και το αγγλικό Πανεπιστήμιο Hull ήρθαν να δώσουν απαντήσεις. Ξεκαθαρίζουν το τοπίο κι αποκαλύπτουν τι πιστεύουν πως συνέβη.

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος της Ορδοβίκιας Περιόδου. Πρόκειται για μία εποχή που ολοκληρώθηκε με το 85% της θαλάσσιας ζωής να χάνεται κι έναν ξαφνικό παγετό να ψύχει ολόκληρη τη Γη. Μέλη της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζουν πως ο πρώτος μαζικός αφανισμός συνέβη με την πτώση αυτή της θερμοκρασίας, η οποία περιόρισε τις ποσότητες νερού που είχαν ανάγκη τα είδη εκείνα. Έπειτα, όταν ο καιρός ζέστανε κι οι πάγοι έλιωσαν, έπεσαν τα επίπεδα οξυγόνου. Αυτό οδήγησε στην εξαφάνιση της συντριπτικής πλειονότητας των οργανισμών.

Υπάρχουν αμφιβολίες για την εγκυρότητα της παραπάνω θεωρίας. Άλλοι, τονίζουν πως η Εποχή των Παγετώνων που σηματοδότησε το τέλος του Ορδοβίκιου αφανισμού, είναι κάτι που έρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκατομμυρίων ετών. Δεν τους φαινόταν λογικό να συνέβη κάτι τόσο συνταρακτικό μονάχα μία  φορά, κάτι τόσο ισχυρό που θα σκότωνε τόσα θαλάσσια είδη ταυτόχρονα.

Έτσι, δύο γεωλόγοι έκαναν σκοπό ζωής τη λύση του αινίγματος. Είναι σίγουροι πως έχουν στοιχεία για την ύπαρξη ηφαιστείων που, εκείνα τα χρόνια, πραγματοποίησαν θανατηφόρες εκρήξεις. Τότε, μάλιστα, επειδή οι τεκτονικές πλάκες της Γης μετακινούνταν διαρκώς, οι σεισμικές δονήσεις ήταν σχεδόν καθημερινές και πανίσχυρες. Οι ειδικοί αυτοί πιστεύουν πως ξεχύνονταν τεράστιες ποσότητες λάβας από τα αρχαία εκείνα ηφαίστεια, εκπέμποντας τόσο διοξείδιο του άνθρακα και υδράργυρο που ο πλανήτης υπερθερμάνθηκε και προκάλεσε την πρώτη μαζική εξαφάνιση ειδών.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας βράχους που προέρχονται από την Ορδοβικιανή εποχή στη Σκωτία. Εκθέτοντάς τους σε υψηλές θερμοκρασίες, μπόρεσαν να υπολογίσουν τον υδράργυρο, το μόλυβδο και το ουράνιο που εξέπεμψαν. Όλα αυτά, έδειξαν ότι τα πετρώματα ήρθαν από μία Γη γεμάτη ηφαίστεια και αποξυγονωμένα νερά. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι άμεση συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη κι οδηγεί στο θάνατο της θαλάσσιας ζωής.

Πρόκειται για μία θεωρία που ανατρέπει τα πάντα και έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Βέβαια, υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να αποδειχθεί πλήρως, όμως τα στοιχεία που παρουσιάζει, μέχρι στιγμής, είναι αδιάσειστα.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι προκάλεσε την κλιματική αλλαγή στο παρελθόν;

Η πραγματική επίδραση της vegan διατροφής στο περιβάλλον

Η πανδημία αποτελεί ένα «παγκόσμιο πείραμα» για το περιβάλλον