NEED TO KNOW

Άμεση κατεδάφιση σε ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια – Κοινή δράση υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ενέργειας

Άμεση κατεδάφιση σε ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια – Κοινή δράση υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ενέργειας

Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων από αυτά  κρίνονται, ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα συστήνεται με συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρωτοβουλία για την αποτελεσματική διαχείριση των κτηρίων, που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα κατάρρευσης ανήκει στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά. Σύντομα μάλιστα αναμένεται η σύστασή της με νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βασικός στόχος αυτής της διευρυμένης Ειδικής Επιτροπής θα είναι να αρθούν οι υφιστάμενες δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι οι χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα, καθώς και οι αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατεδάφιση όσων κτηρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτηριακού αποθέματος. Εννοείται, ότι αυτή η Ειδική Επιτροπή θα εξετάζει θέματα για τα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους η κυρία Μενδώνη και ο κ. Ταγαράς αναφέρουν εξάλλου, ότι θα μπει άμεσα τέλος στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για να αποκτήσει η χώρα μας για πρώτη φορά εκείνο το κατάλληλο θεσμικό όργανο, το οποίο θα είναι και το μοναδικό, που θα απομακρύνει από το δομημένο περιβάλλον τα ετοιμόρροπα κτήρια που εγκυμονούν κινδύνους», όπως αναφέρουν. Προσθέτοντας , ότι έτσι θα γίνεται μία δραστική σύντμηση στο χρόνο, καθώς η συγκεκριμένη επιτροπή «θα προβαίνει εφεξής πολύ γρήγορα στην αυτοψία και στη λήψη απόφασης κατεδάφισης των εν λόγω κτηρίων».

 

Διαβάστε επίσης:

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας ελεύθερα στο διαδίκτυο -Από την Monumenta με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου: Ένα κόσμημα της Αθήνας αποδίδεται στο κοινό

Αστέρια Γλυφάδας: Όταν τ’ Αστέρια της «αθηναϊκής Ριβιέρας» ήταν το Μόντε Κάρλο της Ελλάδας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση