SUSTAINABILITY

Peas & Love: H βελγική startup που μας βοηθά να γίνουμε αγρότες από την πόλη μας

πηγή: Instagram @peasandlove_urbanfarm

Ο Ζαν – Πατρίκ Σίπερς, συνιδρυτής της μεγαλύτερης σχολής μαγειρικής στο Βέλγιο, προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή ένα project βιώσιμης γεωργίας. Δεν τα κατάφερε κι αποφάσισε να μετακομίσει στο κέντρο των Βρυξελλών, προκειμένου να καλλιεργήσει λαχανικά και φρούτα στις ταράτσες κτιρίων.

«Γέννησε» τελικά την Peas & Love, την πρώτη εταιρεία που βοηθά τον καθένα να γίνει αγρότης χωρίς να χρειαστεί να φύγει από τη μεγάλη πόλη στην οποία κατοικεί.

«Για 20 ολόκληρα χρόνια προσπαθούσα να δημιουργήσω το μποστάνι στην ταράτσα ή την αυλή μου και  κάθε χρονιά αποτύγχανα», είπε το 2017 στο Συνέδριο Change Now. «Δεν είχα ούτε το χρόνο, ούτε τις γνώσεις. Αν είχα τη δική μου, προσωπική πηγή φρούτων και λαχανικών εποχής, καλής ποιότητας, απαλλαγμένα από τοξικά παρασιτοκτόνα, θα μπορούσα να δημιουργήσω έναν απόλυτα λειτουργικό λαχανόκηπο όπως στην Αγγλία και τη Γαλλία. Αυτό θα ήταν τέλειο».


Έτσι, το 2017 ξεκίνησε την Peas & Love. Χρησιμοποίησε τεχνικές «κατακόρυφης καλλιέργειας», προκειμένου να λύσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των θερμοκηπίων – εκείνο του χώρου. Μέχρι στιγμής, έχει τρεις «αστικές φάρμες» στις Βρυξέλλες και πέντε στο Παρίσι. Καθένας μπορεί να νοικιάσει μία, για μόλις 40 ευρώ το μήνα.

Η εταιρεία αναλαμβάνει τις αγροτικές δουλειές και τη φροντίδα των φυτών, ενώ όταν έρχεται η ώρα για τη συγκομιδή των προϊόντων οι συνδρομητές ειδοποιούνται μέσω ειδικού SMS. Κάθε «κήπος» έχει έκταση 4 τετραγωνικών μέτρων και χωρίζεται στα δύο. Το ένα τμήμα ανήκει αποκλειστικά σ’ εκείνους, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε όλα τα μέλη της εταιρείας.


Η ιδέα είναι πως κάθε εβδομάδα, καθένας μπορεί να μαζεύει τα φρούτα και τα λαχανικά του χωρίς να χρειαστεί να τα φροντίσει. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μία κοινότητα, τα μέλη της οποίας βοηθούν το ένα το άλλο και μοιράζονται τα προϊόντα που παράγει.


Προκειμένου να προωθήσει το εγχείρημά του, ο Σίπερς ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αστικής και Κατακόρυφης Γεωργίας. Σ’ αυτό, κάθε «αστικός αγρότης» λαμβάνει την εκπροσώπηση που του αξίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μόλις πρόσφατα άνοιξε ένα εργαστήρι στην Κωνσταντινούπολη.

 

Διαβάστε επίσης:

Μια startup από το Ισραήλ δημιουργεί φορητά θερμοκήπια και κάνει τον κόσμο πιο «πράσινο»

Sara Menker: Η γυναίκα που κατάφερε να φέρει 40 εκατ. στη γεωργική βιομηχανία

Let’s Make it Green: Η Σαουδική Αραβία υπόσχεται να φυτέψει 10 εκ. δέντρα μέχρι τον Απρίλιο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση