SUSTAINABILITY

Πώς οι άλλες χώρες αντικαθιστούν το πλαστικό

Photo by Yasin Hoşgör on Unsplash

Περίπου πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μίας χρήσης χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στον κόσμο, με κάθε μία από αυτές να χρειάζεται χίλια χρόνια μέχρι την πλήρη αποσύνθεση. Και περίπου 2.5 εκατομμύρια πλαστικά μπουκαλάκια πετιούνται ανά ώρα στα σκουπίδια.

Photo by Jordan Beltran on Unsplash

Το καλό είναι ότι σε 32 χώρες έχουν απαγορευτεί οι πλαστικές τσάντες, ενώ 127 είναι εκείνες που έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τι εναλλακτικές χρησιμοποιούνται, όμως, ανά τον κόσμο;

Λουξεμβούργο

Από το 2004, η κυβέρνηση της χώρας έχει αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης με το Öko-Tut, μία οικολογική επαναχρησιμοποιούμενη. Μέσα στα πρώτα εννέα χρόνια, το ποσοστό κατανάλωσης πλαστικού έπεσε κατά 85%.

Κόστα Ρίκα

Με προοπτικές να γίνει η πρώτη χώρα που θα μηδενίσει τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης μέχρι το 2021, στόχος της Κόστα Ρίκα είναι να αντικατασταθεί το 80% του πλαστικού με ανανεώσιμα υλικά που βιοδιασπώνται μέσα σε ένα εξάμηνο, ακόμα και στη θάλασσα.

Ινδία

Παρά τη σχετική απαγόρευση, το πλαστικό χρησιμοποιείται ακόμα στην Ινδία. Η τελευταία πρωτοβουλία της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη, είναι η αντικατάστασή του με το υλικό γιούτα.

Μαρόκο

Πρόκειται για τη χώρα που ερχόταν δεύτερη στην κατάταξη εκείνων με τη μεγαλύτερη χρήση πλαστικού. Μέσα σε ένα χρόνο όμως, κατάφερε να απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες, τις οποίες αντικατέστησε με χάρτινες και υφασμάτινες.

Νέα Ζηλανδία

Τον Ιούλιο 2019 απαγορεύθηκαν οι πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Νωρίτερα όμως, πολίτες και επιχειρήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει να τις περιορίζουν. Δώδεκα εταιρείες, ανάμεσά τους η L’Oréal, η Coca-Cola και η Nestlé, δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιούν 100% επαναχρησιμοποιούμενες, ανακυκλώσιμες ή κομποστοποιήσιμες συσκευασίες μέχρι το 2025.