#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

#μένουμεσπίτι: Πώς να βοηθήσετε το περιβάλλον από τον καναπέ σας

Photo by Jessica Felicio on Unsplash

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, βρισκόμαστε σπίτι. Είναι, άλλωστε, ένας από τους ελάχιστους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της πανδημίας.

Είμαστε μακριά από αγαπημένους μας ανθρώπους και οι ώρες της ημέρας συχνά φαντάζουν ατελείωτες. Ανησυχούμε για την παγκόσμια κρίση στην υγεία και τα αποτελέσματα που, αναπόφευκτα θα φέρει στην οικονομία, καθώς όλα υπολειτουργούν. Κάποιοι δε γνωρίζουμε καν εάν η επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε θα ανοίξει ξανά, μετά την πανδημία.

Υπάρχουν , όμως, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τόσο για να πάρουμε – προσωρινά – τις σκέψεις μας από την αρνητική πλευρά της ζωής, όσο και για να βοηθήσουμε το περιβάλλον.

Παρακάτω, βρίσκονται μερικές δραστηριότητες πέρα από τις τετριμμένες – την ανάγνωση βιβλίων και τις ταινίες, δηλαδή, που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην οικολογία.

Ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι

Διαλέγουμε το αγαπημένο μας δωμάτιο και ξεκινάμε. Αδειάζουμε τα ράφια, αναδιοργανώνουμε το χώρο και βρίσκουμε τι δε χρειαζόμαστε πλέον. Ό,τι επιλέξαμε να μην κρατήσουμε, μπορούμε να το ανακυκλώσουμε – εάν το επιτρέπει το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, φυσικά – να το δωρίσουμε σε κάποιον που έχει ανάγκη ή να το χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά.

Βρίσκουμε ένα καινούριο σύστημα οργάνωσης των απορριμμάτων

Είτε μένουμε μόνοι, είτε με συγκάτοικο, είτε με την οικογένειά μας, έχουμε άπλετο χρόνο να σκεφτούμε ιδέες βολικές για όλους. Μπορούμε να επιλέξουμε είτε να ξεχωρίζουμε σε διαφορετικό κάδο την ανακύκλωση, να διαχωρίζουμε τα χαρτιά από τα πλαστικά και το αλουμίνιο, αλλά και τα απορρίμματα που προέρχονται από φαγητό. Εάν είμαστε με τα παιδιά μας, καλό είναι να αναλάβουμε ο καθένας από ένα ρόλο – κάποιος να επιβεβαιώνει ότι τα σωστά πράγματα βρίσκονται σε κάθε κάδο και δεν μπερδεύονται, ενώ ένας άλλος θα τα βγάζει από το σπίτι, για παράδειγμα. Έτσι, θα γίνουμε όλοι πιο υπεύθυνοι.

Φτιάχνουμε το δικό μας μποστάνι

Είναι μία εποχή που, αναμφισβήτητα, έχουμε χρόνο. Εάν έχουμε και χώρο στην αυλή μας, γιατί να μη γίνουμε αυτάρκεις, καλλιεργώντας τα δικά μας λαχανικά; Θα περάσουμε δημιουργικά την ώρα μας και, σύντομα, θα μπορούμε να φάμε βιολογικά προϊόντα, απαλλαγμένα από χημικά, με την ικανοποίηση ότι πραγματοποιήσαμε εξ ολοκλήρου την παραγωγή τους!

Σταματάμε να χρησιμοποιούμε πλαστικό

Τώρα που δεν είμαστε έξω, είναι ευκολότερο να περιορίσουμε το πλαστικό μίας χρήσης. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε τα κλασικά καλαμάκια για τον καφέ μας, έχουμε τη δυνατότητα να πίνουμε νερό από τα ποτήρια μας και όχι από μπουκαλάκια και, γενικά, μας παρέχεται η μοναδική ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση από μία πιο «πράσινη» καθημερινότητα.