SUSTAINABILITY

Gudrun Campbell: Μία έφηβη αποφασισμένη να αλλάξει τον κόσμο

πηγή: Instagram @gudrun.campbell

Η Gudrun Campbell είναι μία νεαρή κοπέλα που έχει κάνει προτεραιότητά της τη σωτηρία του πλανήτη. Ενώ αυτό, από μόνο του, είναι σημαντικό, εκείνο που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο αφορά στην ηλικία της: Δεν έχει κλείσει ακόμη τα 14 της χρόνια!

Ασχολείται ενεργά με το περιβάλλον από την κούνια της σχεδόν. Πέρσι το Μάρτιο, οργάνωσε με τους γονείς της μία διαδήλωστη στο Charlottesville κι αναρωτιούνταν πόσοι θα τους ακολουθούσαν. «Αν έρχονταν τριάντα άτομα, θα το θεωρούσαμε επιτυχία», έγραψε στο earthday.org.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gudrun Campbell (@gudrun.campbell) on


Ήταν δύσκολο να οργανωθεί. Επειδή πήγαινε στην ΣΤ’ Δημοτικού, οι μαθητές Λυκείου δεν απαντούσαν στα emails της. Ο σχολικός σύμβουλος της έκανε παρατήρηση, καθώς θεωρούσε πως όλο αυτό γινόταν για να μην πάει στο σχολείο. Ειδοποίησε και δημοσιογράφους, αλλά κανείς δεν έγραψε για την πρωτοβουλία της.

Είχε συμμετάσχει σε ειρηνικές πορείες πριν, ανάλογες του Women’s March στην Washington. Γνώριζε πώς είναι να παρευρίσκεσαι, όμως δεν ήξερε πόσο απαιτητική ήταν η διοργάνωσή τους. Είχε δει και το βίντεο με την ομιλία της Greta Thunberg στο Davos, κάτι που την οδήγησε στο να συνειδητοποιήσει πως δεν έκανε αρκετά. «Υπάρχουν τόσα προβλήματα στον κόσμο, και ακόμη και οι ατομικές αποφάσεις  – όπως ο βιγκανισμός και η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ – δεν περνούν από το χέρι των παιδιών», τόνισε. Όμως, η διασημότερη ακτιβίστρια του κόσμου, της έδωσε δύναμη. Έτσι, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να κάνει τη διαδήλωση που ονειρευόταν.

Εκείνο το Μάρτιο, λοιπόν, μαζεύτηκαν συνολικά 200 άνθρωποι, από μαθητές Δημοτικού, μέχρι φοιτητές, συντάκτες εφημερίδων και ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Και η ένιωσε ισχυρή. Είδε πως, με πολύ κόπο, μπορεί να γίνει κάτι καλό.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gudrun Campbell (@gudrun.campbell) on

Στη δεύτερη πορεία που διοργάνωσε, κάλεσε και την υποψήφια βουλευτή Sally Hudson, μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Sena Magil και Michael Payne. Ήθελε να μιλήσουν οι πολιτικοί στον κόσμο, να του εξηγήσουν γιατί είναι αναγκαίο να παλέψουμε κατά της κλιματικής αλλαγής και να μιλήσουν για το δικό τους σχέδιο δράσης.

Τον περσινό Σεπτέμβριο, κατάφερε να συγκεντρώσει 800 νέους, κάτω από τον καυτό ήλιο του Charlottesville, για υψώσουν το ανάστημά τους. Διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή ενός σταθμού συμπίεσης για έναν εντελώς αχρείαστο αγωγό.  Ο σταθμός αυτός, θα δημιουργούσε τοξικά σωματίδια, τόσο μικρά που θα περνούσαν ανάμεσα στις σχισμές των παραθύρων και θα εισέρχονταν κατευθείαν στον οργανισμό των κατοίκων της περιοχής.

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, κατάφεραν να σταματήσουν, έστω και προσωρινά, τη διαδικασία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gudrun Campbell (@gudrun.campbell) on

Η Gudrun είδε πως η φωνή της ακούγεται. Ακολουθεί τα χνάρια της Greta Thunberg, ακόμη κι αν οι ενήλικες προσπαθούν να της «κόψουν τα φτερά». Της λένε πως η κλιματική αλλαγή είναι φυσιολογική, πως δεν μπορεί να τη σταματήσει. Αλλά εκείνη διαφωνεί.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη γενιά μου να μεγαλώσει. Η γενιά μου πρέπει να ζει με διαρκή φόβο για ένα αβέβαιο μέλλον», τους απαντά.