SUSTAINABILITY

3 οικολογικοί τρόποι να αντικαταστήσετε το πλαστικό

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Κάθε μέρα, αγοράζουμε 1.3 εκατομμύρια πλαστικά μπουκαλάκια παγκοσμίως. Κι αυτό είναι μόνο η κορυφή στο – πλαστικό – παγόβουνο. Πιο κάτω, έρχεται η θέση του nylon και τoυ πολυεστέρα που βρίσκονται στα ρούχα μας. Μετά, οι συσκευασίες του φαγητού μας. Και, φυσικά, τα γάντια που μας προστατεύουν από τα μικρόβια, τώρα με την πανδημία.

Αυτή τη στιγμή, ειδικά εκείνα που έχουν βάση το πετρέλαιο, κυριαρχούν στην αγορά και ο λόγος είναι απλός: Είναι φτηνά, ελαφριά και δε χαλούν αμέσως. Έχουν, όμως, δύο σημαντικά μειονεκτήματα:  Δεν ανακυκλώνονται και δεν επαναχρησιμοποιούνται.

Ας δούμε τρία υλικά που μπορούν να γίνουν σημαντικοί ανταγωνιστές του παραδοσιακού και, δυστυχώς, αγαπημένου για πολλούς πλαστικό.

Φλοιός ηλιοτρόπιου

H φλούδα από τους σπόρους των ηλιοτροπίων που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ηλιέλαιου, μπορεί να βοηθήσει και σ’ εκείνη βιοδιασπώμενου πλαστικού. Και υπάρχει σε τεράστιες ποσότητες.

Η γερμανική startup Golden Compound, δημιούργησε ένα βιώσιμο προϊόν με το όνομα S²PC που αντικαθιστά επάξια το πλαστικό που γνωρίζουμε και είναι 100% ανακυκλώσιμο. Η εταιρεία έχει βραβευθεί για την καινοτομία της, ενώ έχει υπάρξει η πρώτη που παρήγε βιοδιασπώμενες κάψουλες καφέ, γλάστρες για φυτά και κούπες.

Μέρη ψαριών και φύκια

Η MarinaTex είναι μία βρετανική πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί δέρμα ψαριών και λέπια, δεμένα με κόκκινα φύκια ώστε να δημιουργήσει ένα υποκατάστατο πλαστικού που κομποστοποιείται. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για σακούλες μίας χρήσης και περιτύλιγμα για σάντουιτς.

«Κάπως μου κόλλησε η ιδέα ότι η φύση μας δίνει τόσο πολλά, από τόσο λίγους πόρους, οπότε γιατί να έχουμε ανάγκη τεχνητά πολυμερή όταν υπάρχουν ήδη τα απαραίτητα υλικά εκεί έξω;» τόνισε η Lucy Hughes, η οποία σχεδίασε το προϊόν ως τελειόφοιτη στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

Η εταιρεία κέρδισε το βραβείο James Dyson το 2019, δηλαδή χρηματοδοτήθηκε με 35 χιλιάδες δολάρια.

Μανιτάρια

Κι όμως, γίνεται. Το blog Gizmondo έγραψε το 2015 πως το μανιτάρι μπορεί να δημιουργήσει βιοδιασπώμενο πλαστικό που, σε αντίθεση μ’ εκείνο που έχει ως βάση το πετρέλαιο, δε δημιουργεί τοξικά υποπροϊόντα.

Η ποικιλία που προτιμάται λέγεται Reishi και μπορεί με ευκολία να αντικαταστήσει όχι μόνο το πλαστικό, αλλά και το ζωικό δέρμα. Πρόκειται για μία βιώσιμη και έξυπνη εναλλακτική. Μάλιστα, ήδη τη χρησιμοποιούν μεγάλα πολυτελή ευρωπαϊκά brands.