HOUSE & GARDEN

Wess Anderson: Ο σκηνοθέτης που μετατράπηκε σε master της διακόσμησης

πηγή: instagram @filmsandlanadelrey

Η 7η τέχνη δεν αφορά μόνο την υποκριτική αλλά ένα πλήθος επαγγελμάτων που εμπλέκονται με αυτή. Η σκηνογραφία και γενικότερα η αισθητική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του set.

Ένα πλάνο έχει τη δύναμη να διηγηθεί μία ιστορία χωρίς την ύπαρξη προσώπων μέσα σε αυτό. Μπορεί ακόμα και να προκαλέσει συναίσθημα ανάλογα με αντικείμενα και τα χρώματα που συλλαμβάνει ο φακός υπό συγκεκριμένη γωνία.

Ένας από τους σκηνοθέτες που κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του ρεύμα στη σκηνογραφία και κατά προέκταση στη διακόσμηση, είναι ο Wess Anderson.

Από το «Royal Tenenbaums» και το «Moonrise Kingdom» μέχρι και το «Grand Budapest Hotel» το οποίο έλαβε τις περισσότερες υποψηφιότητες, ο διάσημος σκηνοθέτης απέδειξε τη μαεστρία του και στη διακοσμητική σύνθεση.

Τα τρία χαρακτηριστικά πίσω από το decor του Wes Anderson είναι η άψογη χρήση του color blocking, το έμφυτο χάρισμα στην αντίληψη των αναλογιών και της συμμετρίας και τέλος, το κύμα νοσταλγίας που δίνει σε κάθε του έργο.

Με αυτά τα τρία «πλήκτρα», ο Anderson μετέτρεψε τον εαυτό του σε μία προσωπικότητα της διακόσμησης, εμπνέοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τους επαγγελματίες του χώρου.

Χωρίζοντας τα τρία βασικά του χαρακτηριστικά μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη ανάλυση της τέχνης του και συγχρόνως να πάρουμε εμπνευσμένες ιδέες για τους δικούς μας χώρους:

Η τέχνη του χρώματος

Το πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα, είναι η χρήση του χρώματος . Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις ταινίες του μπορούν εύκολα να συνδέσουν το στυλ του με τα παστέλ χρώματα. Εκτός από τα παστέλ όμως, ο Anderson χρησιμοποιεί επίσης με τόλμη το γκρι, το καφέ και μαύρο.

Από το υπέροχο ροζ του φούρνου Mendl’s στο The Grand Budapest Hotel, το κίτρινο και το λαδί στο βασίλειο του Moonrise, και τα όμορφα πράσινα, μπλε και κίτρινα από το The Unlimited Darjeeling, ο διάσημος σκηνοθέτης δημιουργεί καθαρό συναίσθημα.

Τα έργα του προκαλούν την αντίδραση των αισθήσεων μας και δημιουργούν συναισθήματα χωρίς καν να χρειαστούν λέξεις. Και αυτό ακριβώς σημαίνει τέχνη.

Μια ελεύθερη συμμετρία

Μια άλλη σφραγίδα του Wes Anderson είναι η τέλεια γεωμετρία. Χωρίς να επιδιώκει το απόλυτο ή μία βαρετή τετράγωνη τελειότητα δημιουργεί σύνολα που είναι οργανωμένα και ταιριάζουν απρόσκοπτα στις ιστορίες του. Κάθε τραπέζι, βιβλιοθήκη και τοίχος είναι ακόμα ένα σημάδι της εξαιρετικής δουλειάς του.

Ρετρό ατμόσφαιρα

Η νοσταλγία είναι το τρίτο σημείο στο τρίγωνο του σχεδιασμού του. Καλύπτει τη δουλειά του με ρετρό vibes τα οποία συνδυάζει με μια πινελιά νεωτερικότητας. Ψάχνει για κλασικά κομμάτια, αντίκες, αντικείμενα που συνδέονται με ταξίδια , ταπετσαρίες με σχέδια και όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το παζλ της φαντασίας του. Μπορεί να γεμίσει ένα set με λεπτομέρειες και αντικείμενα, όμως την ίδια στιγμή κανένα κομμάτι δεν έχει συγκεκριμένο σκοπό.

Έμπνευση για τη διακόσμηση στο σπίτι

-Επιλέξτε προσεκτικά την παλέτα χρωμάτων και φροντίστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους.

-Δώστε στο ντεκόρ σας μια αίσθηση vintage με τα κατάλληλα έπιπλα, φωτιστικά και υφάσματα σας.

-βεβαιωθείτε ότι οι αναλογίες, η διάταξη και η συμμετρία βρίσκονται σε ισορροπία.