NEED TO KNOW

Amazon: Διέρρευσαν αρχεία που προδίδουν «στημένο» σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων

Amazon: Διέρρευσαν αρχεία που προδίδουν «στημένο» σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων
Photo by Bryan Angelo on Unsplash

Δύσκολες ώρες φαίνεται να περνά η Amazon. Μετά τις κατηγορίες για παράνομη απόλυση δύο εργαζομμένων, έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πως η εταιρεία έχει ένα «στημένο»σύστημα αξιολόγησης, το οποίο υποχρεώνει τους managers να κατατάσσουν το 20% των εργαζομένων στο επίπεδο καλής απόδοσης, το 75% στο επίπεδο μέτριας και το 5% στο επίπεδο κακής απόδοσης.

Αυτό σημαίνει πως ένας καλός εργαζόμενος λάμβανε κακή αξιολόγηση, σε περίπτωση που δε «χωρούσε» στην κατηγορία του.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Business Insider, πάνω από δέκα υπάλληλοι της Amazon εξήγησαν πως πολλοί αξιολογήθηκαν αυστηρά και θεωρήθηκαν ανεπαρκείς, επειδή απλώς έπρεπε να συμπληρωθεί το 5% – κάτι που ίσως οδηγούσε σε απόλυση και σίγουρα δε βοηθούσε την επαγγελματική εξέλιξη.

«Με ανάγκασαν να βάλω κάποιον στην κατώτατη βαθμίδα, παρότι έκανε καλή δουλεία» αποκάλυψε ένας manager που διατήρησε την ανωνυμία του. Φυσικά, η Amazon αρνήθηκε τα πάντα, ενώ ο εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν ακολουθούμε τέτοιου είδους πρακτικές».

Διέρρευσαν, όμως, ορισμένα δεδομένα που έδειξαν το αντίθετο. Οι managers ταξινομούσαν το προσωπικό σε τρεις κατηγορίες: τους πολύ καλούς (TT), τους αποτελεσματικούς (HV) και τους λιγότερο αποδοτικούς (LE). Από το 2021, η δεύτερη κατηγορία απέκτησε τρεις υποκατηγορίες, τις HV1, HV2 και HV3, ώστε να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση. To έγγραφο που συνόδευε την αλλαγή, τόνιζε:

«Το 20% των Amazonians να είναι ΤΤ, το 15% HV3 (η καλύτερη από τις HV κατηγορίες), το 25% HV2, το 35% HV1 και το 5% LE ».

Ανάλογα με την παραπάνω αξιολόγηση, καθορίζεται και ο μισθός των εργαζομένων, αλλά και τα bonus που μπορεί να λάβουν.

Στην Amazon, ένας LE εργαζόμενος όχι απλώς δε θα πάρει αύξηση, αλλά αναγκάζεται να συμμετάσχει σε ειδικό πρόγραμμα με το όνομα Focus. Αν η απόδοσή του δε βελτιωθεί, καταλήγει στο πρόγραμμα Pivot, το οποίο του δίνει την εξής επιλογή: Είτε θα αποχωρήσει από την εταιρεία με αποζημίωση, είτε θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να βελτιωθεί. Αν, πάλι, παραιτηθεί κατά τη διάρκεια κάποιου προγράμματος, θα χάσει τη δυνατότητα να συνεργαστεί ξανά με τον κολοσσό.

 

Διαβάστε επίσης:

Αλίσια Μπόλερ Ντέιβις: H έμπιστη του Τζεφ Μπέζος που ανέδειξε την Amazon σε μεγάλο νικητή της πανδημίας

«Nearby»: Η πλατφόρμα που σηκώνει ανάστημα απέναντι στην Amazon

The Billionaires: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2021

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση