HOUSE & GARDEN

Maximalist décor: Γιατί να το προτιμήσετε και πώς να το εφαρμόσετε

πηγή: Instagram #maximalistdecor

Το interior design και η διακόσμηση, φέτος περιστρέφονται γύρω από την οικολογία, τα φυσικά υλικά, τους απλούς χώρους και γενικότερα τη φύση. Αν και maximalist στιλ, απέχει στο σημείο της λιτότητας από αυτή τη φιλοσοφία, όμως έχει δύο εξαίρετα και πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία, που είναι αδύνατο να τα ακυρώσουμε.

Πρόκειται για την ελευθερία στην έκφραση και την προσωπικότητα, που αποκτούν μορφή μέσω της υπερβολής. Αυτά και μόνο αρκεί για να έχουμε έναν πολύ καλό λόγο για να το προτιμήσουμε.

Υπάρχουν όμως μερικοί ακόμα, που το κάνουν τόσο αγαπητό:

1) Το maximalist, είναι ιδανικό στιλ σε περίπτωση που είστε fun των έντονων χρωμάτων, μοτίβων και γεωμετρίας. Μπορείτε να συνδυάσετε πολλά πληθωρικά στοιχεία μαζί, δημιουργώντας μία μεγαλοπρεπή αίσθηση στον χώρο. Στα σημεία που χρειάζεται προσοχή, είναι να έχετε προαποφασίσει για τη χρωματική παλέτα, ώστε να έχετε έναν συγκεκριμένο αριθμό αποχρώσεων που θα επαναλαμβάνονται στον χώρο.

2) Μπορείτε να το αξιοποιήσετε αν έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα. Όσα περισσότερα έχετε τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα γίνει η σύνθεση σας. Αρκεί να τα έχετε σε περίοπτες θέσεις προβολής και όχι διάσπαρτα δεξιά και αριστερά.

3) Η διακοσμητική αυτή τάση θα σας βοηθήσει σε περίπτωση που έχετε «μπερδεμένα» παλιά και πιο καινούρια στοιχεία μέσα στο σπίτι, αρκεί να εφαρμόσετε την τεχνική mix & match. Αυτό σημαίνει ότι θα «ενώσετε» τα δύο άκρα με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα με συνοχή.

Πώς να το εφαρμόσετε:

1) Αν δεν είστε σίγουροι για τα χρώματα, τότε χρησιμοποιήστε μία ουδέτερη βάση και αφήστε στα υφάσματα και τα διακοσμητικά αντικείμενα να κάνουν τη διαφορά

2) Η «φλυαρία» στον χώρο δεν πρέπει να προέρχεται από αντικείμενα που δεν έχουν διακοσμητική αξία. Θα κάνουν τον χώρο να δείχνει ακατάστατος. Προτιμήστε μόνο όσα έχουν όντως να προσφέρουν αισθητική στον χώρο

3) Αξιοποιήστε τις αντιθέσεις. Για παράδειγμα τοποθετήστε τα statement αντικείμενα σας (θα μπορούσε να είναι και μία πολυθρόνα) σε ένα αντίθετο φόντο για να τα κάνετε να ξεχωρίσουν στον χώρο.

4) Εκμεταλλευτείτε την ακαταστασία του χώρου υπέρ σας. Στο στιλ αυτό, τίποτα δεν είναι επιμελημένο και ιδιαίτερα τακτοποιημένο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κρύβεται κάποια τεχνική από πίσω. Όπως ισχύει και για το minimal, το άκρως ανάποδο στιλ, έτσι και για το maximalist, το κάθε αντικείμενο έχει μία συγκεκριμένη θέση, άσχετα με τον τρόπο που τοποθετείται σε αυτή. Επομένως ναι μεν τα βιβλία θα δείχνουν πιο ατημέλητα στη βιβλιοθήκη, όμως δεν θα παύουν να βρίσκονται πάντα σε αυτή.