SUSTAINABILITY

Πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι το vegan δέρμα;

Photo by Leisarà on Unsplash

Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ρούχων από την αρχαιότητα και πλέον αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πρώτες ύλες του χώρου της μόδας. Έχει φανατικούς οπαδούς κι εξίσου θερμούς πολεμίους, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και παλεύουν για την απαγόρευσή του. Ο λόγος για το δέρμα.

«Σκοτώνουμε 290 εκατομμύρια αγελάδες το χρόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και ο αριθμός αυτός μπορεί να έχει διπλασιαστεί, μέσα στην επόμενη δεκαετία», είχε γράψει η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Lucy Siegle. Η μαζική παραγωγή δε συνεπάγεται μόνο το θάνατο περισσότερων ζώων, αλλά και την χειρότερη αντιμετώπισή τους, όταν είναι ακόμη εν ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα προτιμούμε τα υποκατάστατά του.

Όμως, πόσο «ηθικό» είναι το «vegan δέρμα»;

Καταρχάς, λέγεται vegan γιατί δεν περιέχει τίποτα ζωικό. Αλλά δεν είναι εξίσου καινούργιο με τον όρο αυτό. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται, καθώς οι εταιρείες γρήγορης μόδας το προτιμούν για να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος των προϊόντων τους. Συνήθως, παράγεται με PVC ή πολυουρεθάνη – δύο από τα γνωστότερα παράγωγα πετρελαίου. Κατά την επεξεργασία τους, παράγουμε επίσης τεράστιες ποσότητες τοξικών ουσιών. Παράλληλα, επειδή είναι πλαστικά, χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να αποσυντεθούν.

Ευτυχώς, γίνονται προσπάθειες για μία πιο βιώσιμη εναλλακτική. Χρησιμοποιούνται βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες, όπως ξύλο, μανιτάρια ή ακόμη και φρούτα, ανάμεσά τους ο ανανάς και η καρύδα! Οι ειδικοί έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει και, πράγματι, μας δίνουν φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, αναπτύσσονται κι άλλες ιδέες. Ένα σημαντικό παράδειγμα, είναι η δημιουργία δέρματος στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ειδικά κύτταρα και πρωτεΐνη, όμως ακόμη δεν έχει τελειοποιηθεί.

Η αλήθεια είναι πως η όψη του δέρματος, είναι ωραία. Μας ελκύει και θέλουμε να το φορέσουμε. Όμως, πίσω από αυτό κρύβονται οι ψυχές αθώων ζώων. Από την άλλη πλευρά, πολλοί ακτιβιστές έρχονται απέναντι στη vegan εναλλακτική, καθώς βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον. Η οικολογική επιλογή έχει, προς το παρόν, ελάχιστους οπαδούς, καθώς δεν είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται από λίγα μόνο brands.

Καλούμαστε να πάρουμε μία δύσκολη απόφαση. Τι προτιμάμε; Να επιβαρύνουμε τον πλανήτη με πλαστικό ή να κάνουμε τα ζώα να υποφέρουν; Το σίγουρο είναι πως μπορούμε να μην επιλέξουμε κανένα από τα δύο. Ίσως αυτή να είναι η πιο οικολογική και ηθική ιδέα. Αν αρκεστούμε σε αυτά που έχει ήδη η ντουλάπα μας, αν τα φροντίσουμε και παρατείνουμε το όριο ζωής τους, θα μπορέσουμε να δώσουμε τέλος σε ένα πρόβλημα που ακόμη δεν έχει λύση.

 

Διαβάστε επίσης:

Αλήθεια, πόσο «ηθικά» είναι τα κοσμήματά μας;

Ο λόγος που όλοι μας μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην ηθική μόδα

Τι ισχύει πραγματικά για τη βιωσιμότητα στη μόδα;

 

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση