NEED TO KNOW

Αποτυγχάνει το Πείραμα της Σουηδίας για τον κορονοϊό; – Έκρηξη κρουσμάτων και σκέψεις για εφαρμογή μέτρων

Παναγιώτα Κοντοδήμα

 

Η Σουηδία ήταν μία από τις χώρες που, από την αρχή της πανδημίας, πήρε την αμφιλεγόμενη απόφαση να μην προχωρήσει σε γενικευμένο lockdown, αλλά να δοκιμάσει πόσο αποτελεσματική είναι η ανοσία αγέλης, ώστε να μην πληγεί η οικονομία της χώρας.

Την περασμένη Άνοιξη, η Σουηδία μέτρησε πλήθος απωλειών σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας αυτής της απόφασης, ωστόσο το καλοκαίρι, φάνηκε να υπάρχει μια πτωτική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενόσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία- σημειωνόταν ανησυχητική αύξηση.

Μόλις λίγες ημέρες πριν, ο επικεφαλής των επιδημιολόγων της χώρας, Anders Tegnell, δήλωνε ότι η Σουηδία είναι ευχαριστημένη με τη στρατηγική που ακολουθεί, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «δεν έχουμε την αναζωπύρωση της νόσου που παρατηρείται σε πολλές χώρες. Στο τέλος, θα δούμε αν είναι καλύτερο να διατηρείς μία πιο βιώσιμη προσέγγιση, που μπορείς να εφαρμόζεις για καιρό, αντί για μία πιο δραστική που προτείνει να μείνεις μέσα, μετά να βγεις, να ξαναμείνεις και αυτό να συνεχιστεί επ’ άπειρον».

Τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, δείχνουν μία ξαφνική έκρηξη κρουσμάτων, καθώς από την περασμένη Παρασκευή, οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν περίπου 1.200 νέα κρούσματα και πέντε θανάτους, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ήταν περίπου 200 την ημέρα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, η αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός και μόνο ότι αυξήθηκαν τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται.

Ο Bjorn Eriksson, διευθυντής Υγειονομικών και Ιατρικών Υπηρεσιών της Στοκχόλμης, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η πτωτική τάση έχει σταματήσει. Ελπίζουμε μόνο να είναι κάτι προσωρινό και η εξάπλωση κορωνοϊού να αρχίσει και πάλι να μειώνεται. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες».

Με αυτή την εξέλιξη, ο Tegnell αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα στη σουηδική πρωτεύουσα, ενώ για τα κρούσματα δήλωσε ότι «ο μέσος όρος αυξήθηκε κάπως, αλλά δεν έχει ακόμη επηρεάσει τις δομές Υγείας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι πολύ χαμηλός, όπως κι εκείνος των θανάτων».

Έκλεισε, λέγοντας ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τις Αρχές της Στοκχόλμης για το «κατά πόσον χρειάζεται να επιβάλουμε μέτρα, ώστε να μειωθεί η διασπορά των μολύνσεων. Θα επανέλθουμε τα επόμενα 24ωρα σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα».

 

 

Δείτε επίσης:

Κορονοϊός: Έρχεται εφαρμογή που θα εξηγεί ποια μέτρα ισχύουν ανά περιοχή

Κορονοϊός: Έως 2.000 κρούσματα μέχρι το Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ

Πώς κατάφερε η Σιγκαπούρη να έχει τα λιγότερα θύματα κορονοϊού στον κόσμο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση