SUSTAINABILITY

H βιομηχανία της μόδας δεσμεύει τεράστιες ποσότητες νερού: Πώς να το αλλάξετε

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Η βιομηχανία της μόδας διψάει. Σύμφωνα με το ίδρυμα Ellen MacArthur, η παραγωγή υφασμάτων δεσμεύει περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο – αυτό ισοδυναμεί με 37 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Όμως δεν είναι μόνο η τεράστια κατανάλωση που ανησυχεί τους επιστήμονες. Το 20% περίπου της ρύπανσης των υδάτων, προκαλείται από τις βαφές των υφασμάτων. «Ορισμένα χημικά που χρησιμοποιούνται σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι προβληματικά. Το άζωτο και τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν το πόσιμο νερό», ανέφερε στη Vogue India η Alexis Morgan, εκπρόσωπος της WWF. Το νερό αυτό, λοιπόν, στερείται ο τοπικός πληθυσμός.

Εμείς πώς μπορούμε να φερθούμε πιο υπεύθυνα, όταν ψωνίζουμε;

Επιλέγουμε οργανικό βαμβάκι

Το συμβατικό βαμβάκι απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, κατά την καλλιέργειά του. Οι απαιτήσεις του οργανικού, είναι μειωμένες κατά 91%, σύμφωνα με έρευνα του 2017. «Το οργανικό βαμβάκι στις σωστές περιοχές, θα καταναλώσει ελάχιστο νερό και θα επηρεάσει ελάχιστα – σχεδόν καθόλου – το περιβάλλον», τόνισε η Alexis.

Λέμε ένα μεγάλο «όχι» στο polyester

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως ο πολυεστέρας προκαλεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον, καθώς όταν πλένεται, χάνει εκατομμύρια πλαστικές μικροΐνες. Τα μικροσκοπικά αυτά κομματάκια καταλήγουν στο νερό που πίνουμε, ενώ αποτελεί σημαντική απειλή για τη θαλάσσια πανίδα.

Επιπλέον, κατά την παραγωγή του, βλαβερά χημικά όπως το κοβάλτιο και το οξείδιο αντιμονίου, εισέρχονται στις πλωτές οδούς και συμβάλλουν σημαντικά στη μόλυνση των υδάτων.

Αποφεύγουμε το δέρμα

Η επεξεργασία του δέρματος, απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού: Για ένα ζευγάρι παπούτσια, υπολογίζεται ότι καταναλώνονται περίπου οχτώ χιλιάδες λίτρα! Επιπλέον, τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη βαφή του είναι ιδιαίτερα επιβλαβή. Γι’ αυτό, εάν θέλουμε οπωσδήποτε κάτι δερμάτινο στην γκαρνταρόμπα μας, ας επιλέξουμε μία εταιρεία που ανήκει στο Leather Working Group.

Βάζουμε λιγότερο συχνά πλυντήριο

Φυσικά, δεν εννοούμε να φοράμε λερωμένα ρούχα ή να τα πλένουμε σπανιότερα. Αντί, όμως, να κάνουμε μικρές πλύσεις για ένα-δύο κομμάτια, ας περιμένουμε να γεμίσει το πλυντήριο πριν το θέσουμε σε λειτουργία. Έπειτα, καλό είναι να επιλέγουμε τη ρύθμιση χαμηλής κατανάλωσης, εάν αυτό είναι δυνατό.