CLIMATE EMERGENCY

H κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας, σύμφωνα με παγκόσμιους ηγέτες

Photo by Patrick Hendry on Unsplash

Αν ο κορονοϊός δε μας σκοτώσει, θα το κάνει η κλιματική αλλαγή, τονίζουν οι παγκόσμιοι ηγέτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το εμβόλιο για τον COVID-19 θα κυκλοφορήσει, όμως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Ήδη βλέπουμε έναν περιβαλλοντικό Αρμαγεδδών», δήλωσε ο Πρωθυπουργός των Φίτζι, Frank Bainimarama.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το 2020 θα ήταν μία χρονιά αφιερωμένη στη σωτηρία της Γης. Αντί για αυτό, η προσοχή μας στράφηκε στην κρίση στην παγκόσμια υγεία, με το περιβάλλον να μας περνά αδιάφορο. Όμως υπάρχουν ακόμη εκείνοι που δίνουν τον αγώνα τους.

«Σε 75 χρόνια, πολλά μέλη δε θα έχουν τη θέση τους στα Ηνωμένα Έθνη αν ο κόσμος συνεχίσει να ακολουθεί αυτήν την πορεία», δήλωσε η Ένωση μικρών Νησιών και Λιγότερο Ανεπτυγμένων Κρατών.

Ο κύριος στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων για το περιβάλλον, όπως υπογράφηκε το 2015, ήταν ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, όμως απέχουμε αρκετά. Έρευνα έδειξε ότι αν εκείνη αυξηθεί κατά 0.9 βαθμούς Κελσίου, οι πάγοι της Δυτικής Ανταρκτικής θα λιώσουν χωρίς επιστροφή, ενώ το επίπεδο της θάλασσας πρόκειται να αυξηθεί κατά 5 μέτρα.

Το νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού, Παλάου, δεν έχει μέχρι στιγμής ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού. Ο Πρωθυπουργός του, Tommy E. Remengesau Jr., όμως, προειδοποίησε πως η άνοδος της στάθμης του ωκεανού απειλεί τη χώρα του σημαντικά. Όσο κι αν ο εγκλεισμός βοήθησε με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έπεσαν κατακόρυφα, τώρα η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται ξανά στην κορυφή. Ο Remengesau κατηγόρησε, μάλιστα, τους παγκόσμιους ηγέτες για αδιαφορία, καθώς αφιερώνουν κάθε τους προσπάθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας που το περιβάλλον βρίσκεται τελευταίο στη λίστα των προτεραιοτήτων τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pristine Paradise Palau (@visitpalau) στις


Εκτός από την Κίνα που δεσμεύθηκε να φτάσει στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2060, ελάχιστοι έχουν λάβει μέτρα. Ο κόσμος πλέον έχει πάψει να νοιάζεται για το μέλλον του πλανήτη.

Όταν έφτασε η ώρα να εκφωνήσει το λόγο του ο Πρωθυπουργός του Τουβαλού, Kausea Natano, πίσω του εμφανίστηκαν slides τιρκουάζ νερών και υπέροχων τοπίων. Δεν άργησε, όμως, να δείξει εικόνες καταστροφής. Το κράτος αυτό, στο οποίο η πανδημία αποτελεί άγνωστη λέξη, υποφέρει από τροπικούς κυκλώνες που, σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται να γίνουν σχεδόν καθημερινοί. Το έδαφός του, επίσης, απέχει μόλις ελάχιστα μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NZ in the Pacific (@mfat_pacific) στις

«Παρότι ο COVID-19 είναι η κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κλιματική αλλαγή παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία του Ειρηνικού και των κατοίκων του», τόνισε.

«Ο κόσμος μας εκλιπαρεί να δώσουμε τέλος στην καταστροφή του», είπε ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Issoufou Mahamadou. «Το κοινό μας σπίτι που άλλοτε έσφυζε από ζωή με εκατομμύρια μικρά και μεγάλα θεόσταλτα είδη και πλάσματα, αργοπεθαίνει».

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς η σχολή του Bauhaus θα επηρεάσει το σχέδιο για την οικονομική και περιβαλλοντική ανάκαμψη της Ευρώπης

Για δεύτερη συνεχόμενη δεκαετία, η ανθρωπότητα απέτυχε να φτάσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους

Επιχειρηματικοί κολοσσοί μάχονται ενάντια στην κλιματική αλλαγή

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση