SUSTAINABILITY

Διαστημικά απορρίμματα: O λόγος που Ιάπωνες επιστήμονες κατασκευάζουν δορυφόρους από ξύλο

O λόγος που Ιάπωνες επιστήμονες κατασκευάζουν δορυφόρους από ξύλο
Photo by NASA on Unsplash

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου έξι χιλιάδες δορυφόροι γύρω απ’ τη Γη μας. Το 60% τους, έχει πάψει να είναι λειτουργικό. Δεν είναι, δηλαδή, τίποτα παρά σκουπίδια που «πετούν» στο διάστημα, σε υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα. Κι η απειλή των απορριμμάτων αυτών είναι τεράστια για τον πλανήτη, όσο αυξάνεται η παραγωγή διαστημικών σκαφών.

Για να περιοριστεί το πρόβλημα αυτό, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και μία ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο της ιστορίας.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά διαστημικά σκάφη, ο ξύλινος δορυφόρος θα μπορέσει να καεί χωρίς να εκκρίνει επικίνδυνες ουσίες στην ατμόσφαιρα ή να γεμίσει με στάχτη το έδαφος, όταν βυθιστεί πίσω στη Γη.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα μήπως οι δορυφόροι, επιστρέφοντας στη γήινη ατμόσφαιρα, καούν και δημιουργήσουν μόρια οξειδίου του αργιλίου που θα βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής και αστροναύτης Τάκαο Ντόι. «Κάποια στιγμή, αναπόφευκτα, θα επηρεάσουν το περιβάλλον της Γης.»

Την έρευνα υποστηρίζει η κατασκευαστική εταιρεία Sumito Forestry, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει ξύλινα υλικά με υψηλή ανθεκτικότητα στις αλλαγές πίεσης και θερμοκρασίας, μαζί με την έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.


Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο κατασκευάζονται 990 συμβατικοί δορυφόροι. Αυτό σημαίνει πως, μέχρι το 2028, θα έχουμε 15 χιλιάδες σε τροχιά. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πόσο επείγον είναι να βρούμε λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα «διαστημικά απορρίμματα», όπως ονομάζονται, πρέπει να περιοριστούν.

 

Διαβάστε επίσης:

Images of Change: Συλλογή φωτογραφιών της NASA δείχνει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη

Βουδισμός: Πώς ευαισθητοποιεί τα παιδιά της Ταϊβάν για το περιβάλλον;

7 φωτογραφίες που θα σας γεμίσουν ευγνωμοσύνη για τον πλανήτη μας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση