SUSTAINABILITY

Καταρρίπτουμε τους 7 μεγαλύτερους μύθους για τη βιωσιμότητα

πηγή: Pexels

Έχοντας συνειδητοποιήσει πως ο πλανήτης μας υποφέρει, ξεκινήσαμε σιγά – σιγά να κάνουμε μία στροφή προς την οικολογία. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα και να τον φροντίσουμε. Αποφασίσαμε να βγάλουμε το πλαστικό μίας χρήσης από τη ζωή μας, δεν πάμε πουθενά χωρίς την πάνινη τσάντα μας και υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας πως θα οδηγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο – σκεφτόμαστε ακόμη και να γίνουμε vegan. Το θέμα είναι πως υπάρχει τόση παραπληροφόρηση εκεί έξω, που μπορεί οι πράξεις μας να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παρακάτω, καταρρίπτουμε τους 7 μεγαλύτερους μύθους για τη βιωσιμότητα:

Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε φοινικέλαιο.

Και ναι και όχι. Πράγματι, η βιομηχανία παραγωγής του ευθύνεται για την αποψίλωση δασών και οδηγεί πολλά είδη ζώων στην εξαφάνιση. Όμως, οι εναλλακτικές μπορούν να είναι εξίσου βλαβερές για το περιβάλλον. Η καλύτερη επιλογή, είναι να αγοράζουμε προϊόντα που περιέχουν οικολογικό φοινικέλαιο.

Είναι καλύτερο να πίνουμε από αλουμινένια κουτάκια, παρά από πλαστικά μπουκάλια

Όχι. Ναι, το πλαστικό είναι επικίνδυνο, όμως και το αλουμίνιο δεν πάει πίσω. Προτιμότερο είναι να έχουμε μαζί το επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι μας και να θυμόμαστε πως το νερό της βρύσης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το εμφιαλωμένο.

Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κρέας

Περίπου. Το Πανεπιστήμιο John Hopkins ανακάλυψε πως μία διατροφή με περιορισμένα ζωϊκά προϊόντα – κατά 2/3, συγκεκριμένα – είναι προτιμότερη από μία εντελώς χορτοφαγική. Μπορεί η διαρκής κατανάλωση να είναι επιβλαβής για τον πλανήτη, όμως το ίδιο ισχύει και για τα αμύγδαλα ή τα αβοκάντο. Υπάρχουν καλοί λόγοι για να περιορίσουμε το κρέας ή να το “κόψουμε” εντελώς, όμως είναι εξίσου σημαντικό να προτιμάμε τις αγορές της περιοχής μας.

Πρέπει να πλένουμε καλά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά μας.

Μύθος. Ένα απλό ξέπλυμα αρκεί.

Η ανακύκλωση είναι άσκοπη. Έτσι κι αλλιώς, όλα καταλήγουν στις χωματερές.

Και ναι και όχι. Η βιομηχανία της ανακύκλωσης έχει τα μειονεκτήματά της, όμως λειτουργεί. Χρειάζεται να ανακυκλώνουμε, όσο περισσότερο μπορούμε.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον

Μέχρι ένα σημείο. Πράγματι, προκαλούν λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Όμως, δεν υπάρχει αξιοπιστία όσον αφορά στην πηγή ενέργειας και τις μπαταρίες, τις μεθόδους παραγωγής – που απαιτούν, συνήθως, περισσότερες πρώτες ύλες από τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα –  και η λίστα συνεχίζεται.

Οι χάρτινες σακούλες είναι καλύτερες από τις πλαστικές

Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Συνήθως, οι χαρτοσακούλες, ακόμη κι αν είναι ανακυκλωμένες ή προέρχονται από ανεπεξέργαστο χαρτί, επιβαρύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα, από μία πλαστική μίας χρήσης. Η καλύτερη επιλογή, όπως πάντα, είναι η δική μας πάνινη ή κάποια που να προέρχεται από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.