SUSTAINABILITY

#ZeroWaste: H φιλοσοφία του «δεν πετάμε τίποτα»

#ZeroWaste: H φιλοσοφία του «δεν πετάμε τίποτα»
Photo by Jose Ros Photo on Unsplash

Ίσως έχει περάσει από το μυαλό πολλών αυτή η σκέψη. Η ιδέα ενός τρόπου ζωής που δε βλάπτει το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ας το παραδεχτούμε.

Ήδη μπορεί να φανταζόμαστε μία καθημερινότητα απαλλαγμένη από το πλαστικό μίας χρήσης, γεμάτη ψώνια στη λαϊκή αγορά και ένα ψυγείο από το οποίο θα λείπουν τα ζωικά προϊόντα. Υπάρχουν influencers που ισχυρίζονται ότι έχουν χρόνια να πετάξουν κάτι στα σκουπίδια και λατρεύουν την κομποστοποίηση, το κάνουν να φαίνεται εύκολο. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Το zero waste είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Αν κάνουμε δραστικές αλλαγές κατευθείαν, τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια μ’ εκείνα μίας εξαντλητικής δίαιτας: σε ελάχιστο χρόνο, θα έχουμε επανέλθει στην αρχική μας κατάσταση.

Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το νέο μας ξεκίνημα;

Θα βρούμε το «γιατί» μας

Υπάρχει κάποιος λόγος που μας οδήγησε στην εξερεύνηση αυτού του τρόπου ζωής. Είναι σημαντικό τόσο να τον έχουμε στο μυαλό μας όταν δυσκολευόμαστε, όσο και να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μας δίνει κίνητρο.

Δεν αντέχουμε να βλέπουμε πλαστικά στην παραλία; Κουραστήκαμε να ακούμε εκείνους που θεωρούν την κλιματική αλλαγή μία θεωρία συνομωσίας; Μας ανατριχιάζει η σκέψη ότι το φαγητό μας ήταν κάποτε ζωντανό;

Όποιο κι αν είναι το «γιατί» μας, καλό είναι να το έχουμε σαν οδηγό.

Θα έρθουμε πιο κοντά με τον κάλαθο αχρήστων

Εντάξει, δε θα ψάξουμε ένα – ένα τα απορρίμματά μας, όμως χρειάζεται να γνωρίζουμε τι πετάμε. Ας ελέγξουμε πόσες από τις συσκευασίες μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε, πόσες ανακυκλώνονται και ποιες δε θέλουμε να αγοράσουμε ξανά, καθώς είναι μίας χρήσης.

Θα δουλέψουμε με ό, τι έχουμε

Ας ρίξουμε μία ματιά γύρω μας. Υπάρχουν πράγματα που έχουν θέση στη zero waste καθημερινότητά μας, όπως εκείνο το παγούρι που είχαμε αγοράσει γιατί είχε αστείο σχέδιο, ή τα άδεια γυάλινα βαζάκια μαρμελάδας.

Μία παλιά μπλούζα, για παράδειγμα, μπορεί να μετατραπεί σε πάνινη τσάντα για το σούπερ μάρκετ, ή απλώς να αντικαταστήσει το χαρτί κουζίνας στην καθαριότητα του σπιτιού.

Δε θα αγχωθούμε

Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι δε γίνεται να τα κάνουμε όλα τέλεια.  Δε θα αλλάξουμε τρόπο ζωής από τη μία μέρα στην άλλη – μπορεί να μας πάρει και χρόνια! Το ταξίδι καθενός είναι διαφορετικό και η σύγκριση με τους άλλους είναι ανώφελη.