#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Χρωματοθεραπεία: Η εναλλακτική προσέγγιση στη διακόσμηση του σπιτιού

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Τα χρώματα ανέκαθεν είχαν συμβολισμούς. Στη δυτική κουλτούρα ερμηνεύονται διαφορετικά σε σχέση με την ανατολική. Για παράδειγμα, το λευκό που σε εμάς συμβολίζει την αγνότητα, σε άλλους πολιτισμούς συνδέεται με το πένθος. Γενικά πάντως, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει μία διεθνή “γλώσσα” των χρωμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει και από κάποιο συναίσθημα.

Μέσα στο σπίτι, ανάλογα με τους χώρους που τοποθετούνται και τις αποχρώσεις που επιλέγονται, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη, τη συγκέντρωση και ακόμη και την πέψη.

Γενικά καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα βασικά χρώματα είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε, ενώ τα συμπληρωματικά είναι το πορτοκαλί, το πράσινο και το μοβ. Το λευκό περιέχει μέσα του όλα τα χρώματα και είναι το φως, σε αντίθεση με το μαύρο που είναι η σκιά.

Είναι επίσης χρήσιμο να λάβετε υπόψη τον προσανατολισμό ενός δωματίου. Για παράδειγμα, αν χρειάζεστε μια χαλαρή ατμόσφαιρα σε ένα βόρειο δωμάτιο, άρα ένα από τα πιο κρύα δωμάτια του σπιτιού, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστά χρώματα.

 

Σπίτι και διακόσμηση

Όταν χρησιμοποιούμε χρώμα στο σπίτι, όλοι έχουμε τη δική μας προσωπική επιλογή και τη δική μας προσέγγιση στο τι επιθυμούμε να εκπέμπει ο χώρος μας.

Δείτε τα χρώματα και τι συμβολίζουν:

Κόκκινο

Το κόκκινο δεν είναι μόνο το χρώμα του πάθους και του έρωτα. Συμβολίζει τη φυσική ενέργεια, τη σταθερότητα και τον αυθορμητισμό.

Πορτοκαλί

Πρόκειται για ένα ζεστό χρώμα που προάγει τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και την έκφραση των συναισθημάτων. Επίσης προκαλεί αισιοδοξία και ευχάριστες σκέψεις.

Κίτρινο

Φωτεινό και χαρούμενο, το κίτρινο χρησιμοποιείται συχνά για να εκφράσει τη διασκέδαση, τη λογική, την εξυπνάδα και την προσωπική δύναμη.

Πράσινο

Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης, της ισορροπίας, της αρμονίας και της αγάπης. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, όταν συνδυάζεται με ξύλο.

Γαλάζιο

Όπως συμβαίνει με τη θάλασσα, έτσι και αυτό το χρώμα έχει την τάση να προκαλεί γαλήνη, ηρεμία, ενώ συμβολίζει την ειλικρίνεια και, την εκφραστικότητα και την ομορφιά.

Μπλε

Η μυστηριώδης αυτή σκούρα απόχρωση εκφράζει τη διαίσθηση, τη φαντασία, την αυτογνωσία, τον διαλογισμό και την καλλιτεχνική φύση.

Μοβ

Το μοβ είναι το χρώμα που παραπέμπει στη φαντασία, την αυτογνωσία, τον διαλογισμό και την πολυτέλεια.

Χρυσό

Φωτεινό και γεμάτο λάμψη, εκπέμπει θετική αύρα στο περιβάλλον και απομακρύνει το μυαλό από αρνητικές σκέψεις.

Ασημί

Έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες με το χρυσό, απλά σε πιο μειωμένη ένταση. Αντανακλά τα υπόλοιπα χρώματα σαν καθρέφτης και απαλλάσσει από την αρνητικότητα.