NEED TO KNOW

Αβέβαιο το μέλλον της Κιμ Γιο-Τζονγκ – Ο Κιμ Γιονγκ Ουν την άφησε εκτός Πολίτμπιρο

Ahn Young-joon/AP

Πριν λίγο καιρό, γινόταν λόγος για την πρώτη γυναίκα δικτάτορα της ιστορίας. Τώρα, το μέλλον της αδίστακτης Κιμ Γιο-Τζονγκ, αδελφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι πιο αβέβαιο από ποτέ.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Κιμ Γιο-Τζονγκ έλειπε από το νεοσύστατο Πολίτμπιρο του αδελφού της. Τα πιθανά ενδεχόμενα, σύμφωνα με το AP, είναι δύο.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας απλώς την υποβίβασε. Άλλοι, όμως, πιστεύουν πως αισθάνεται απειλή κι ανησυχία από την ξαφνική της άνοδο, ενώ προσπαθεί να στηρίξει τον εαυτό του και να αυξήσει την επιρροή του, τώρα που η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά κακή.

Οι φήμες που τη θέλουν διάδοχό του στο απολυταρχικό καθεστώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για εκείνον, καθώς «θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δύναμη και την υγεία του». Κάνει, λοιπόν, ό, τι περνά από το χέρι του για να την κρατήσει όσο πιο πίσω γίνεται.

Κανείς δεν περίμενε τον υποβιβασμό της Κιμ Γιο-Τζονγκ. Ήταν μέλος του περσινού Πολίτμπιρο, άλλωστε, και η ενίσχυση της θέσης της ήταν αναμενόμενη. Παρότι δεν της ασκήθηκε καμία πίεση αν απομακρυνθεί από την πολιτική, κάτι που έχει συμβεί σε πολλούς όσο βρίσκεται ο αδελφός της στην εξουσία, τώρα είναι «Δεύτερη Αναπληρώτρια Διευθύντρια του τμήματος προπαγάνδας και αναταραχής» κι όχι πρώτη.

Ποια είναι η Κιμ Γιο-Τζονγκ;

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1987 και είναι κόρη του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ  Ιλ. Πηγές αναφέρουν, ότι είχε ανέκαθεν στενή σχέση με τον αδελφό Κιμ Γιονγκ Ουν από μικρή κιόλας ηλικία. Οι δύο τους σπούδασαν μαζί στην Ελβετία, έχοντας σαν στήριγμα, ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια των απομονωμένων ετών. Επίσης πιστεύεται ότι συνέχισε την εκπαίδευσή της στην πληροφορική, στο στρατιωτικό πανεπιστήμιο “Kim Il-sung”.

Ο πρώτος τίτλος εργασίας που της δόθηκε σε κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι, ήταν «ανώτερη υπάλληλος» της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος εργατικού κόμματος. Το Νοέμβριο του 2014, η Γιο-Τζονγκ διορίστηκε «Πρώτη Αναπληρώτρια Διευθύντρια» του τμήματος προπαγάνδας και αναταραχής του εργατικού κόμματος.

Η δουλειά της είναι να προωθεί την προπαγάνδα τόσο ως προς σεβασμό στον αδελφό της όσο και στο κράτος της Βόρειας Κορέας, αλλά και να δυσφημίζει τους εχθρούς.

Το 2017, έγινε μέλος του πολιτικού γραφείου, της ανώτερης κυβερνητικής επιτροπής του κόμματος, λαμβάνονται ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Επίσης είναι η μόνη από τη δυναστεία των Κιμ, που βρέθηκε στη Νότια Κορέα, όταν την έστειλε ο αδερφός της να παρευρεθεί στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες το 2018.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ειδικοί προειδοποιούν, πως η Κιμ Γιο Τζονγκ, ίσως να είναι ακόμα πιο αδίστακτη από τον αδερφό της. Ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι θέλει να αποδείξει τι είναι ικανή να καταφέρει. Το φύλο σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει σημασία αφού συνεχίζει τη διαδοχή των Κιμ, που ξεκίνησε από το 1948.

O Μπρους Μπένετ, ειδικός σε ό, τι αφορά τη Βόρειο Κορέα έχει δηλώσει: «Είναι έξυπνη και ποιος ξέρει πόση δύναμη έχει καταφέρει να χτίσει δουλεύοντας στις σκιές». Η ίδια μπορεί να μην βρίσκεται στο στάδιο όπου εκδίδει δηλώσεις χάραξης πολιτικής, αλλά, «Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανίσχυρη. Το γεγονός ότι είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που φαίνεται να είναι σε θέση να μιλήσει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν την καθιστά πολύ ισχυρή».

Έχει έναν τρόπο να επιβάλλει την εικόνα της χωρίς να φαίνεται ενοχλητική. «Όταν η Κιμ έχει παρακολουθήσει πολλές από τις επιτόπιες συνεδρίες καθοδήγησης, συχνά εμφανίζεται στο παρασκήνιο», σύμφωνα με τον Μπένετ. «Φαίνεται πρόθυμη να μην κάνει τον εαυτό της αντίπαλο του Κιμ Γιονγκ Ουν και έτσι αντιμετωπίζει τον αποκλεισμό».

 

Διαβάστε επίσης:

Τι θα σήμαινε για τη Βόρεια Κορέα μια γυναίκα ηγέτης;

«Να μην είσαι απεριποίητη»: Οι συμβουλές της Σεούλ προς τις μέλλουσες μητέρες μας γυρνούν δεκαετίες πίσω

Τι συνέβη στις γυναίκες που τόλμησαν να ασκήσουν αντιπολίτευση στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση