HOUSE & GARDEN

Βαλεντίνη Κρασσά: Η πρωτομαγιά στο A Secret Garden

Η Βαλεντίνη Κρασσά, μέρος της παντοδυναμίας Fresh, κατέκτησε ολοσχερώς την αγορά με τη δημιουργία του μυστικού της κήπου A Secret Garden στο Φάρο του Ψυχικού, αφήνοντας την ομορφιά της φύσης να μιλήσει μόνη της, με την ανεπιτίδευτη ομορφιά της, που δεν χρειάζεται επιπλέον φτιασίδια. Με συνθέσεις θαρρείς χειροποίητες και επιλογές άνθεων και φυτών που δίνουν την αίσθηση ότι μόλις κόπηκαν από ένα εύφορο αγρόκτημα της επαρχίας, κατά την παράδοση ίσως των γάλλων fleuristes.

Η προτροπή της την πρωτομαγιά (ένα από τα παλαιότερα έθιμα της λαϊκής παράδοσης) ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία κομψής απλότητας: ιδανική σύνθεση για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι αποτελεί «η ίδια η αγάπη», υπογραμμίζει η Βαλεντίνη Κρασσά.

Δείγμα συλλογής Landscape

Το όνομα του μαγαζιού της, σχεδόν δίπλα από το πολυσύχναστο Fresh, αποτελεί πλέον φάρο αισθητικής ειδικά για την πιο πολυταξιδεμένη ελίτ της περιοχής. Ενδεικτικό, ότι πολλοί Ψυχικιώτες που προτιμούσαν τον υπαίθριο λουλουδοπώλη της «πρώτης πλατείας» ακριβώς για την απουσία προσποίησης στις συνθέσεις του, στράφηκαν αμέσως στις επιλογές της Βαλεντίνης Κρασσάς: παραδειγματικά χαμηλές τιμές για ένα μαγαζί, ακριβώς διότι προτάσσει το μεγαλείο της φύσης που ουσιαστικά ανήκει στην οικουμένη.

Το όνομα του υπέροχου κήπου της προέρχεται από το αγαπημένο της ομότιλο βιβλίο για παιδιά από τη συγγραφέα Φράνσες Χοντγκσον Μπερνέτ, που έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο ενώ νέα εκδοχή της ιστορίας με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φιρθ και τη μικρή Τζούλι Γουόλτερς πρόκειται να προβληθεί για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον ερχόμενο Αύγουστο 2020 (καλώς εχόντων των πραγμάτων).

mix and match

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τη διακόσμηση των λουλουδιών. Θυμάμαι ειδικά τη μητέρα μου να μου μεταφέρει αυτήν την αγάπη. Την αγάπη για την ομορφιά της απλότητας. Την ομορφιά που αναδεικνύεται όταν κάτι ανθίζει, την ομορφιά της φύσης», εξηγεί σήμερα η ίδια, σε ρυθμούς πυρετώδεις που επιβάλλουν οι παραγγελίες για πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Και επιπλέον, επειδή αμέσως μετά τον μικρό της γιο, μόλις απέκτησε τη νεογέννητη κόρη της.

Παραμένει ωστόσο πάντα σε εγρήγορση επιχειρηματικά. Εξάλλου, τόσο μεγάλης έκτασης διαχρονικές επιτυχίες όπως το Fresh και τώρα το A Secret Garden, δεν δημιουργούνται με χαλαρούς ρυθμούς και περιόδους αγρανάπαυσης. Η Βαλεντίνη Κρασσά απλώς εξηγεί ότι «αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε». Βεβαίως αναλαμβάνει και την οργάνωση εκδηλώσεων ενώ στο ομώνυμο σάιτ μπορεί κανείς να εμπνευστεί με διάφορες επιλογές και εκπλήξεις που παραδίδονται στο κατώφλι κάθε οικείας. Δηλαδή «όταν σέβεσαι τον πελάτη σου, αγαπάς αυτό που κάνεις και ακούς το ένστικτό σου σε συνεργασία με μία καλή ομάδα, τότε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα».

 

Δείγμα συλλογής Aphrodite

Όταν άνοιξε η μικρή μπουτίκ της το 2017, η θέση της εκεί είχε συμφωνηθεί να έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν ακαριαία σάρωσε την αγορά: «και δεν μπορώ να σας εκφράσω πόσο ευγνώμων είμαι που είμαστε ακόμη εκεί και εισπράττουμε τόση αγάπη από τους πελάτες μας καθημερινά», συμπληρώνει εκείνη.

Την ενδιαφέρει πολύ το floral design, διαβάζει σχετική ιστορία, βιολογία, ανθοκομική ενώ έχει πολλά επαγγελματικά πρότυπα από το εξωτερικό. Έμπνευση όμως και γνώση αντλεί και «από πράγματα ή ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Έχει σημασία για μένα να έχεις τα μάτια και το μυαλό σου ανοιχτό».

Δείγμα συλλογής Spring

Παραμένει πιστή στις αρχές της λιτότητας και της ομορφιάς του αυθεντικού, της προσωπικής έκφρασης. Ένα λουλούδι έχει πολλούς συμβολισμούς και έτσι οι γυναίκες μπορούν να χαρίζουν λουλούδια στους άνδρες: «ό,τι αρέσει σε εσένα να προσφέρεις και στους άλλους, κάτι απλό και λιτό».

Πηγαία και ειλικρινείς όπως οι συνθέσεις της, διστάζει να απαντήσει μόνο σε ερώτηση που σχετίζεται με το αγαπημένο της λουλούδι: «Μμμμ, πόσο δύσκολο είναι να απαντήσω κάτι τέτοιο!».