SUSTAINABILITY

Οι απρόσμενες «πράσινες» πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές μόδας

Οι απρόσμενες «πράσινες» πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές μόδας
πηγή: Instagram @graduaterunway

Η λέξη βιωσιμότητα δεν είναι απλή. Δέχεται πολλές ερμηνείες, συχνά είναι υποκειμενική. Όταν ένας σχεδιαστής θεωρεί πως δεν υπάρχει πραγματικά βιώσιμη πρώτη ύλη, άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι μόνο θέμα πρώτων υλών αλλά και μεθόδων παραγωγής και συσκευασίας. Όλοι, όμως, συμφωνούν στο εξής: Το σημαντικότερο είναι να γίνει το πρώτο βήμα προς τη βιωσιμότητα, η «πράσινη» προσπάθεια.

Παρακάτω, θα δούμε μερικά από τα πιο ασυνήθιστα υλικά που χρησιμοποιούν κι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους έχοντας στο νου το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

BeLeaf

To BeLeaf είναι ένα ένα βιώσιμο, μεγάλου μεγέθους φύλλο που χρησιμοποιεί η σχεδιάστρια τσαντών Αμελί Πισάρ, αντί για δέρμα. Έχοντας πειραματιστεί με υλικά όπως τα φύλλα ανανά και οι ίνες κάκτου, καταλήγει πως η συγκεκριμένη πρώτη ύλη είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, αν και ασυνήθιστη. Δίνει μία ξεχωριστή όψη στα προϊόντα της, καθώς κανένα δε μοιάζει με το προηγούμενο ή το επόμενο. Κάθε τσάντα είναι διαφορετική, καθώς προέρχεται από διαφορετικό φύλλο.

Σταφύλια

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη O2monde (@o2monde)


Το vegan brand υποδυμάτων O2 Monde χρησιμοποιεί αρκετά αντισυμβατικές πρώτες ύλες. Πέρα από τα φύλλα ανανά και καλαμποκιού ή το ξύλο, τώρα πειραματίζεται με σταφύλια. «Είμαι αποφασισμένος να δημιουργήσω πολυτελή, βιώσιμα παπούτσια μ’ έναν vegan, “καθαρό” τρόπο. Προκειμένου να το καταφέρω, έκανα την έρευνά μου, μίλησε με εκατοντάδες προμηθευτές από πολλές βιομηχανίες. Ήθελα να χρησιμοποιήσω φυτικά υλικά και να συνεργαστώ με Ιταλούς βιοτέχνες», έχει δηλώσει ο σχεδιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Μίκρο Σκόσια.

Κάκτος

Η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της House of Fluff, Κιμ Κάντερ, είναι αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά. Έχει σκοπό να βοηθήσει τον κόσμο να δει πως δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε ζωικά προϊόντα, πως έχουμε τη δυνατότητα να απαλλαγούμε από αυτά.

«Η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί πια, το να θανατώνονται ζώα είναι ένα περιττό κακό της σημερινής κοινωνίας», έχει αναφέρει η ίδια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη House of Fluff (@hofnyc)


Με τη βοήθεια των ινών του κάκτου, λοιπόν, αντικαθιστά το δέρμα. Παράλληλα, προκειμένου να διατηρήσει χαμηλά το ανθρακικό της αποτύπωμα, προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της από μία κοντινή της φάρμα στο Μεξικό. «Προκειμένου να έχεις ένα πραγματικά βιώσιμο brand, πρέπει να σκέφτεσαι κάθε τομέα της παραγωγικής διαδικασίας και του σχεδίου, τη σπατάλη νερού, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, τους εργαζομένους σου», τονίζει.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο λόγος που το μέλλον της βιώσιμης μόδας εξαρτάται από τα μανιτάρια

Η Jennifer Atilemile θέλει να φέρει τη διαφορετικότητα στην ηθική μόδα

Ανακυκλωμένο polyester: Είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση