SUSTAINABILITY

Τι είναι η «πράσινη» χημεία και πώς μπορεί να σώσει τον πλανήτη

πηγή: Pexels

Οι χημικές ουσίες βρίσκονται παντού: Από το απορρυπαντικό των ρούχων μας, μέχρι την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτές. Κι όμως, αν δε χρησιμοποιούνται υπεύθυνα, μπορούν να αποβούν καταστροφικές για το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έχει δηλώσει, μάλιστα, πως ορισμένες «μπορούν να πλήξουν σημαντικά την υγεία μας ή τη φύση», ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως 1.6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της έκθεσής τους σε συγκεκριμένα χημικά.

Εδώ έρχεται η «πράσινη» χημεία. Πρόκειται για «το σχεδιασμό χημικών προϊόντων και διαδικασιών που περιορίζουν ή αποκλείουν τη χρήση ή την παραγωγή τοξικών ουσιών».

Ο διευθυντής του τμήματος Πράσινης Χημείας και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yale, Paul Anastas, μίλησε στο CNBC κι εξήγησε πώς όλα μπορούν να αλλάξουν χάρη στον τομέα αυτόν. Ο ίδιος, από μικρός συνειδητοποίησε τον αντίκτυπο της τεχνολογικής ανάπτυξης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που τον τάραξε κι αποφάσισε να αλλάξει. «Ουσιαστικά, η πράσινη χημεία βοηθά να κάνουμε θαύματα στο χώρο της τεχνολογίας, αποφεύγοντας παράλληλα τις συνέπειες αυτές», τόνισε.

Τώρα, σε συνεργασία με το χημικό John Warner, που είναι πρόεδρος και διευθυντής τεχνολογίας του Warner Babcock Institute for Green Chemistry, έγραψε το βιβλίο Green Chemistry: Theory and Practice (Πράσινη Χημεία: Θεωρία κι Εφαρμογές). Εκεί αναφέρονται οι 12 βασικές αρχές της, μία από τις οποίες επικεντρώνεται στον περιορισμό των απορριμμάτων.

«Τα απορρίμματα, είναι μία έννοια που δημιούργησε ο άνθρωπος. Στη φύση, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: Κάθε φορά που ένα πράγμα απορρίπτεται, αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που το χρησιμοποιούν για να τραφούν», είπε. «Έτσι, εμείς σκεφτόμαστε να κάνουμε το ίδιο στην παραγωγική διαδικασία, χρησιμοποιώντας ό,τι περισσεύει, για να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο.»

Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πολλές κυβερνήσεις αδιαφορούν. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τους βιώσιμους στόχους μας, έχοντας αποτύχει για δεύτερη συνεχόμενη δεκαετία, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επιμένει να αρνείται τις επιστημονικές έρευνες, διαψεύδοντας τους ειδικούς. Κι όμως, δε γίνεται να μην αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

«Ειλικρινά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον τομέα που δε χρησιμοποιεί την πράσινη χημεία. Εφαρμόζεται στα πάντα, από τα φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι τα πλαστικά, από τα καλλυντικά μέχρι την ενέργεια. Βέβαια, δε θα πω ότι την προτιμούν όλες οι εταιρείες ή ότι γίνεται συστηματική χρήση της, αλλά και πάλι, κάτι γίνεται», είπε ο Anastas.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η «πράσινη» αρχιτεκτονική;

Nancy Pelosi: «Η κλιματική αλλαγή είναι η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας»

O λόγος που τα jeans βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση