HOUSE & GARDEN

Ιδέες για τη διακόσμηση της αυλής από το Casa Azul της Φρίντα Κάλο

Φρίντα Κάλο
πηγή: instagram @fridakahlo

Η Φρίντα Κάλο σχεδόν εξήντα χρόνια μετά το θάνατο της, συνεχίζει να εμπνέει το design και τη διακόσμηση. Η μεγάλη ζωγράφος με την πολυτάραχη ζωή, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεξικάνικης κουλτούρας. Το σπίτι της Casa Azul, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραδοσιακής μεξικάνικης αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Το απέκτησε το 1929 μαζί με το σύζυγο της Ντιέγκο Ριβέρα. Το ζευγάρι άρχισε αμέσως να αναδιαμορφώνει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της ιδιοκτησίας Επικεντρώθηκαν να τονίσουν το ενδιαφέρον τους για την τέχνη των ιθαγενών του Μεξικού, την αρχιτεκτονική και τη φύση.

Το νεοκλασικό σπίτι είχε ευρωπαϊκές: αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, ενώ η διαρρύθμιση του ήταν γύρω από μια κεντρική αυλή και προήλθε από ισπανικές-μαυριτανικές επιρροές.

Ο υπέροχος κήπος, ήταν γεμάτος με τριανταφυλλιές και φοίνικες. Επηρεασμένοι από τη μεξικανική επανάσταση της δεκαετίας του 1920 και του ’30, οι Κάλο και Ρίβερα πίστευαν ότι η αποικιακή εξουσία έπρεπε να ανατραπεί υπέρ μιας λαϊκής κυβέρνησης και της ανάδειξης του μεξικάνικου πολιτισμού των ιθαγενών.

Αυτό αντικατοπτρίστηκε στο Casa Azul, όπου «απογύμνωσαν» το κτίριο της ευρωπαϊκής διακόσμησης και αντικατέστησαν πολλά από τα μη γηγενή φυτά, με μια σειρά από τροπικές και ερημικές ποικιλίες του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένων των κάκτων και γιούκα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των κήπων στο Casa Azul, είναι τα πέτρινα γλυπτά, που ξεπροβάλλουν μέσα από το πράσινο.

Οι φωτογραφίες της Κάλο τη δεκαετία του 1930 και του ’40, που τραβήχτηκαν από τον εραστή της Νίκολας Μουράι, τη δείχνουν στους κήπους του Casa Azul, περιτριγυρισμένη από παχύφυτα και ροδιές.

Σε ένα σκίτσο των χώρων του Casa Azul από το 1940, η Κάλο απεικόνιζε την ιδιοκτησία της, ως μια χαρούμενη όαση με ζώα, φυτά, ανθρώπους, έπιπλα και καλλιτεχνικά στούντιο. Πράγματι, το Casa Azul ήταν το καταφύγιο της.

Κάκτοι με φραγκόσυκα, βρίσκονται μέχρι σήμερα στους χώρους του μουσείου. Είναι δύο από τα πολλά φυτά που αναπτύχθηκαν κατά τα χρόνια που ζούσε η Κάλο. Η μπουκαμβίλια, το αγαπημένο φυτό της, φροντίζεται ιδιαίτερα από τους υπεύθυνους του μουσείου, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν με ιδιαίτερο σεβασμό τον κήπο της.

Μια βόλτα σε αυτόν,  αρκεί για να έρθει κανείς σε επαφή με πολλές από τις πηγές έμπνευσης της.

Συνολικά η φιλοσοφία γύρω από τον κήπο της Φρίντα Κάλο περιστρέφεται γύρω από 4 βασικά στοιχεία:

Αυθεντικότητα στην μεξικάνικη κουλτούρα: Για το δικό σας κήπο μπορείτε να επιλέξετε μια πιο ethnic διακόσμηση που να παραπέμπει στο Μεξικό. Μεγάλα και άνετα ξύλινα έπιπλα και αρκετά διακοσμητικά στοιχεία με έντονα μοτίβα.

Προτίμηση στα τοπικά φυτά: Οι κάκτοι είναι αρκετά χαρακτηριστικοί. Μπορείτε όμως να προσθέσετε κι άλλα φυτά που είναι εύκολο να διατηρήσετε στον κήπο.

Έντονα χρώματα: Τα έντονα χρώματα στους τοίχους, τα υφάσματα και τις γλάστρες θεωρούνται ιδανικά. Επιλέξτε μπλε, τερακότα, πράσινο, κίτρινο, ή οποιοδήποτε άλλο επιθυμείτε

Πέτρινα γλυπτά: Τα πέτρινα γλυπτά, είναι ένα αρκετά καλλιτεχνικό στοιχείο, που καλό θα ήταν να υπάρχει στον κήπο.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα πιο μοσχομυριστά φυτά για την αυλή ή το μπαλκόνι του σπιτιού

Πώς να μετατρέψετε την ταράτσα σε ένα θερινό “διαμέρισμα”

Γιατί η λεβάντα είναι το ιδανικό φυτό για το εξωτερικό του σπιτιού φέτος το καλοκαίρι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση