NEED TO KNOW

Μπερνάρ Αρνό: Γιατί η πώληση της Carrefour θα ζημιώσει τον μεγιστάνα της Louis Vuitton

Μπερνάρ Αρνό
Ο Μπερνάρ Αρνό,πρόεδρος του ομίλου LVHM

Bloomberg

Το επενδυτικό όχημα του δισεκατομμυριούχου επικεφαλής της Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), Μπερνάρ Αρνό, θα καταγράψει ζημιά από τη συμμετοχή που κατέχει στην Carrefour, στην περίπτωση που η εταιρεία εξαγοραστεί από την καναδική Alimentation Couche-Tard.

Ο Αρνό, που μόλις ολοκλήρωσε την εξαγορά της Tiffany ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την LVMH, τάσσεται κατά της νέας διατλαντικής συμφωνίας – η οποία περιλαμβάνει και την πώληση του 5,5% που κατέχει στην Carrefour ο όμιλος του.

Η συμφωνία «πάγωσε» καθώς η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεση της σε πρώτη φάση, για την προσφορά των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν τελικά προχωρήσει, ο Αρνό θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία τιμή προσφοράς χαμηλότερη από το μισό της τιμής που διαπραγματεύονταν οι μετοχές της εταιρείας όταν εκείνος επένδυσε σε αυτήν για πρώτη φορά.

Η Couche-Tard προσφέρει 20 ευρώ ανά μετοχή για την Carrefour. Ο τίτλος της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ διαπραγματεύονταν στα 47 ευρώ κατά μέσο όρο τον Μάρτιο του 2007, όταν η Groupe Arnault αγόρασε μετοχές. Σύμφωνα με την τιμή της αγοράς το ποσοστό που κατέχει αποτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια). Η Couche-Tard προσφέρει 900 εκατομμύρια ευρώ για το μερίδιο του επενδυτικού ομίλου.

Η προσφορά της Couche-Tard αντιπροσώπευε περίπου 29% premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Carrefour την Τρίτη, όταν το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά τη συμφωνία. Το προσφερόμενο τίμημα θα μπορούσε να αυξηθεί με τις εταιρείες να βλέπουν περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν πηγές.

Οι δισεκατομμυριούχοι μέτοχοι

Ο Αρνό είναι αρκετά πλούσιος για να απορροφήσει τυχόν απώλειες από την επένδυση του στην Carrefour. Μαζί με τον Έλον Μασκ, τον Τζεφ Μπέζος και τον Μπιλ Γκέιτς, ανήκει στην ελίτ των σούπερ πλούσιων, που διαθέτουν περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Η περιουσία του έχει παρουσιάσει μικρή μεταβολή φέτος, μετά την ανάκαμψη της από τις απώλειες που κατέγραψε το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι Αρνό είναι μία από τις δύο γαλλικές οικογένειες δισεκατομμυριούχων που έχουν επενδύσει στην Carrefour. H άλλη είναι οι Moulins, οι ιδρυτές του πολυκαταστήματος Galeries Lafayette. Ο Αμπίλιο Ντινίζ της Βραζιλίας είναι ένας ακόμη από τους βασικούς μετόχους της Carrefour.

Οι τρεις μέτοχοι μπορεί να υποστηρίξουν τη συμφωνία, εφόσον η τιμή διαμορφωθεί πάνω από 20 ευρώ και πληρωθεί ως επί το πλείστον με μετρητά, «παρά το γεγονός ότι θα καταγράψουν ζημιές λόγω των πολύ υψηλών επιπέδων που ήταν η μετοχή όταν επένδυσαν», δήλωσε ο Κλεμέντ Ζενελότ, αναλυτής της Bryan, Garnier & Co.

Μέσω της εταιρείας της Motier, η οικογένεια Moulin είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Carrefour, με μερίδιο 9,8%. Επένδυσε στην εταιρεία τον Απρίλιο του 2014, όταν η τιμή της μετοχής ήταν κατά μέσο όρο στα 29 ευρώ. Ο όμιλος Arnault είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Carrefour, μετά από την οικογένεια Moulin και τον επενδυτικό όμιλο του Ντινίζ, Peninsula, ο οποίος κατείχε μερίδιο 7,61% στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ο γιος του Αρνό, Αλεξαντρ, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Carrefour από τον Απρίλιο του 2019. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Galeries Lafayette Φιλίπ Χουζ, ο γαμπρός της Ζινέτ Μουλά – που είναι η δισεκατομμυριούχος εγγονή του ιδρυτή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων – έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο του 2015. Επίσης, ο Ντινίζ ορίστηκε μέλος τον Μάιο 2016.

Διαβάστε επίσης:

Στα χέρια του Bernard Arnault της Louis Vuitton η Tiffany, με μειωμένη τιμή

Πόλεμος αγωγών για το super no-deal των 16 δισ. δολαρίων: Στην αντεπίθεση η Louis Vuitton κατά της Tiffany &Co.

Η Louis Vuitton ενισχύει τη νομική της ομάδα στη μάχη για τη συγχώνευση με τον οίκο Tiffany

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση