GREEN

Κορονοϊός: Η πανδημία που αλλάζει την ανθρωπότητα

Photo by Myles Tan on Unsplash

Μέχρι το 2019, η πορεία της ανθρωπότητας είχε ως εξής: Οι Homo Sapiens, δηλαδή εμείς, περάσαμε την Πλειστόκαινο, δηλαδή τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν, ανακαλύπτοντας τη φωτιά και μαθαίνοντας πώς να την ελέγξουμε, ζωγραφίζοντας εικόνες, παίζοντας φλάουτο από οστά ζώων, φτιάχνοντας εργαλεία και ρούχα. Αναπτύξαμε γλώσσες και καταφέραμε να συνεννοηθούμε.

Μετά, ήρθε η Ολόκαινος εποχή. Χτίσαμε σπίτια, καλλιεργήσαμε τη Γη και δημιουργήσαμε οργανωμένες κοινωνίες. Εδώ και μερικούς αιώνες, χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα, εκβιομηχανίσαμε την παραγωγή και, ουσιαστικά, γίναμε οι κυρίαρχοι του πλανήτη.

Μετακομίσαμε στις μεγάλες πόλεις, τα καυσαέρια άρχισαν να μολύνουν την ατμόσφαιρα, καταστράφηκε το φυσικό περιβάλλον πολλών ζώων εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών και, εδώ και μερικές δεκαετίες, αναπτύξαμε τη λανθασμένη πεποίθηση ότι η οικονομία είναι κάτι ανεξάρτητο από εμάς και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όσο εμείς δανειζόμαστε χρήματα ξανά και ξανά.

Ξαφνικά, όλα άλλαξαν. Μετά το Μεγάλο Κραχ, τους Παγκοσμίους Πολέμους και, αν αναφερθούμε ειδικά στη χώρα μας, τον εμφύλιο, ήρθε ένας ιός που μας έπιασε εντελώς απροετοίμαστους. Σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωσή του, οι κυβερνήσεις έλαβαν δραστικά μέτρα. Τώρα, όσοι μπορούμε εργαζόμαστε από το σπίτι, κάποιοι αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας ενώ, άλλοι, δεν έχουμε καν δουλειά λόγω της πανδημίας.

Ας δούμε πώς ο κόσμος που ξέραμε άλλαξε, μετά την εξάπλωση του κορονοϊού.

Κλίμα

Στην Κίνα, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των εταιρειών και του εγκλεισμού των εργαζομένων, μειώθηκαν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τώρα που ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα πέσουν ακόμη περισσότερο. Βέβαια, καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι όλο αυτό συμβαίνει λόγω μίας πανδημίας, εξαιτίας της οποίας όλα υπολειτουργούν.

Οικονομία

Αυτή τη στιγμή, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια που δεν κάνουν  delivery, φροντιστήρια και άλλες επιχειρήσεις, έχουν κλείσει – προσωρινά, ευτυχώς. Για τους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες, αυτό συνεπάγεται οικονομική καταστροφή. Δεν βρίσκονται σπίτι για διακοπές και δεν είναι σε άδεια. Θέλουν να εργαστούν και δεν μπορούν, λόγω της κατάστασης. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος παροχής επιδόματος, σε όσους το δικαιούνται.

Υπερπληθυσμός

Υπάρχει μία θεωρία συνομωσίας που κυριαρχεί εκεί έξω, και αφορά στη μείωση του πληθυσμού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πανδημία είναι ένα «κόλπο», ένα καλά οργανωμένο σχέδιο. Εννοείται πως όλα αυτά δεν ευσταθούν.

Είναι, όμως, γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι κι εκείνου που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, κινδυνεύουν σημαντικά. Αν αναλογιστούμε πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πόσοι μέλλεται να χαθούν λόγω του COVID-19, ο παγκόσμιος μέσος όρος ηλικίας θα μειωθεί.

Σημαντικό, επίσης, είναι να σκεφτούμε ότι η απομόνωση ζευγαριών σε ηλικία αναπαραγωγής, σε 9 μήνες από τώρα θα έχει φέρει τα αποτελέσματά της στην στον παγκόσμιο πληθυσμό. Για τις ανεπτυγμένες χώρες, αυτό είναι θετικό. Για τις αναπτυσσόμενες, στις οποίες κυριαρχεί η ανισότητα, τα πράγματα δεν είναι εξίσου αισιόδοξα.

Περιβαλλοντική Ρύπανση

Στην Κίνα, οι ζωές που έχουν σωθεί λόγω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι εικοσαπλάσιες εκείνων που χάθηκαν λόγω του ιού. Ο πλανήτης «αναπνέει» πιο ελεύθερα, όμως αυτό είναι κάτι που δεν αναμένεται να διαρκέσει. Η χρήση πλαστικού έχει αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας και, όταν βγούμε από την περίοδο κρίσης που διανύουμε, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι θα την περιορίσουμε.