HOUSE & GARDEN

8 tips για να πετύχετε το mix & match στη διακόσμηση

Photo by Christa Grover from Pexels

To mix & match στη διακόσμηση μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζετε και αυτό γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγα «καθαρά» διακοσμητικά στιλ. Τα περισσότερα που χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση προκύπτουν από ένα μείγμα πολλών διαφορετικών εποχών και περιόδων. Η μίξη γίνεται με το να κρατά κανείς τα καλύτερα από κάθε περίοδο και να τα προσαρμόζει στην εποχή του, στο σπίτι του και στις ανάγκες του, όπως ακριβώς κάνει και η μόδα με τα ρούχα. Κρατά τα πιο δυνατά σημεία μίας δεκαετίας και τα ενώνει με τα σύγχρονα δεδομένα, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές σε χρώματα, γραμμές, μοτίβα και υφές. Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε να «μπλέξετε» λίγο τα πράγματα, θα πρέπει να θυμάστε ότι ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε έναν χώρο που η οπτική πρακτικά και σε επίπεδο σκέψης θα είναι συλλογική. Δείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να αναμίξετε με επιτυχία διαφορετικά διακοσμητικά στιλ και να δημιουργήσετε χώρους με συνοχή και άψογη αισθητική.

 

1. Επιλέξτε μία συγκεκριμένη παλέτα

Όταν υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά ύφους αντικείμενα μέσα στον χώρο τα πολλά διάσπαρτα χρώματα θα υποβαθμίσουν την εικόνα του χώρου και θα κάνουν το κάθε κομμάτι να φαίνεται σαν να στέκεται μόνο του. Μία έξυπνη επιλογή θα ήταν να επιλέξτε ορισμένα χρώματα και να τα προβάλλετε κατά επανάληψη στον χώρο για να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι «δένουν» τα αντικείμενα μεταξύ τους. Η επανάληψη των χρωμάτων βοηθά στη συνοχή άσχετα με την ποικιλία στη διακόσμηση.

 

 

2. Επιλέξτε μοτίβα για να «ενώσετε» τη διακόσμηση

Ένα σχήμα ή μοτίβο που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον χώρο επιτυγχάνει τη συνοχή σε ένα δωμάτιο διασφαλίζοντας ότι δεν θα δείχνουν διάσπαρτα τα αντικείμενα σε αυτό. Αυτό είναι και το σημείο που ενώνονται αρμονικά τα διαφορετικά στιλ διακόσμησης. Ένας άλλος τρόπος για να έχετε ένα άρτιο αποτέλεσμα είναι να εστιάσετε σε μία γραμμή ενός καναπέ ή μιας αγαπημένης σας καρέκλας και να επαναλάβετε αυτήν την καμπύλη ή τη γραμμή, σε όλο τον χώρο.

 

 

3. Θέστε ως πυρήνα ενός χώρου οτιδήποτε πιστεύετε ότι δεν εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα

Αν έχετε μια συλλογή διακοσμητικών αντικειμένων ή ένα ιδιαίτερο έπιπλο που δεν συμβαδίζει με τα υπόλοιπα, μην προσπαθήσετε να το κρύψετε. Αντιθέτως εστιάστε την προσοχή σας σε αυτό χρησιμοποιώντας το ως το επίκεντρο του χώρου σας και διαμορφώστε το υπόλοιπο δωμάτιο γύρω από αυτό.

 

 

4. Διαφορετικοί τύποι ξύλου

Είναι εκπληκτικό το πώς μπορούν να συνδυαστούν άρτια δύο έπιπλα από εντελώς διαφορετικές περιόδους επειδή έχουν σκελετό από ίδιο ξύλο ή ίδια απόχρωση ξύλου. Εάν έχετε έπιπλα που ανταποκρίνονται σε αυτή την περίπτωση τολμήστε να τα συνδυάσετε μεταξύ τους. Αν τα ξύλα έχουν διαφορετικά χρώματα τότε μπορείτε να περάσετε το ένα από αυτά με ένα βερνίκι ξύλου για να πλησιάσετε κοντά στην απόχρωση του άλλου.

 

 

5. Βγάλτε τα παλιά έπιπλα από την αποθήκη

Συνδυάστε μερικά μοναδικά και χαρακτηριστικά κομμάτια με την ασάφεια αυτών της μαζικής παραγωγής από ένα μεγάλο κατάστημα ή απλά με κάποια που θεωρούνται ότι έχουν ουδέτερο στιλ. Με αυτόν τον τρόπο τα βασικά έπιπλα δεν θα «ανταγωνίζονται» τα πιο στυλιζαρισμένα, αλλά θα τα βοηθήσουν να ξεχωρίσουν στον χώρο.

 

 

6. Επιλέξτε ένα θέμα

Επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο θέμα ή ένα look, θα σας βοηθήσει εξίσου στο θέμα της συνοχής του χώρου. Η σκέψη αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει καλά σε ένα παιδικό δωμάτιο, όπου όσο η διακόσμηση ταιριάζει με το θέμα, θα ταιριάζει οποιοδήποτε στιλ και αν διαλέξετε.

 

 

7. Δεν υπάρχουν νόμοι

Θυμηθείτε ότι οι κανόνες διακόσμησης και σχεδίασης δεν είναι ποτέ γραπτοί και αυτό γιατί το κάθε σπίτι είναι και μοναδικό και δεν υπάρχει κανένας «κανόνας» που να μπορεί να αποδίδει συλλογικά. Αυτό σημαίνει ότι μία τεχνική ή ένα υλικό ή μία σύνθεση που θεωρούνται άψογα να μην εφαρμόζονται με την ίδια επιτυχία σε ένα μικρό, μεγάλο, παλιό ή καινούριο σπίτι. Κάθε περίπτωση είναι και μοναδική. Γι’ αυτό τολμήστε και πειραματιστείτε με τον προσωπικό σας χώρο.

 

 

8. Πώς αναπτύσσονται τα στιλ

Αυτό που θεωρείται σήμερα «παραδοσιακό στιλ» εξελίχθηκε πραγματικά από τα αρχικά country, τα περισσότερα από τα οποία σήμερα θεωρούνται «παραδοσιακά». Τα νέα στιλ διακόσμησης έχουν επίσης αναπτυχθεί λόγω της ανάμειξης τους μέσα στον χρόνο. Αν και οι ιδρυτές του εκλεκτικού στιλ πιστεύουν για τους εαυτούς τους ότι δημιούργησαν κάτι νέο, το εκλεκτικό στιλ (eclectic style) ή το maximalism μπορούν να θεωρηθούν ως ένα πλέγμα ή μείγμα πολλών διαφορετικών στιλ.