NEED TO KNOW

Τι σπούδασαν οι μεγαλύτεροι CEOs του κόσμου;

Photo by Andre Hunter on Unsplash

Η επιτυχία δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε, να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που σίγουρα θα έρθουν, να μην επαναπαυθούμε ποτέ. Αυτά, είναι πράγματα που κάνουν οι μεγαλύτεροι CEO του κόσμου – εκείνοι που ανήκουν στη λίστα των 100 ισχυρότερων του Fortune.

Για να φτάσουν στη θέση που βρίσκονται σήμερα, από κάπου ξεκίνησαν. Όλοι τους πήγαν σχολείο, οι περισσότεροι αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο και σ’ αυτούς θα επικεντρωθούμε. Τι έχουν σπουδάσει οι σημαντικότεροι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του κόσμου;

Έρευνα του Forbes αποκαλύπτει πως οι δημοφιλέστεροι τομείς είναι εκείνοι της Τέχνης και της Διοίκησης Επιχειρήσεων, με το 53% των CΕΟ της F100 να έχουν πάρει το πτυχίο τους σ’ έναν από τους δύο. Οι υπόλοιποι, προχώρησαν στο χώρο της επιστήμης. Εκείνοι, δεν αποφοίτησαν απαραίτητα από σχολές μαθηματικών ή φυσικής – κάποιοι επέλεξαν να μελετήσουν πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις, με τρανό παράδειγμα τον Doug McMillon, CEO της Walmart. Από την άλλη, ο Robert Iger της Walt Disney Company, σπούδασε Επιστήμη της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου στο Ithaca College, ενώ ο Stephen Squeri της American Express προτίμησε τη Λογιστική και Πληροφορική του Manhattan College.

Σχεδόν όλοι όσοι διευθύνουν εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό με μηχανολογία. Ο Tim Cook της Apple, ας πούμε, επέλεξε τη βιομηχανική μηχανολογία, ο Larry Page από την Alphabet είναι μηχανικός υπολογιστών και η Virginia Rometty της IBM πήρε το πτυχίο της από το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών.

Ο Mark Zuckerberg του Facebook κι ο Michael Dell της Dell,  δεν αποφοίτησαν ποτέ.

Υπάρχουν κι εκείνοι που σπούδασαν κάτι άσχετο με το επάγγελμά τους . Ο Lloyd Blankfein, CEO της Goldman Sachs, για παράδειγμα, είναι ιστορικός. Το ίδιο κι ο Brian Moynihan της Αμερικανικής Τράπεζας. H Gail Boudreaux από την Anthem τελείωσε ψυχολογία, ενώ οι Mark Parker της Nike και Brian Cornell του Target πήραν πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως οι σπουδές δεν έχουν άμεση σχέση με το επαγγελματικό μονοπάτι που ακολουθούμε. Οπότε, ακόμη κι αν θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε σ΄ένα χώρο που μας τρομάζει, επειδή δε συμφωνεί με το πτυχίο μας, ας το ξανασκεφτούμε κι ας το τολμήσουμε.