HOUSE & GARDEN

Πώς θα αλλάξει το design και η ζωή μέσα στο σπίτι μετά την πανδημία

Photo by Timothy Buck on Unsplash

Η πανδημία, εκτός από την κρίση στην οικονομία, άλλαξε και τα μέχρι τώρα δεδομένα στην καθημερινότητα μας. Η ζωή στο σπίτι και πιο συγκεκριμένα οι χώροι, πρόκειται να διαφοροποιηθούν σε ορισμένα σημεία. Οι επαγγελματίες στο interior design, έχουν ήδη επεξεργαστεί τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, όπως η τηλεργασία και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προβλέπουν τους τρόπους με τους οποίους θα ενσωματωθούν μέσα σε αυτό.

Ήδη οι τάσεις για το 2020, επηρεάστηκαν από την οικολογική καταστροφή του πλανήτη και επικεντρώθηκαν στην ουσία του ευ ζην, προτείνοντας βιώσιμα υλικά, καθαρούς χώρους χωρίς περιττά και «φλύαρα» αντικείμενα και έπιπλα που εκτός από αισθητική να προσφέρουν άνεση.

Ο άνθρωπος και η φύση έρχονται πιο κοντά από ποτέ, πόσο μάλλον τώρα, που η υγεία και η υγιεινή, γίνονται η νούμερο ένα προτεραιότητα στο σπίτι. Οι interior designers, έχουν σκοπό να προσαρμόσουν τους χώρους στις ανάγκες μας και όχι το αντίστροφο. Έχει αποδειχθεί, ότι το well being, είναι μία έννοια που δεν αφορά μόνο μία παράμετρο. Η ζωή στο σπίτι και η διακόσμηση, δεν σχετίζονται μόνο με την αισθητική. Επηρεάζουν την ψυχολογία μας, τον τρόπο που κινούμαστε και συμπεριφερόμαστε μέσα σε αυτό.

Δείτε παρακάτω ποιες αλλαγές προμηνύονται σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου:

1. Μεγαλύτεροι χώροι για home office

Η τηλεργασία, δεν είναι πρωτόγνωρη όμως από το ξέσπασμα της πανδημίας και για το άμεσο μέλλον, θα συνεχίσει να προωθείται. Ο Μάρτιος, βρήκε πολλούς απροετοίμαστους για μία τέτοια συνθήκη δουλειάς και αυτό γιατί δεν διέθεταν όλοι ξεχωριστό δωμάτιο για γραφείο.
Πλέον στους σχεδιασμούς κατοικιών, θα υπολογίζεται και αυτή η παράμετρος. Το σημείο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στην ιδιωτική ζώνη του σπιτιού για να έχει ησυχία και να βοηθά στην απομόνωση, να αερίζεται καλά και να έχει αρκετό φως.

2. Συγκεκριμένες περιοχές για την είσοδο του σπιτιού

Το σημείο αυτό είναι σαν ένας προθάλαμος, που μέχρι πριν λίγο καιρό χρησιμοποιούσαμε για να βγάλουμε τα παπούτσια και να κρεμάσουμε το μπουφάν και την τσάντα μας. Σήμερα, χρειάζεται να αφήνουμε αυτά τα πράγματα, σε σημείο που να μην επιτρέπει μία πιθανή μετάδοση του ιού, από μικρόβια που τυχόν μεταφέρουμε επάνω μας.

3. Ιδιωτικοί χώροι

Σίγουρα ένα σπίτι χωρίς πολλούς τοίχους δείχνει πιο μεγάλο και φωτεινό. Η πανδημία μας έκανε να καταλάβουμε ότι από εδώ και στο εξής, θα χρειαζόμαστε σημεία στα οποία θα μπορούμε να απομονωθούμε για λόγους υγείας.

4. Κουζίνες διαφορετικά μελετημένες

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογιστεί ότι θα χρειάζονται περισσότερες λύσεις για οργάνωση και αποθήκευση. Ο λόγος αφορά την υγιεινή των ηλεκτρικών συσκευών που είναι εκτεθειμένες στον πάγκο και των προϊόντων που αγοράζουμε από το super market και πρέπει πρώτα να απολυμάνουμε. Επίσης τα ανοιχτά ράφια, όσο πρακτικά και αν είναι, αφήνουν εκτεθειμένα τα πιάτα και τα ποτήρια στα μικρόβια και τη σκόνη. Επομένως ενδέχεται ο σχεδιασμός να προωθήσει περισσότερο τα κλειστά.

5. Καθαρές επιφάνειες

Επίσης στο μέλλον, οι κουζίνες, τα μπάνια και άλλες περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν με εύκολες στο καθάρισμα και σκληρές επιφάνειες, όπως κεραμικά πλακίδια, με τζάμια και υλικά που φυσικά απωθούν τα βακτήρια για να περιορίσουν την εξάπλωση των μικροβίων.
Οι βρύσες και τα κουδούνια με τεχνολογία που ανοίγουν χωρίς άγγιγμα και ο αυξημένος αυτοματισμός στο σπίτι, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των μικροβίων σε επιφάνειες που συχνά αγγίζονται γύρω από το σπίτι.

6. Περισσότερη ψυχαγωγία στο σπίτι

Υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μπούμε ξανά σε καραντίνα. Άρα το σπίτι θα πρέπει να αποτελεί για εμάς ένα ασφαλές καταφύγιο που θα μας προσφέρει όλες τις ανέσεις και θα καλύπτει τις ανάγκες μας ακόμα και για ψυχαγωγία.

Ένα ειδικά σχεδιασμένο ελεγχόμενο περιβάλλον στον κήπο, ή σε ένα ευρύχωρο μπαλκόνι, είναι μία ελκυστική επιλογή για να είμαστε ασφαλείς σε γιορτές και συγκεντρώσεις. Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, το μπάρμπεκιου στην αυλή και η παρέα με λίγους φίλους, πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο, κάτι που θεωρείται ιδανικό.

7. Νέες αγοραστικές συνήθειες

Οι μήνες της απομόνωσης, έφεραν θετικά αποτελέσματα στις διαδικτυακές αγορές. Ο κόσμος, φαίνεται να συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι δεν μπορεί να δει από κοντά το έπιπλο που επιθυμεί και προχωρά πιο εύκολα στην αγορά του.
Η μόνη διαφορά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επαγγελματίες, είναι ότι δεν ψωνίζουν από πολύ ακριβά καταστήματα, ώστε να μπορούν να το ανανεώσουν, όποτε χρειαστεί και ότι στηρίζονται περισσότερο στις τοπικες αγορές εξαιτίας των καθυστερήσεων που προειδοποιούν οι μεγάλες εταιρείες.