HOUSE & GARDEN

Bauhaus: Το κίνημα που άλλαξε τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του design

πηγή: @instagram baird3600

Το κίνημα του Bauhaus άλλαξε για πάντα τον κόσμο του design και το έφερε στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Ιδρύθηκε στη Γερμανία από τον Walter Gropius, μεσουράνησε μεταξύ του 1919-1933 και σημάδεψε την αρχιτεκτονική και τους εσωτερικούς χώρους της δεκαετίας του ’20.

Βασικά χαρακτηριστικά είναι η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με σχεδιασμό που δίνει έμφαση στις γεωμετρικές φόρμες. Σκοπός όλου του κινήματος, η αναβάθμιση της μαζικής παραγωγής, όχι μόνο στα έπιπλα, αλλά και σε όλη την κατοικία. Ως αποτέλεσμα η βάση της θεωρίας αυτής, ήθελε ένα ενιαίο κτίσμα. Με τον τρόπο αυτό ένωνε την τέχνη με τη μαζική παραγωγή, χωρίς ωστόσο να δείχνουν τυποποιημένα τα προϊόντα.

Το κίνημα του Bauhaus, επηρεάστηκε από τον μοντερνισμό και τις απλουστευμένες του μορφές.  Προέκυψε σαν μια απάντηση, μετά την υπερβολικά συναισθηματική περίοδο του γερμανικού εξπρεσιονισμού, στην εποχή του επιβλητικού Art Deco.

Μεταξύ της μαζικής παραγωγής και μιας μεταπολεμικής νοοτροπίας, ο τρόπος με τον οποίο ζούσαν οι Ευρωπαίοι άλλαξε με δραστικό τρόπο. Οι σχεδιαστές, οι αρχιτέκτονες και οι ζωγράφοι, άρχισαν να παρατηρούν και να ζουν με έναν νέο, πιο απλό τρόπο. Το νέο επίκεντρο, ήταν τα απογυμνωμένα σχέδια, διατηρώντας παράλληλα ένα ατομικό καλλιτεχνικό πνεύμα. Οι καθαρές γραμμές, οι αιχμηρές γωνίες και τα βασικά χρώματα, άλλαξαν το μέλλον του design.

Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν τα διάσημα σχέδια επίπλων Bauhaus, όπως η καρέκλα Marcel Breuer’s Wassily, εμπνευσμένη από λαβές μεταλλικού ποδηλάτου και η καρέκλα της Βαρκελώνης του Ludwig Mies van der Rohe, η οποία δημιουργήθηκε για τη Διεθνή Έκθεση του 1929 στη Βαρκελώνη για τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Ισπανίας. Ακόμα και σήμερα τη συναντάμε σχεδόν σε κάθε γραφείο.

Οι πειραματισμοί και η ριζοσπαστική σκέψη, άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι σχεδιαστές δημιούργησαν και τον τρόπο, που ο σύγχρονος άνθρωπος ήθελε να ζήσει. Να μείνει μακριά από την ακαταστασία και να έχει ένα πιο λιτό σπίτι . Αυτή η εξέλιξη επηρέασε τους μελλοντικούς σχεδιαστές και τελικά γέννησε το σύγχρονο κίνημα του mid-century, που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.