NEED TO KNOW

Μπιλ Γκέιτς: Πιο εύκολα θα «λυθεί» η πανδημία παρά η κλιματική αλλαγή

Μπιλ Γκέιτς
By United States Department of Health and Human Services – https://www.flickr.com/photos/hhsgov/39912162735/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69351594

Ο Μπιλ Γκέιτς λέει στο BBC ότι είναι πιο εύκολο να μπει τέλος στην πανδημία παρά να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η επίλυση της θα ήταν «το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα».

Το νέο βιβλίο του, «Πώς να αποφύγετε μια καταστροφή του κλίματος», είναι ένας οδηγός για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τόνισε επίσης ότι καλό θα ήταν να μην υποτιμάμε το μέγεθος αυτής της πρόκλησης.

Ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρει ότι κάθε χρόνο απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, 51 δισ. τόνοι αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος όμως που πρέπει να φτάσουμε, είναι το μηδέν.

Για να συμβεί αυτό, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, εστιάζει στη βοήθεια της τεχνολογίας.

Οι ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποσυμφορηθούμε από τον ηλεκτρισμό, αλλά, όπως επισημαίνει, αυτές αποτελούν λιγότερο από το 30% των συνολικών εκπομπών.

Θα πρέπει επίσης να απαλλαγεί από τον άνθρακα το υπόλοιπο 70% της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως όπως αναφέρει, δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή τρόπους για να το πετύχουμε αυτό, σε πολλούς από αυτούς τους τομείς.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ηγούνται». Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η προσπάθεια για καινοτομία σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις.

Προς το παρόν, το οικονομικό σύστημα δεν τιμολογεί το πραγματικό κόστος της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι περισσότεροι χρήστες δεν πληρώνουν τίποτα για τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλείται από τη ρύπανση από τη βενζίνη στο αυτοκίνητό τους ή από τον άνθρακα ή το αέριο που δημιούργησε την ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι τους.

Γι ‘αυτό, ο Γκέιτς καλεί ανοιχτά τις κυβερνήσεις να παρέμβουν. «Πρέπει να έχουμε σήματα τιμών για να πούμε στον ιδιωτικό τομέα ότι θέλουμε πράσινα προϊόντα», λέει.

Αυτό θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις από τις κυβερνήσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και υποστήριξη για να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών, ώστε να μειωθούν οι τιμές.

Ο λόγος που ζητά την παρέμβαση των κυβερνήσεων, δεν είναι τόσο οικονομικός, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει μια αμύθητη περιουσία. Ο Γκέιτς εξηγεί ότι υποστήριζε ανέκαθεν «το βασικό ρόλο της κυβέρνησης όσον αφορά τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα».

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει ότι θα είναι αδύνατο να αποφευχθεί μια καταστροφή, ειδικά για εκείνους που ζουν κοντά στον ισημερινό, αν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν την καθυστερήσουν.

Για να συμβεί αυτό, προτείνει μια «συνεχή προσπάθεια 30 ετών», λέγοντας: «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αλλάξουν όλη αυτή τη φυσική υποδομή, εκτός και αν τα σήματα της αγοράς είναι σταθερά και πολύ σαφή».

Διαβάστε επίσης:

Μετά τον κορονοϊό, τι- Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει τις επόμενες απειλές για την ανθρωπότητα

Μπιλ Γκέιτς: Aπαντά για πρώτη φορά στις θεωρίες συνωμοσίας που λέγονται εις βάρος του

Μπιλ Γκέιτς: Οι 4 προκλήσεις στις οποίες αναμένει να ανταποκριθεί ο Τζο Μπάιντεν

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση