HOUSE & GARDEN

Ένας περιεκτικός και πλήρης οδηγός για τη διακόσμηση στο μπαλκόνι

μπαλκόνι
πηγή: instagram #balkonydecor

Τα ανοιξιάτικα και θερινά μπαλκόνια, έχουν ένα μεγάλο κοινό χαρακτηριστικό, την ιδιαίτερη αύρα ηρεμίας και ζεστή ατμόσφαιρα που αποπνέουν, ανεξάρτητα από το design, την τοποθεσία του σπιτιού και το μέγεθος τους.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να σας δυσκολεύουν να τις διαχειριστείτε. Είτε γιατί είναι μικρό το μπαλκόνι, είτε γιατί σας είναι δύσκολο να το φανταστείτε σαν ένα ολοκληρωμένο δωμάτιο με άρτια διακόσμηση.

Ακόμα όμως και αν είστε καλά ενημερωμένοι, δεν θα ήταν κακή η ιδέα να ρίξετε μια ματιά στον παρακάτω περιεκτικό αλλά πλήρη οδηγό για όλα όσα είναι καλό να γνωρίζετε για τη διακόσμηση του μπαλκονιού.

Ακολουθούν τα πιο βασικά στοιχεία, που μπορούν να απογειώσουν τη διακόσμηση του:

 Τραπέζι και καρέκλα

Η διακόσμηση του μπαλκονιού ξεκινά (και μπορεί να τελειώνει, λόγω περιορισμένου χώρου), με αυτά τα έπιπλα. Αυτά τα δύο είναι τα 2 πιο απαραίτητα για υπάρχει λειτουργικότητα. Αφού βρείτε αυτά που αναλογούν στο στιλ και την κλίμακα του χώρου, μπορείτε να προχωρήσετε στην υπόλοιπη διακόσμηση.

Προσθέστε φυτά

Αν και είναι αρκετά αυτονόητο, καλό είναι να τονίζεται η αξία που έχουν τα φυτά για το μπαλκόνι. Ειδικά αν η θέα δεν είναι ικανοποιητική, μπορείτε με τα φυτά να δημιουργήσετε μια μικρή πράσινη όαση. Η παραμονή σε ένα τόσο ήρεμο περιβάλλον θα ενισχύσει την ψυχική σας υγεία και συγχρόνως θα χαρίσετε περισσότερη ιδιωτικότητα. Επίσης τα φυτά μπορούν από μόνα τους να θεωρηθούν ως το κεντρικό θέμα της διακόσμησης.

Μπορείτε να  τα πλαισιώσετε με ουδέτερα χρώματα και γραμμές στα έπιπλα, ώστε να τα αφήσετε να “πρωταγωνιστήσουν”.

Επιλέξτε μαξιλάρια δαπέδου

Δεν χρειάζεται να επενδύσετε  πολλά χρήματα, σε έπιπλα εξωτερικού χώρου – ειδικά αν νοικιάζετε το διαμέρισμα. Πάρτε μερικά πολύχρωμα και άνετα μαξιλάρια δαπέδου, που θα μπορέσετε αργότερα να χρησιμοποιήσετε και στο εσωτερικό του σπιτιού. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να στρώσετε κάτω στο πάτωμα ένα χαλί εξωτερικών χώρων, ή μια κουρελού, για να χαρίσετε περισσότερες υφές ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένη η διακόσμηση.

Τα στιλ που ανταποκρίνονται θαυμάσια σε αυτή την πρακτική λύση, είναι το μαροκινό, το boho και το ethnic.

Αντί για τραπέζι μπορείτε να τοποθετήσετε έναν μεγάλο μεταλλικό δίσκο και να προσθέσετε στις γωνίες φανάρια σε διαφορετικά μεγέθη. Στην περίπτωση αυτή, ταιριάζουν και τα κρεμαστά διακοσμητικά στους τοίχους.

Χαλιά 

Τα χαλιά αναφέρονται ξανά και αυτό γιατί η προσθήκη τους είναι ιδανική σε κάθε περίπτωση, είτε έχετε έπιπλα είτε όχι. Δίνουν μια ευχάριστη πινελιά στη διακόσμηση και δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας. Επίσης επειδή μπορούν να καλύψουν μια αρκετά μεγάλη έκταση, είναι αρκετά χρήσιμα για να “δέσουν” όλη τη διακόσμηση.

Εκμεταλλευθείτε το χώρο στον τοίχο

Ακόμα και όταν δεν υπάρχει χώρος στο πάτωμα, ο τοίχος είναι μια μεγάλη ελεύθερη επιφάνεια, πάνω στην οποία μπορείτε είτε να προσθέσετε φυτά ή αντικείμενα που να ενισχύουν το στιλ της διακόσμησής σας.

Φωτίστε το σημείο

Όπως ισχύει και για το εσωτερικό του σπιτιού, έτσι και για το μπαλκόνι, είναι πολύ σημαντικό να το φωτίζετε επαρκώς. Μερικές φορές το φως των κεριών, όσο ρομαντικό και να είναι δεν επαρκεί. Φροντίστε να βάλετε μια λάμπα ή σποτάκια, επιλέγοντας μια απαλή και ζεστή απόχρωση. Επίσης, αν θεωρείτε ότι θέλετε να ανανεώσετε λίγο το τη διακόσμηση χωρίς να αλλάξετε τα έπιπλα, μπορείτε να κρεμάσετε ένα statement φωτιστικό, που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Πτυσσόμενα έπιπλα

Εάν δεν έχετε χώρο, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε έπιπλα που μπορούν να τοποθετηθούν ή να διπλωθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, ένα πτυσσόμενο τραπέζι μπορεί να ξεδιπλώνει μόνο όποτε υπάρχει ανάγκη ώστε να απελευθερώνεται ο χώρος στο δάπεδο.

Κούνια ή αιώρα

Μπορεί να είστε στην πόλη, αλλά τα αντικείμενα αυτά έχουν την μοναδική ιδιότητα να σας κάνουν να αισθάνεσθε ότι βρίσκεστε σε διακοπές. Μια κρεμαστή καρέκλα ή αιώρα δημιουργεί πάντα χαλαρή ατμόσφαιρα στο μπαλκόνι, γι’ αυτό και είναι άκρως επιθυμητή.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να δημιουργήσετε έναν ειδυλλιακό κήπο στο σπίτι

Πώς να καλλιεργήσετε ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι

Γιατί η λεβάντα είναι το ιδανικό φυτό για το εξωτερικό του σπιτιού φέτος το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση