CLIMATE EMERGENCY

Ο λόγος που ο κορονοϊός επισκιάζει τη Greta Thunberg στην προστασία του περιβάλλοντος

Photo by Ben Eaton on Unsplash

Το να σκεφτούμε αποτελεσματικές λύσεις με διάρκεια σε βάθος χρόνου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι δύσκολο – θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τον αιώνιο αγώνα του Σίσυφου να κουβαλήσει την πέτρα στην κορυφή του βουνού. Η μεγαλύτερη πρόκληση, έγκειται στις δραστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής μας. Όλα χρειάζεται να αλλάξουν, να γίνει ένα είδος επανάστασης.

Η Greta Thunberg έχει κάνει τεράστιο κόπο για να μας εμπνεύσει να κάνουμε την επανάσταση αυτή. Έχει παρευρεθεί σε διεθνή συνέδρια, έχει δώσει ομιλίες, δίνει τη δική της μάχη κατά του Προέδρου Trump και στο Instagram την ακολουθούν10 εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν έχει καταφέρει και πολλά, όμως.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (@gretathunberg) στις

Και εμφανίστηκε ένας ιός που από το Δεκέμβριο έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή των κατοίκων της κινεζικής πόλης Wuhan, έχει αγγίξει 193 χώρες – ανάμεσά τους και η δική μας – και η επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή είναι τεράστια και άμεση επίδραση. Σε σχέση με τη Greta, τα αποτελέσματά του είναι αναμφισβήτητα σημαντικότερα.

Το ξέσπασμα της πανδημίας άλλαξε τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Ο κόσμος εργάζεται από το σπίτι όταν αυτό είναι εφικτό, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μετακινήσεις και να βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Η NASA δημοσίευσε μία δορυφορική εικόνα της Κίνας, σημειώνοντας την ασύλληπτη μείωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά που το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε ταυτόχρονα και σε άλλες χώρες.

Ο κορονοϊός μας άνοιξε τα μάτια και μας έδειξε ότι όλος μας ο κόσμος, είναι μία αλυσίδα. Τα διεθνή ταξίδια, για παράδειγμα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διεθνοποίηση, τον τουρισμό και πολλά ακόμη θετικά. Μαζί τους, όμως, έρχονται η περιβαλλοντική μόλυνση και η εξάπλωση μίας μεταδοτικής ασθένειας.

Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον, είναι η μελέτη του πλανήτη μας όταν θα έχει λήξει η κατάσταση της πανδημίας. Θα διατηρήσουν, άραγε, οι επιχειρήσεις μία «πράσινη» στάση; Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η αρνητική επίδραση της ανθρωπότητας στο περιβάλλον;

«Για μικρό χρονικό διάστημα, οι  πολίτες θα αλλάξουν συνήθειες και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν συμπεριφορές που υιοθετούσαν για χρόνια, μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού, όμως θα δούμε για πόσο θα κρατήσει αυτό», τόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Birmingham , John Bryson. «Όπως και να ‘χει, ο COVID-19 έφερε στην επιφάνεια μία συζήτηση που πρέπει να γίνει, σχετικά με την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και τον ανασχεδιασμό της αλυσίδας, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η περιβαλλοντική ρύπανση και η εξάπλωση των διαφόρων ασθενειών.»