HOUSE & GARDEN

Aυγά Fabergé: 5 πράγματα που δεν γνωρίζαμε έως τώρα

By Chuck Redden from Petersburg, VA, United States of America – Flickr at VFMA – Virginia Museum of Fine Art – Faberge Revealed Richmond – Virginia, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16125096

αυγά Fabergé, είναι κάτι περισσότερο από απλά σύμβολα πολυτέλειας. Πρόκειται για αντικείμενα γοητείας, μυστηρίου και εξαιρετικών έργων τέχνης. Μεταξύ του 1885 και 1916 ο Peter Carl Fabergé  δημιούργησε και καλλιτέχνησε 50 εξαιρετικά αυγά για τη ρωσική αυτοκρατορική οικογένεια. Παρόλο που ο Fabergé συνέχιζε να δραστηριοποιείται ως κοσμηματοπώλης πολλών άλλων έργων τέχνης, ο αριθμός αυθεντικών αυτοκρατορικών αυγών, σημαίνει ότι σήμερα τα πραγματικά αυγά Fabergé, είναι παγκοσμίως γνωστά για την τέχνη, την πολυτέλεια και την αξία τους.

Δείτε παρακάτω 5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα Fabergé.

1. Τα αυγά αυτά, ήταν πασχαλινά δώρα

Η ιστορία ξεκίνησε με τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ ‘το 1885. Η νεαρή του σύζυγος, Μαρία Φεοντόροβνα γεννήθηκε στο Ντάγκμαρ της Δανίας, αλλά αποτάθηκε από την οικογένειά της για να παντρευτεί με τον τσάρο της Ρωσίας. Νιώθοντας μόνη και σε μια ξένη χώρα, η Μαρία υπέφερε από νοσταλγία και κατάθλιψη. Βλέποντας τη θλίψη της, ο τσάρος ανέθεσε ένα πολύτιμο αυγό ως δώρο του Πάσχα για τη σύζυγό του, το πρώτο αυγό του Fabergé. Η Μαρία ενθουσιάστηκε με το μοναδικό αυτό δώρο και έτσι μετατράπηκε σε παράδοση, να δημιουργούνται δύο κάθε χρόνο, ως δώρα για τις συζύγους και τις μητέρες της αριστοκρατίας.

2. Μερικά αυγά Fabergé λείπουν

Μετά τη μοιραία πτώση της οικογένειας Romanov κατά τη διάρκεια της ρωσικής επανάστασης, τα αυτοκρατορικά αυγά λεηλατήθηκαν και διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Tότε ξεκίνησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κυνήγια του Πάσχα. Μερικά βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, άλλα κατέληξαν σε μουσεία, ενώ κάποια εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος. Ένα από αυτά, το αυτοκρατορικό “Fabergé Nécessaire Egg’, που κατασκευάστηκε το 1889, ήταν γνωστό ότι διασώθηκε της επανάστασης και πωλήθηκε το 1952 από μια οικογένεια αντιπροσώπων, σε έναν μυστηριώδη αγοραστή που αναφέρεται μόνο ως «ξένος». Μετά από αυτό, η τοποθεσία του έμεινε άγνωστη. Αυτό το αυγό ήταν πλούσιο σε διαμάντια, ρουμπίνια και σμαράγδια και προοριζόταν να κρατήσει εργαλεία ομορφιάς, όπως φουρκέτες και βούρτσες μακιγιάζ. Όσο για το πού βρίσκεται τώρα; Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης του.

3. Η βασίλισσα της Αγγλίας κατέχει τρία

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λόγω της σπανιότητας και της ευελιξίας τους, τα αυγά Fabergé είναι τα απόλυτα συλλεκτικά αντικείμενα. Ο Βρετανός Βασιλιάς Γεώργιος V και η βασίλισσα Mary, ήταν μεγάλοι θαυμαστές των αντικειμένων του Fabergé και έτσι το 1933 αγόρασαν τρία υπέροχα αυτοκρατορικά αυγά – το “Colonnade Egg Clock”, το “καλάθι των λουλουδιών” και το μωσαϊκό αυγό. Τα αυγά ανήκουν τώρα στη βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘, η οποία διαθέτει επίσης πολλά άλλα συλλεκτικά αντικείμενα του Fabergé, όπως στολίδια, κουτιά και κορνίζες.

4. Ένα παραλίγο να λιώσει

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, πριν από αρκετά χρόνια, ένα αυγό Fabergé αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, κατέληξε να στέκεται άγνωστο, σε μια αγορά με αντίκες στις ΗΠΑ. Όπως συνέβη σε άλλα, έτσι και αυτό είχε χαθεί για χρόνια. Αγοραστής του ήταν ένας έμπορος μετάλλων. Το 2012, χωρίς να γνωρίζει τον θησαυρό που απέκτησε με 8.000 ευρώ, σχεδίαζε να λιώσει το αυγό για το χρυσό του, έως ότου σκόνταψε σε ένα διαδικτυακό άρθρο που αποκάλυψε ότι ήταν αυγό Fabergé 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το αυγό σήμερα ανήκει σε έναν ιδιωτικό συλλέκτη.

5. Το House of Faberge είχε εξαιρετικά ταπεινή αρχή

Ο Peter Carl Fabergé δεν ήταν πάντα ο επίσημος κοσμηματοπώλης του ρωσικού αυτοκρατορικού δικαστηρίου. Στην πραγματικότητα δεν ήταν καν Ρώσος. Πώς συνέβη λοιπόν; Ο πατέρας του Peter, Gustav Fabergé εκπαιδεύτηκε ως χρυσοχόος στην Αγία Πετρούπολη, πριν ανοίξει ένα κατάστημα κοσμημάτων σε ένα υπόγειο. Γεννημένος το 1846, ακολούθησε στη συνέχεια τα βήματα του πατέρα του και παρακολούθησε εντατική εκπαίδευση, με δίδακτρα και μελέτη χρυσοχοΐας. Το 1882, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση όταν πέθανε ο πατέρας του, και εκείνο το έτος ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ ‘, είδε ένα μέρος του έργου του σε μια έκθεση. Γοητεύτηκε τόσο που διέταξε τα αντικείμενα αυτά, να εκτίθενται στο μουσείο Ερμιτάζ της χώρας, ως παραδείγματα πρώτης ποιότητας της σύγχρονης ρωσικής χειροτεχνίας. Μέχρι το 1885, το “House of Fabergé’, είχε ανατεθεί να φτιάξει το πρώτο αυτοκρατορικό αυγό και έτσι γεννήθηκε μια κληρονομιά.

Τα αυτοκρατορικά αυγά παραμένουν περιορισμένα σε αριθμό, κρατώντας στα ύψη την πολυτέλεια του αυθεντικού. Το “House of Fabergé“, συνέχισε να κατασκευάζει πολυτελή αυγά, εξαίσια κοσμήματα και αντικείμενα για ακόμη έναν αιώνα. Μερικούς από αυτούς τους θησαυρούς διατίθενται, στις δημοπρασίες θεματικής Συλλογής Fabergé.