HOUSE & GARDEN

Τα 5 πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα και πώς να τα καθαρίσετε σωστά

Photo by Sidekix Media on Unsplash

Μπορεί να πιστεύετε ότι η κουζίνα σας είναι αρκετά καθαρή. Όμως υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα, ορισμένα σημεία της, να συγκεντρώνουν πολύ περισσότερο βρωμιά από όσο περιμένατε. Ως συνήθως πρόκειται για αυτά που παραβλέπονται στο καθημερινό καθάρισμα.

Οι κουζίνες γίνονται βρώμικες επειδή είναι συχνά τα πιο πολυσύχναστα σημεία στα σπίτια μας. Η προετοιμασία ενός γεύματος αφήνει πίσω της ψίχουλα και κομμάτια φαγητού, που προσελκύουν βακτήρια, μούχλα και παράσιτα. Οπότε εκείνα είναι και αυτά που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και μεγαλύτερη επιμέλεια.

[pinterset url= https://www.pinterest.com/pin/456059899764819795/]

Ενώ η απολύμανση των πάγκων σας είναι πάντα καλή ιδέα, υπάρχουν και άλλα μέρη στα οποία πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας.

1. Μαγειρική εστία

Αυτό το σημείο βρίσκεται στην πρώτη θέση για το βασικό σημείο της κουζίνας που παραμελούμε να καθαρίσουμε. Το φαγητό μαγειρεύεται εκεί, οπότε η εστία μπορεί να συγκρατήσει τα πάντα, από πιτσιλιές λίπους και πιτσίλισμα υγρού από υπερβολικό βρασμό έως ψίχουλα.

Πώς να το καθαρίσετε: Για να καθαρίσετε σωστά την εστία, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν παράγοντα απολίπανσης.  Τα κουμπιά θερμοκρασίας και χρονοδιακόπτη χρειάζονται και εκείνα καθάρισμα διότι αγγίζονται συχνά.

2. Νεροχύτης

Σε οποιαδήποτε λίστα με τα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα, ο νεροχύτης κατέχει πάντα μία θέση. Αυτό το σημείο λερώνει, γιατί το χρησιμοποιούμε συνεχώς για να πλένουμε πιάτα και τα χέρια μας. Αφού τελειώσουμε, είναι εύκολο να ξεχαστούμε να τον ξεπλύνουμε. Οι βρώμικες αποχετεύσεις μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής για παράσιτα, όπως οι μύγες των φρούτων. Οι βρύσες μπορούν να αποτελέσουν σημείο πρόσβασης για βακτήρια ή ιούς.

Πώς να το καθαρίσετε: Για να καθαρίσετε έναν νεροχύτη από ανοξείδωτο χάλυβα, ή Dixon, συνιστάται η χρήση λειαντικού καθαριστικού. Καθαρίζετε τακτικά τυχόν απορρίψεις απορριμμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας και ξιδιού ή ένα ειδικό προϊόν απόρριψης, για να διατηρήσετε την αποχέτευση καθαρή.

3. Φούρνος μικροκυμάτων, φούρνος ψησίματος

Χρησιμοποιείτε τον φούρνο ή το φούρνο μικροκυμάτων κάθε μέρα για να μαγειρεύετε ή να ζεσταίνετε ξανά το φαγητό. Η καθημερινή τους χρήση, έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα καμμένα λίπη και τα πιτσιλίσματα και να καίγονται ξανά κάθε φορά που μαγειρεύετε.

Πώς να το καθαρίσετε: Ο καθαρισμός του φούρνου δεν είναι γρήγορη δουλειά. Απαιτεί μια λύση καθαρισμού με την πάροδο του χρόνου, που απομακρύνει ταμαγειρεμένα τρόφιμα. Απλώστε ένα καθαριστικό φούρνου σε ολόκληρο το εσωτερικό και αφήστε το να καθίσει για 10 έως 12 ώρες. Το καθαριστικό θα «σπάσει» τα βρώμικα φαγητά και τα καμμένα λίπη και θα βοηθήσει στο εύκολο και γρήγορο καθάρισμα του.

Όσον αφορά τον φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να καθαρίζεται πιο συχνά για να αποφεύγεται η συσσώρευση βρωμιάς. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι με ζεστό, σαπουνόνερο για να σκουπίσετε το εσωτερικό και φροντίστε να πλύνετε την πλάκα μικροκυμάτων και να την αφήσετε να στεγνώσει εντελώς πριν την επανασυναρμολόγηση. Αφήστε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων ανοιχτή για να αφήσετε τις μυρωδιές να διαλυθούν.

4. Ψυγείο
Πόσο συχνά βγάζετε τα πάντα από το ψυγείο σας και τα καθαρίζετε; Μάλλον πολύ σπάνια. Τα συρτάρια και τα ράφια των καρυκευμάτων, είναι περιοχές που μπορούν να φιλοξενήσουν μούχλα και το καλούπι μπορεί να ταξιδέψει γρήγορα σε άλλα μέρη του ψυγείου και να χαλάσει διαφορετικά φαγώσιμα τρόφιμα.

Πώς να το καθαρίσετε: Οποιαδήποτε διαρροή ψυγείου πρέπει να σκουπιστεί αμέσως. Αφαιρέστε τα συρτάρια και τα ράφια που μπορείτε και σφουγγαρίστε τα με υγρό πιάτων. Το ήπιο σαπούνι πιάτων ή της Καστίλλης, είναι μια εξαιρετική λύση για τον καθαρισμό του εσωτερικού του ψυγείου.

5. Πάτωμα
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους τα δάπεδα της κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα. Το πάτωμα είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα, επειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη βρωμιά, είτε αυτή προέρχεται από πιτσιλιές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, είτε από ψίχουλα και όλα αυτά σε συνδυασμό με σκόνες και άλλα μικρόβια.

Πώς να το καθαρίσετε: Το μόνο που χρειάζεστε, είναι μια σκούπα και μια σφουγγαρίστρα. Κρατήστε τα ψίχουλα υπό έλεγχο με ένα σκούπισμα στο πάτωμα της κουζίνας. Κάνοντας αυτό καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα, θα συντηρείτε την κουζίνα καθαρή και φρέσκια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο δάπεδο κάτω από τα σκουπίδια και την περιοχή ανακύκλωσής, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένα μέρος που μπορούν να συγκεντρωθούν τα παράσιτα.