HOUSE & GARDEN

Ποια είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν ένα καθιστικό

Photo by Kirill on Unsplash

Το καθιστικό, όσο και αν φαίνεται αυτονόητο ότι είναι το δωμάτιο για να καθόμαστε έχει διαφορετική σημασία από το σαλόνι και το οικογενειακό δωμάτιο.

Στο οικογενειακό δωμάτιο ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να ευνοεί τη συγκέντρωση πολλών ατόμων και την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Το σαλόνι θεωρείται ότι είναι κάτι πιο επίσημο και προορίζεται για διασκέδαση. Από την άλλη μεριά το καθιστικό είναι το ενδιάμεσο των παραπάνω.

Στις μεγαλύτερες κατοικίες που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν και τους τρεις κοινόχρηστους χώρους, το καθιστικό είναι το πιο χαλαρωτικό και οικείο σημείο.

Δείτε τις παρακάτω πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη λειτουργικότητα και την αισθητική του καθιστικού σας με τις ιδέες που ακολουθούν:

Οικειότητα

 

 

Για να κάνετε το καθιστικό σας να δείχνει πιο φιλόξενο η ιδέα είναι να βάψετε σκούρους τους τοίχους και το ταβάνι ώστε «χαμηλώσετε» τους τόνους. Επιπλέον δίνουν ένα πιο σοφιστικέ ύφος στον χώρο.

Για να γίνει σωστά η σύνθεση στη διακόσμηση ξεκινήστε να προσθέτετε ενδιαφέρουσες αντιθέσεις όπως έναν παραδοσιακό πίνακα σε συνδυασμό με φωτεινά έπιπλα και υφάσματα με prints.

Μην διστάσετε να βάψετε σκούρους τους τοίχους σε περίπτωση που έχετε έναν μικρότερο χώρο, αρκεί να επιλέξετε ψυχρές αποχρώσεις. Σε αντίθεση με τις θερμές, δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι το σημείο είναι μεγαλύτερο από τις πραγματικές του διαστάσεις.

Επιδιώξτε το casual

 

 

Το καθιστικό δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά τακτικό. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε έναν χώρο άνετο που θα σας «προσκαλεί» να τον απολαύσετε. Εκεί που πρέπει να ρίξετε το βάρος της προσοχής σας είναι στον τρόπο που θα το σχεδιάσετε.

Τα έπιπλα στη διαρρύθμιση θα πρέπει να τοποθετούνται με τρόπο που να διευκολύνει τη συνομιλία. Επομένως ο καναπές, οι πολυθρόνες ή οι καρέκλες θα πρέπει να είναι στραμμένες προς τα μέσα.

Less is more

 

 

Η πιο γνωστή φράση του Ludwig Mies van der Rohe που έμεινε στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, είναι το ίδιο περιεκτική με τη σημασία της. Το λίγο μπορεί να γίνει πολύ όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στη διακόσμηση, αρκεί να είναι to the point.

Για να δώσετε έμφαση στο στιλ δεν είναι απαραίτητο να γεμίσετε με πολλά διακοσμητικά αντικείμενα το καθιστικό. Αντιθέτως αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα και μοναδικό που θα συγκεντρώνει πάνω του όλα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την τάση που έχετε επιλέξει.

Προσαρμοστείτε με τη θέα

 

 

Η τοποθεσία του σπιτιού επηρεάζει τόσο τον σχεδιασμό του όσο και τη διακόσμηση του. Αν το καθιστικό έχει πολλά ανοίγματα που βλέπουν σε όμορφη θέα, τότε προτιμήστε μία απλή διακόσμηση με ανάλαφρες κουρτίνες για να μην αποσπάται η προσοχή από αυτή.

Αν πάλι η θέα δεν σας ικανοποιεί μπορείτε να τοποθετήσετε πλούσιες κουρτίνες, στόρια ή roman κουρτίνες μονόχρωμες ή με μοτίβα για να την απομονώσετε από τον χώρο σας.

Φυσικότητα

 

 

Η φυσική όψη που μπορείτε να δώσετε στο καθιστικό σας θα σας βοηθήσει να νιώθετε ηρεμία κάθε φορά που θα βρίσκεστε μέσα σε αυτόν. Συνδυάστε πολλές υφές από φυσικά μεταξύ τους και διατηρήστε ομοιομορφία στη χρωματική παλέτα επιλέγοντας γήινους τόνους.

Μονοχρωμία

 

 

Όταν έχετε πολλά και διαφορετικά στοιχεία μέσα στο καθιστικό από επιφάνειες, μικρά και μεγάλα έπιπλα, υλικά από ξύλο μέχρι γυαλί, επιλέξτε καλύτερα τη μονοχρωμία. Το τρικ αυτό θα σας βοηθήσει να δώσετε συνοχή και σίγουρα μεγαλύτερη αισθητική στον χώρο.

Βιβλιοθήκη

 

 

Μπορείτε να «ντύσετε» έναν ολόκληρο τοίχο με βιβλία και να πλαισιώσετε τη βιβλιοθήκη με αναπαυτικά απαλά έπιπλα. Η εικόνα αυτή είναι άκρως διαχρονική και ανταποκρίνεται στο έπακρο στη χρηστικότητα του καθιστικού.