NEED TO KNOW

Ανοδικό κλείσιμο στη Wall Street μετά τις δηλώσεις της Pelosi, με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

By US Department of Labor – L-15-04-14-A.569, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51163444Photographs taken by the federal government are generally part of the public domain and may be used, copied and distributed without permission. Unless otherwise noted, photos posted here may be used without the prior permission of the U.S. Department of Labor. Such materials, however, may not be used in a manner that imply any official affiliation with or endorsement of your company, website or publication.

Γράφει ο Δημήτρης Τσιώνος

 

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την άκρως νευρική ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi κατάφερε να επαναφέρει την αισιοδοξία των επενδυτών για το πολυαναμενόμενο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Όπως δήλωσε η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Βουλή, σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις με τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν το πακέτο μέτρων περάσει πριν τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς ο επικεφαλής της Γερουσίας Mitchell Mc Connell, φαίνεται πως δεν θα δεχθεί την οποιαδήποτε πρόταση πριν τις εκλογές.

«Αν δεν σημειώναμε πρόοδο, δεν θα περνούσα ούτε πέντε δευτερόλεπτα σε αυτές τις συνομιλίες. … Είναι μια σοβαρή προσπάθεια. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε η Pelosi. Πάντως, όπως παραδέχθηκε, υπάρχει ακόμα απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών σε ορισμένα βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής και της τοπικής χρηματοδότησης.

Νωρίτερα, οι δείκτες είχαν αλλάξει αρκετές φορές πρόσημο, ειδικά μετά την έγκριση της Amy Coney Barrett για τη θέση της επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου από τους Ρεπουμπλικανούς στην Γερουσία, οι οποίοι αγνόησαν το μποϊκοτάζ των Δημοκρατικών. Η δικαστική επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της προώθησης του διορισμού της Μπάρετ, ορίζοντας μια τελική ψηφοφορία για επιβεβαίωση τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 12-0, καθώς οι 10 γερουσιαστές της Δημοκρατίας απείχαν.

Την ίδια ώρα, πάντως, θετικά νέα ήρθαν από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τις αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας, που κατατέθηκαν έως τις 17 Οκτωβρίου. Για τρίτη φορά, στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ο αριθμός των αιτήσεων εμφανίστηκε να μειώνεται, φτάνοντας στις 787.000, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν 975.000. Τα νούμερα είναι σαφώς μειωμένα από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και καταγράφηκαν 842.000 αιτήσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μέσω τακτικών κρατικών προγραμμάτων, τα οποία καλύπτουν περισσότερους εργαζόμενους, μειώθηκε κατά 1 εκατ. σε περίπου 8,4 εκατ. για την εβδομάδα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Tesla ανακοινώνει κέρδη για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η εταιρεία χημικών Dow Inc. κατέγραψε πτώση στα προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα, αλλά με μικρότερο ρυθμό των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ η Coca-Cola Co. ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα της το τελευταίο τρίμηνο. Η AT&T ανακοίνωσε ζημιές και μείωση εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα, ενώ ζημιές ανακοίνωσε η American Airlines, ωστόσο τα αποτελέσματά της ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Έτσι ο Dow Jones έκλεισε στις 28.363,66 μονάδες μα άνοδο 0,54%, ο  S&P 500 στις 3.453,49 μονάδες με κέρδη 0,52% ενώ ο Nasdaq στις 11.506,01 μονάδες με άνοδο 0,19%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόνο 8 έκλεισαν με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (3,54%), JPMorgan (3,54%), American Express (3,35%) και Boeing (3,19%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Salesforce.com (-1,86%) και Home Depot (-1,14%).

Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης ισχυρή πτώση της τάξης του -10% καταγράφει στην μετασυνεδριακή διαδικασία η μετοχή της Intel, καθώς στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίμηνο κατέγραψε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση στις πωλήσεις της. Η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 4,3 δισ. δολάρια ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή, υποχωρώντας κατά 28% από τα 5,99 δισ. δολάρια ή 1,35 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

 

Διαβάστε επίσης:

Nancy Pelosi: Η ισχυρή γυναίκα της πολιτικής

Εliane Tilieux: Η πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Βουλής του Βελγίου

Alexandria Ocasio – Cortez: O Trump την αποκάλεσε «όχι έξυπνη» και «αδύναμη φοιτήτρια» -Εκείνη ζητά να της δείξει το πτυχίο του

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση