SUSTAINABILITY

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την κυκλική μόδα

Photo by Wes Hicks on Unsplash

Μία ζωή χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον φαίνεται ακατόρθωτη. Ψωνίζουμε από την τοπική αγορά, τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής, περιορίσαμε το κρέας και το πλαστικό μίας χρήσης αποτελεί παρελθόν. Κι όμως, ό, τι κι αν κάνουμε, όσο κι αν προσπαθήσουμε, πάντα θα υπάρχει κάτι ακόμα που μπορούμε να αλλάξουμε.

Υπάρχει ένας απλός, εύκολος και ανέξοδος τρόπος να μειώσουμε την αρνητική επίδραση που έχουμε τον πλανήτη. Δεν είναι άλλος, από την κυκλική μόδα.

Τι είναι η κυκλική μόδα;

Πρόκειται για τη μεταποίηση ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ που είχαμε σκοπό να πετάξουμε.

Τα περισσότερα προϊόντα φτιάχνονται από καινούργια υφάσματα. Τα αγοράζουμε, τα φοράμε και καταλήγουν, εάν δεν τα δωρίσουμε, στη χωματερή. Εδώ έρχεται η κυκλική μόδα, η οποία προτείνει να κρατάμε τα ρούχα μας και να τα αλλάζουμε λίγο, δημιουργώντας κάτι εντελώς νέο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Green and Blue (@greenandbluejournal) στις

«Κυκλική μόδα σημαίνει να σχεδιάζουμε μέσα από σκουπίδια», έχει πει στο Elle UK η διευθύντρια του τμήματος βιώσιμης μόδας της Eco-Age, Charlotte Turner. «Να σχεδιάζουμε πράγματα που μπορούν να αποσυντεθούν φυσιολογικά, ή που μπορούν να ‘σπάσουν’ και να ενωθούν διαφορετικά, ή που ανακυκλώνονται χωρίς να χαθεί η καλή τους ποιότητα, ώστε να δουλεύουμε μόνο με αυτά που ήδη έχουμε.»

Η ιδέα είναι να περιοριστεί τόσο η ποσότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε, όσο και αυτή των σκουπιδιών.

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Όλα ξεκίνησαν το 2014 από την Anna Brismar, ιδιοκτήτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Green Strategy.

«Μπορεί να οριστεί ως ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ που σχεδιάζονται, προέρχονται, παράγονται και διατίθενται με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν και να κάνουν τον κύκλο τους για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και να επιστρέψουν με ασφάλεια στη βιόσφαιρα όταν θα είναι πια άχρηστα», είπε στο Elle UK.

Εμείς πώς μπορούμε να γίνουμε μέρος σε όλο αυτό;

Κάθε χρόνο, πωλούνται 114 δισεκατομμύρια είδη ένδυσης και υπόδυσης. Αγοράζοντας λιγότερο και φορώντας ξανά τα ρούχα που ήδη έχουμε στην γκαρνταρόμπα μας, θα βοηθήσουμε ώστε να περιοριστεί η υπερπαραγωγή και όσα εκείνη προκαλεί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CRU LE – Letizia Cruciani (@cru_le) στις

Επίσης, μπορούμε να αγοράζουμε υπεύθυνα, κάνοντας την έρευνά μας πρώτα. Τα  second-hand καταστήματα αποτελούν πάντα μία καλή επιλογή.