HOUSE & GARDEN

Πώς να συνδυάσετε την παραδοσιακή με τη σύγχρονη διακόσμηση

πηγή: instagram #contemporarydecor

Η διακόσμηση εξελίσσεται στον χρόνο, παράλληλα με την αρχιτεκτονική, την τέχνη και την κοινωνία. Όλες οι τάσεις, προέκυψαν και από ένα ρεύμα. Μερικές από αυτές, έμειναν ανεξίτηλες χάρη στην έντονη επιρροή τους, τη διαχρονική τους αισθητική και τον λειτουργικό τους χαρακτήρα.

Το παραδοσιακό ύφος, είναι αρκετά ξεκάθαρο στην έννοια του. Το ίδιο και το σύγχρονο ή αλλιώς contemporary, όπως αναφέρεται διεθνώς. Τα δύο διαμέτρου αντίθετα στιλ, ωστόσο, κρύβουν αρκετές λεπτομέρειες που τα χαρακτηρίζουν, που δεν είναι σε όλους γνωστές.

Για αρχή, πολλά από τα έπιπλα που επηρέασαν αυτήν την παραδοσιακή τάση, χρονολογούνται πίσω στον 18ο και 19ο αιώνα. Το σύγχρονο, όπως άλλωστε μαρτυρά το όνομα του, αντικατοπτρίζει την αισθητική από η σημερινή εποχή.

Το παραδοσιακό στιλ συνδέεται συχνά με αντικείμενα, όπως αυτά της βασίλισσας Άννας, τα οποία χρονολογούνται από το 1700, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Σύμφωνα με τον  Nicholas C. Vincent, από το Metropolitan Museum of Art’s, μετά την πρώιμη εποχή του μπαρόκ, τα αντικείμενα της βασίλισσας Άννας είχαν έναν πιο απλοποιημένο σχεδιασμό.

Την εποχή εκείνη ενσωματώθηκαν στα έπιπλα ορισμένα χαρακτηριστικά όπως τα καμπυλωτά πόδια και τα λεπτά άνθη, όπως οι σκαλιστές επιφάνειες.  Όλα αυτά αποτελούν την κλασσική εμφάνιση, που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, την οποία ο Vincent περιγράφει ως «υποτονική διακόσμηση».

Αντί για μοντέρνα έπιπλα ή την κατασκευή τους που προωρίζεται ξεκάθαρα για εντυπωσιασμό, τα παραδοσιακά κομμάτια, αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου. Χώροι στους οποίους επικρατεί αυτό το στιλ, μπορεί επίσης να διαθέτουν κλασσικά χαρακτηριστικά, όπως κομψα χαλιά ή περίτεχνους πολυελαίους.  Πολλά από τα παραδοσιακά δωμάτια, περιέχουν αποχρώσεις με λευκό, γκρι και μπλε, ενώ συνηθίζονται τα μοτίβα με λουλούδια και φρούτα.

Σύγχρονη διακόσμηση

Το μοντέρνο και το σύγχρονο στιλ, επι της ουσίας, ταιριάζουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Όταν σκέφτεστε τι μπορεί να κάνει κάτι μοντέρνο αντί για σύγχρονο, απλώς λάβετε υπόψη ότι το πρώτο περιλαμβάνει τάσεις από τις αρχές του εικοστού αιώνα, ενώ το τελευταίο αναφέρεται συγκεκριμένα στη διακόσμηση που δημιουργήθηκε τώρα ή πιο κοντά στην εποχή μας.

Η παραδοσιακή διακόσμηση ξεχωρίζει από τη σύγχρονη, διότι πολλές από τις τωρινές τάσεις, μας δείχνουν μια απόπειρα προς μια κομψή και πιο απλουστευμένη αισθητική.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την «παραδοσιακή διακόσμηση» ως «more is more». Πληθωρικά αντικείμενα που αποπνέουν πολυτέλεια, με τις περίτεχνες λεπτομέρειες τους, τα πλούσια φινιρίσματα και τα περίπλοκα σχέδια τους.

Η σύγχρονη τάση, κρατά τα πράγματα πολύ πιο απλά. Ένα σαλόνι μπορεί να περιλαμβάνει ένα κομψό φωτιστικό, ένα γλυπτό τραπεζάκι και μοντέρνα έργα τέχνης.

Μπορείτε να συνδυάσετε τα δύο στυλ;

Εάν βλέπετε συχνά εικόνες από αυτά τα δύο στυλ και δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο θα επιλέξετε, τότε συνδυάστε τα με την τεχνική του mix & match.

Ενώ βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του φάσματος της διακόσμησης, μπορείτε να τα «φέρετε» κοντά προσθέτοντας σε μία από τις δύο βάσεις, μερικές αντιφατικές πινελιές, για να κάνετε πιο ενδιαφέρον τον χώρο.

Για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε έναν vintage καθρέφτη, σε ένα μοντέρνο τζάκι.Το θέμα είναι η ανάμειξη με στόχο την εύρεση αυτής της τέλειας ισορροπίας των παραδοσιακών και των σύγχρονων στοιχείων σε ένα σχέδιο.