HOUSE & GARDEN

Κουζίνα σε πέντε ζώνες: Το νέο είδος διάταξης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και αποδίδει σε κάθε περίπτωση

κουζίνα
Photo by Saviesa Home from Pexels

Καθημερινά περνάμε αρκετό χρόνο στην κουζίνα, επομένως εκτός από το κομμάτι της αισθητικής, είναι σημαντικό να προσέχουμε και το στοιχείο της λειτουργικότητας αλλά και της εργονομίας.

Μέχρι στιγμής, γνωρίζαμε τον βασικό κανόνα της διαρρύθμισης, ο οποίος λέει ότι πρέπει να σχηματίζεται ένα νοητό τρίγωνο μεταξύ του νεροχύτη, του φούρνου με τις εστίες και το ψυγείο.

Αυτό ισχύει διότι τα τρία αυτά στοιχεία είναι λάθος να τοποθετούνται στη σειρά, διότι σε μία τέτοια περίπτωση παρεμποδίζονται οι εργασίες και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στον εξοπλισμό της κουζίνας ή τις ηλεκτρικές συσκευές, λόγω υγρασίας ή υψηλής θερμοκρασίας.

Εκτός λοιπόν από τη βασική διάταξη κουζίνας, πρόσφατα έχει προκύψει αυτή που ορίζεται σε πέντε ζώνες, με σκοπό να διευκολύνει τις κινήσεις μας σε αυτή και να μας βοηθήσει να οργανωθούμε καλύτερα.

Photo by Ksenia Chernaya from Pexels

Δείτε παρακάτω τι ακριβώς σημαίνει η διαρρύθμιση σε πέντε ζώνες:

Αναλώσιμα – Τα αντικείμενα αυτά, συνήθως χωρίζονται σε φρέσκες και ξηρές περιοχές, όπως το ψυγείο και τα ντουλάπια με τα τρόφιμα.

Προετοιμασία – Η ζώνη της προετοιμασίας, αφορά τις επιφάνειες όπου προετοιμάζετε τα γεύματα και αποθηκεύετε τα σχετικά σκεύη.

Μη αναλώσιμα –  Το σημείο αυτό αγορά τους χώρους αποθήκευσης για τα μαχαιροπήρουνα, τα πιατικά, τα γυάλινα σκεύη κ.λπ.

Μαγειρική – Είναι αρκετά εμφανής η ζώνη αυτή. Περιέχει τον φούρνο και τις εστίες, καθώς και οποιεσδήποτε συσκευές στην επιφάνεια εργασίας, όπως μίξερ, ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Καθαρισμός – Η ζώνη του καθαρισμού αφορά το χώρο στο νεροχύτη αλλά και το πλυντήριο πιάτων.

Σκοπό έχουν να βοηθούν στο να εντοπίζονται οι ανάγκες που προκύπτουν σε μια κουζίνα ώστε να είναι πιο λειτουργική, καλύτερα οργανωμένη και αποτελεσματική.

Photo by Jason Leung on Unsplash

Για να το εφαρμόσετε στην κουζίνα σας, πάρτε τη λίστα με τη σειρά και ταξινομήστε τα πράγματα σας σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη. Δώστε μεγάλη βαρύτητα στην αποθήκευση και οργάνωση των αντικειμένων σύμφωνα με την κατηγορία τους και φροντίστε να αφήσετε το δυνατό περισσότερο ελεύθερες επιφάνειες στον πάγκο.

Ο κάθε ένας από εμάς, έχει τις δικές του ανάγκες και μπορεί να χρησιμοποιήσει με διαφορετικό τρόπο την ίδια κουζίνα. Η διάταξη σε πέντε ζώνες βοηθά στη αυτόν τον πολυλειτουργικό χώρο να αποδίδει καλύτερα.

Ο διαχωρισμός της κουζίνας σας σε βασικές ζώνες, θα σάς κάνει να σκεφτείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε τα αντικείμενα  με πρακτικούς τρόπους και το σχετικό χώρου αποθήκευσης που θα χρειαστείτε. Αυτός εξαρτάται από  με τον τρόπο ζωής σας. αφού κάποιοι μαγειρεύουν έντονα, ενώ άλλοι όχι.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να δημιουργήσετε έναν ειδυλλιακό κήπο στο σπίτι

7 τρόποι για να χαρίσετε παριζιάνικο στιλ στο σπίτι

Γιατί η λεβάντα είναι το ιδανικό φυτό για το εξωτερικό του σπιτιού φέτος το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση