#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

4 πώς και 1 γιατί αξίζει να καταναλώνετε λιγότερο νερό

Photo by Kristen Sturdivant on Unsplash

Ολόκληρη η ύπαρξή μας εξαρτάται από μία μοναδική και όχι ανεξάντλητη πηγή: το νερό. Χωρίς αυτό, θα  μπορούσαμε να επιβιώσουμε για τρεις με τέσσερις ημέρες. Και τώρα, σε μία εποχή που νιώθουμε πιο εύθραυστοι από ποτέ, ας στρέψουμε την προσοχή μας σ’ αυτό το αγαθό που μας κρατάει ζωντανούς και, κατά κάποιο τρόπο, μας κάνει αυτό που είμαστε – εφόσον κατά 60-70% αποτελούμαστε από αυτό.

Ας δούμε τα νούμερα. Η ξηρασία αυξάνεται παντού, επηρεάζοντας το 8% περίπου της έκτασης της Ευρώπης, ενώ το 70% της Αφρικής. Στη Βόρειο Αμερική, περίπου το 40% της ηπείρου είναι σχεδόν αφυδατωμένο, ενώ υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει λειψυδρία για το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού, μέχρι το 2030.

Τώρα που όλοι μας βιώνουμε τα αποτελέσματα μίας τεράστιας καταστροφής, έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε μερικές από τις επιλογές μας. Ο Covid-19 έχει αλλάξει τόσο την καθημερινότητά μας, κάνοντάς μας να εκτιμήσουμε τα πιο απλά πράγματα που άλλοτε θεωρούσαμε δεδομένα. Μας δίδαξε, μεταξύ άλλων, ότι η συλλογική μας προσπάθεια μπορεί να κάνει θαύματα.

Οπότε, γιατί να μην τη συνεχίσουμε για να αποφύγουμε και την καταστροφή του πλανήτη μας;

Παρακάτω, βρίσκονται τέσσερα απλά πράγματα που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε ώστε να χτίσουμε μία πιο υγιή σχέση με το νερό και το περιβάλλον.

Ακολουθούμε τη διατροφική πυραμίδα, στην οποία βασίζεται η μεσογειακή διατροφή. Εβδομαδιαίως, χρειάζεται να καταναλώνουμε φρούτα, όσπρια και λαχανικά, περιορίζοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση ζωϊκής πρωτεΐνης. Ας αναλογιστούμε το εξής: για να φτιάξουμε 31 σαλάτες, σπαταλούμε όσο νερό απαιτείται για ένα μόνο hamburger.

Καταναλώνουμε ανεπεξέργαστες τροφές. Απαιτούν την ελάχιστη δέσμευση νερού για στην παραγωγή τους. Αντίθετα, οι επεξεργασμένες χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες καθώς καθαρίζονται, είναι προμαγειρεμένες και συσκευασμένες.

Ζούμε και ψωνίζουμε υπεύθυνα. Στηρίζοντας την τοπική μας αγορά, όχι μόνο ενισχύουμε την οικονομία αλλά περιορίζουμε το αρνητικό μας αντίκτυπο στα παγκόσμια ύδατα, καθώς τα προϊόντα δε διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας.

Σκεφτόμαστε διπλά πριν κάνουμε shopping therapy. Χρειάζονται περίπου 2.700 λίτρα νερού για τη δημιουργία μίας μόνο μπλούζας. Όσο, δηλαδή, πίνει ο μέσος άνθρωπος σε 900 μέρες. Μία γυναίκα, κατά μέσο όρο, αγοράζει 327 παλτό και μπουφάν και 558 παντελόνια στην ενήλικη ζωή της. Η βιομηχανία της γρήγορης μόδας, άλλωστε, εκεί στηρίζεται: Στο να αγοράζουμε διαρκώς νέα προϊόντα που δε χρειαζόμαστε.

Αυτή τη στιγμή, αισθανόμαστε παγιδευμένοι και ζούμε με το φόβο. Φοβόμαστε μήπως νοσήσουμε εμείς ή οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, φοβόμαστε πως θα αργήσουμε να ξαναβγούμε από το σπίτι. Η πανδημία μοιάζει ασταμάτητη και το οικοσύστημά μας, μας προκαλεί. Είναι προσωπική απόφαση του καθενός, το αν θα τη δεθχεί ή όχι.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τη βασική πηγή της ζωής μας;