SUSTAINABILITY

Δίκαιο Εμπόριο: Τι είναι και πώς συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη

πηγή: Instagram @blisko_store

Ο κορονοϊός έφερε τα πάνω – κάτω στον κόσμο μας. Οι μεγάλες εταιρείες, όπως το Amazon και η Walmart, συνεχίζουν δυναμικά χάρη στο οργανωμένο ηλεκτρονικό τους εμπόριο. Αντίθετα, οι μικροί επιχειρηματίες δυσκολεύονται πολύ. Ίσως να μην ανοίξουν ποτέ ξανά τα καταστήματά τους. Γι’ αυτό, είναι ανάγκη να βοηθήσουμε. Ως καταναλωτές, ας μετατρέψουμε τις ηθικές αγορές στην τάση που ήρθε για να μείνει.

Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε τα δεδομένα, να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία μας. Μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο που θέτει ως προτεραιότητα το περιβάλλον, τους εργαζομένους και τον άνθρωπο, αντί για το κέρδος. 

Χρησιμοποιώντας την καταναλωτική μας δύναμη, βοηθάμε τις εταιρείες που το κάνουν πράξη κι αντιλαμβάνονται πως το χρήμα δεν είναι πάνω απ’ όλα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι σημαντικό να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και, όταν αυτό γίνεται, να δημιουργούμε ζήτηση για πιο ηθικά αγαθά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by World Fair Trade Organization (@wfto_fairtrade) on


Οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες παραγωγής, εδώ και δεκαετίες υπομένουν απάνθρωπες συνθήκες. Συχνά δεν αμείβονται, ή αναγκάζονται να ζουν μ’ ένα μισθό που δεν καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες. Οι ανεξήγητα χαμηλές τιμές των ρούχων μας, οδηγούν σε χαμηλές αποδοχές για εκείνος, με την υγεία και την ασφάλειά τους να είναι αμφιλεγόμενες. Έτσι, όταν ξεσπά μία πανδημία, οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν.

Όταν έρχεται η ώρα για ψώνια, ας προσπαθήσουμε να επιλέγουμε τα brands που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές του Δίκαιου Εμπορίου. Κάνοντας την έρευνά μας, θα ανακαλύψουμε ποια είναι αυτά που ικανοποιούν τις προϋποθέσεις και τι ακριβώς κάνουν τόσο για την υγεία του πλανήτη μας, όσο και για το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by World Fair Trade Organization (@wfto_fairtrade) on

Κάνοντας αγορές σύμφωνα με το Δίκαιο Εμπόριο, υποστηρίζουμε:

Τα δικαιώματα των εργαζομένων

Πολλές μεγάλες εταιρείες προσλαμβάνουν μικρά παιδιά στα εργοστάσιά τους, προκειμένου να δίνουν ακόμη μικρότερους μισθούς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που έχουν δεχθεί παρενοχλήσεις κι υποτιμώνται συστηματικά. Αντιμετωπίζουν συμπεριφορές που δεν τους αξίζουν, απλώς επειδή έτυχε να γεννηθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες και παλεύουν να βγάλουν τα προς το ζην.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by World Fair Trade Organization (@wfto_fairtrade) on

Προκειμένου να συμμετάσχουν στο κίνημα για το δίκαιο εμπόριο, οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζεται να πιστοποιήσουν πως δεν ακολουθούν καμία από τις παραπάνω πρακτικές.

Την επένδυση στον άνθρωπο

Πολλές συλλογικότητες παραγωγών και τενχιτών, επενδύουν τα έσοδά τους στην εξέλιξη των επιχειρήσεων και της κοινότητάς τους. Επιπλέον, λαμβάνουν μία επιχορήγηση που προορίζεται για την ανάπτυξη της κοινοτικών έργων. Για παράδειγμα, ενισχύεται το σύστημα υγείας ή ιδρύονται σχολεία, αλλά πραγματοποιούνται και σεμινάρια για τους leaders του μέλλοντος και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Την προστασία του περιβάλλοντος

Οι καλλιεργητές κι οι τεχνίτες που είναι μέλη του κινήματος για το δίκαιο εμπόριο, σέβονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ εφαρμόζουν βιώσιμες μεθόδους παραγωγής. Έχουν υπογράψει πως δε χρησιμοποιούν τοξικά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by World Fair Trade Organization (@wfto_fairtrade) on

Την οικονομική ενδυνάμωση μικροπαραγωγών

Θα στηρίξουμε τους μικρούς παραγωγούς, εκείνους που βρίσκονται στην τελευταία θέση της οικονομικής κλίμακας, που έχουν ανάγκη από τη συμβολή μας ώστε να προχωρήσουν παρακάτω. Το Δίκαιο Εμπόριο, μάλιστα, ενθαρρύνει τα συστήματα συνεργασίας, στα οποία καθένας ελέγχει ένα μέρος της παραγωγής, ενώ οι απόψεις κι οι μισθοί όλων είναι ισότιμοι.