BUSINESS OF FASHION

4 βιώσιμα brands που έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες

Ο δρόμος προς την αειφορία

Πηγή φωτογραφίας instagram @prota_fiori
Πηγή φωτογραφίας instagram @prota_fiori

Η βιωσιμότητα θεωρείται πια, όχι απλώς σημαντική, αλλά απαραίτητη. Η παγκόσμια κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό και τα lockdowns, που επιβλήθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ως απάντηση στην πανδημία, μας βοήθησε να δούμε  πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα πιο «πράσινο» και καθαρότερο μέλλον για τον πλανήτη μας, δίνοντας μας ταυτόχρονα την ευκαιρία να αναζητήσουμε και να επενδύσουμε σε πιο ποιοτικά και ωφέλιμα προϊόντα για εμάς και το περιβάλλον.

Μιλώντας στο Worth, τέσσερις γυναίκες, που έχουν ιδρύσει τις δικές τους επιχειρήσεις με βιώσιμα προϊόντα, μοιράζονται τις απόψεις και τις ελπίδες τους, καθώς επανερχόμαστε σταδιακά σε μια νέα καθημερινότητα.

Amber Fort Bedding

Η Amber Fort είναι μια εταιρεία που δημιουργεί σεντόνια, μαξιλαροθήκες και παπλωματοθήκες από κάνναβη, παρέχοντας στους πελάτες της μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση. Τα προϊόντα κατασκευάζονται στην Ινδία από εξειδικευμένους τεχνίτες και αποστέλλονται στους καταναλωτές σε βιώσιμες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες από την αποθήκη της εταιρείας στην Ventura της California.

Η Tessa Ghenender αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία αυτή, επειδή αγαπά τον ύπνο και ήθελε να προσφέρει στους καταναλωτές άνεση και υψηλή αισθητική, φτιαγμένα με βιώσιμο τρόπο. Η ίδια είχε αρχίσει να φορά ρούχα από κάνναβη και είχε ενθουσιαστεί, καθώς πρόκειται για ένα βιώσιμο, γερό, αντιβακτηριακό και ανθεκτικό στις μυρωδιές υλικό. Δουλεύοντας για σχεδόν μια δεκαετία στην παραγωγή ενδυμάτων, συνεργάστηκε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο μέχρι που αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία.

Port de Bras

Η ιδρύτρια και σχεδιάστρια Clarissa Egana ήθελε να δημιουργήσει κομψά, άνετα ρούχα από οργανικά, μη τοξικά υφάσματα που να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον και το δέρμα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η εταιρεία Port de Bras, μια ηθική και βιώσιμη μάρκα. Η ίδια, μάλιστα, θεωρεί πως τα τοπικά και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και η πολιτική μηδενικών αποβλήτων, μπορούν να είναι ένα μέρος της λύσης για την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.

Η επιχειρηματίας και σχεδιάστρια χαρακτηρίζει την Port de Bras ως ένα κίνημα και όχι απλώς μια εταιρεία, καθώς καθημερινά μάχεται για τη βιωσιμότητα και καλεί τις γυναίκες να ψωνίζουν συνειδητά και να αναδεικνύουν το δυναμισμό τους.

Softwear

Με ειδικά υφάσματα που παράγονται σε έναν οικογενειακό μύλο στην California και με ενδύματα που κατασκευάζονται σε μια βιώσιμη εγκατάσταση στο Brooklyn, η Softwear είναι η απόλυτη βιώσιμη και τοπική εταιρεία. Εμπνευσμένη από την ιστορία της μητέρας της, η οποία διαγνώστηκε με έξι εγκεφαλικά ανευρύσματα, με πιθανότητα επιβίωσης 3 έως 5% και τα κατάφερε, η Sabrina Zohar δημιούργησε μια συλλογή από διαχρονικά, άνετα και υψηλής ποιότητας κομμάτια.

«Η αειφορία ισούται με τη μακροζωία και ως γυναίκες, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε πώς να διατηρήσουμε το μέλλον μας και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένας πλανήτης που θα συνεχίσει να εξελίσσεται», λέει η Zohar στο Worth.

Prota Fiori

Η εταιρεία Prota Fiori, σύμφωνα με την ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της, Jennifer Stucko, δημιουργήθηκε για να ενώσει το παρελθόν με το μέλλον, μέσω υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, όπως οι ανακυκλωμένες φλούδες σταφυλιών και μήλων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία όμορφων, βιώσιμων και κομψών πολυτελών υποδημάτων.

«Πιστεύω ότι όταν η κρίση του κορονοϊού περάσει, οι άνθρωποι θα γίνουν πιο συνειδητοί για το τι είναι σημαντικό και αυτό περιλαμβάνει την ευημερία του πλανήτη μας, ειδικά επειδή όλοι μας έχουμε επηρεαστεί άμεσα με κάποιο τρόπο», λέει η Stucko.