CLIMATE EMERGENCY

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μας στερήσει τα αγαπημένα μας φαγητά

Photo by Court Cook on Unsplash

Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο κρύβεται πίσω από τις τόσο συχνές φυσικές καταστροφές και τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά δε θα αργήσει να έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητά μας. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι πολύ πιθανό να μη συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε για πολύ τα αγαπημένα μας φαγητά.

Κάποια είδη ίσως εξαφανιστούν εντελώς, ενώ άλλα θα περιοριστούν στο ελάχιστο. Ας δούμε παρακάτω.

Σοκολάτα

Λατρεύουμε τη σοκολάτα, έτσι δεν είναι; Δυστυχώς, λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης, το κακαόδεντρο, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή του αγαπημένου γλυκού, θα πάψει να υπάρχει μέχρι το 2050. Αυτή τη στιγμή, η μισή από την παγκόσμια ποσότητα κακάο προέρχεται από δύο χώρες: την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Το φυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές αλλαγές, κάτι που εξηγεί γιατί ευδοκιμεί μόνο σε περιοχές κοντά στον Ισημερινό. Όμως, όσο πιο ακραία γίνονται τα καιρικά φαινόμενα,  με τη θερμοκρασία να αυξάνεται ραγδαία και την ανεξέλεγκτη υγρασία, η επιβίωσή του γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Μάλιστα, αν αναλογιστούμε πως η εταιρεία Mars συνεργάστηκε με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της California ώστε να αναπτύξουν τα κατάλληλα μέσα και να βοηθήσουν την κατάσταση, θα καταλάβουμε πόσο οσβαρά είναι τα πράγματα. Ο διευθυντής του τμήματος βιωσιμότητας της επιχείρησης, δήλωσε στο Business Insider πως «ειλικρινά, δεν πιστεύω πως φτάνουμε αρκετά γρήγορα στο στόχο μας.»

Μπανάνες

Τις λατρεύουμε και ταιριάζουν απίστευτα με τη σοκολάτα. Όμως, όπως κι εκείνη, είναι πολύ πιθανό να καλλιεργούνται μόνο σε δέκα χώρες μέχρι το 2050. Ο λόγος, βρίσκεται στην κλιματική αλλαγή. Παρότι οι φυτείες έχουν αυξηθεί από το το 1691 λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας και της βελτίωσης των μεθόδων παραγωγής, η υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνδυασμό με τις συχνές πλημμύρες και τις ξηρασίες που ακολουθούν, αποτελούν απειλή για το φρούτο.

Ρύζι

Ένα από τα πιο βασικά υλικά της ασιατικής κουζίνας που έχει λατρευτεί από όλον τον κόσμο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνα, η αύξηση της θερμοκρασίας και του επιπέδου της επιφάνειας της θάλασσας, θα περιορίσουν της πηγές νερού, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί κι η παραγωγή του ρυζιού.

Πατάτα

Ίσως χρειαστεί να αποχαιρετήσουμε για πάντα μία από τις αγαπημένες μας τροφές. Η κλιματική αλλαγή απειλή την καλλιέργειά της. Στα επόμενα 40 χρόνια, είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε πού να τις φυτέψουμε, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν.

Καφές

Εντάξει, ο καφές κυρίως πίνεται. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι πολύ πιθανό να τον στερηθούμε. Η παγκόσμια ποσότητά του πρόκειται να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2100. Με τη ζήτηση να αυξάνεται διαρκώς και την παραγωγή να συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς, τα κακαόδεντρα να υποφέρουν λόγω των συνθηκών θερμοκρασίας και διαρκούς ηλιοφάνειας, τα πράγματα αντιλαμβανόμαστε πως είναι σοβαρά.

Και η τιμή του θα αλλάξει. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, μάλιστα, η ποικιλία Arabica αναμένεται να ακριβύνει κατά 25%. Ο ιδρυτής των Starbucks, Howard Shultz, είπε πρόσφατα στο περιοδικό TIME πως «η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα και την ακεραιότητα του καφέ.»