HOUSE & GARDEN

Πώς να σχεδιάσετε την τέλεια κουζίνα

κουζίνα
πηγή: pexels

Αν ετοιμάζεστε να ανακαινίσετε την κουζίνα σας, σίγουρα θα έχετε θέσει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των αναγκών σας. Σκοπός είναι να προκύψει ένας χώρος λειτουργικός, άνετος, που συγχρόνως θα δίνει λύσεις για αποθήκευση και οργάνωση.

Για να πετύχετε τα μέγιστα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα τετραγωνικά, καλό θα ήταν να σκεφτείτε ένα ιδιαίτερα πρακτικό κομμάτι. Αυτό αφορά τη διαρρύθμιση και τον εξοπλισμό. Αν και θα σας δοθούν 3d σχέδια από την εταιρεία που θα την αγοράσετε, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε από πριν, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί η κουζίνα, ο νεροχύτης, το ψυγείο. κ.ο.κ. Όσο καλύτερη αντίληψη έχετε για τον χώρο τόσο πιο καλά θα αντιληφθείτε τις ανάγκες σας και τις δυνατότητες που έχει για να σας τις προσφέρει.

Παρακάτω θα δείτε μερικές ιδέες που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας πριν από κάθε σας κίνηση:

1. Βεβαιωθείτε για κάθε στοιχείο της

Η κουζίνα ως συνήθως, προορίζεται για να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες, όπως το μαγείρεμα για όλη την οικογένεια, την προετοιμασία του φαγητού, λίγες στιγμές χαλάρωσης, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να στηρίξει εργασία ή ακόμα και διασκέδαση. Επομένως μια καλή διάταξη και ο επαρκής αποθηκευτικός χώρος, είναι τα δύο βασικά στοιχεία με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό της.

2. Δώστε την ίδια βαρύτητα και στον φωτισμό

Όσο σημαντική είναι η διάταξη άλλο τόσο είναι και ο φωτισμός. Αυτό σημαίνει ότι έχετε να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει σωστή μελέτη του. Το φως πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την κουζίνα, να υπάρχουν σημεία που θα φωτίζονται παραπάνω για συγκεκριμένες εργασίες, (π.χ  μία κρυφή λεντοταινία κατά μήκος των πάνω ντουλαπιών), όπως π.χ. πλύσιμο πιάτων ή κόψιμο τροφίμων στην επιφάνεια κοπής.

Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει η επιλογή να ρυθμίζεται η ένταση του, ειδικά αν προορίζεται για στιγμές χαλάρωσης ή αν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το καθιστικό. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη στιγμή για να εγκαταστήσετε μία μελέτη φωτισμού, είναι πριν ξεκινήσετε τη διακόσμηση ή κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων του σχεδιασμού της κουζίνας.

3. Ελέγξτε τη χρωματική παλέτα 

Η επιλογή του χρώματος είναι υποκειμενική, αφού δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας.  – στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα αν όλοι βλέπουμε ακόμη και τις μυριάδες αποχρώσεις με τον ίδιο τρόπο. Μιας και η κουζίνα τείνει να είναι η πολυάσχολη και πολυσύχναστη καρδιά του σπιτιού, ως συνήθως χρησιμοποιούνται, φωτεινά, ζεστά, χρώματα.

Εναλλακτικά, μερικές λεπτομέρειες σε φωτεινότερες αποχρώσεις, προσθέτουν επίσης βάθος και προσωπικότητα σε μία κουζίνα με πιο ουδέτερο στιλ. Αν και οι επιλογές όπως και οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι, καλό θα ήταν να είστε αρκετά σίγουροι πριν καταλήξετε σε ένα έντονο χρώμα, διότι οι ανακαινίσεις σε αυτού του είδους τους χώρους, έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Μία λύση που δεν θα σας δεσμεύσει τόσο, είναι να βάψετε έναν έντονο τοίχο, ούτως ώστε αν χρειαστεί να σας είναι πιο εύκολο να του αλλάξετε το χρώμα σε περίπτωση που το μετανιώσετε ή το βαρεθείτε.